Oorzaak gehoorproblemen Amerikaanse ambassademedewerkers in Cuba kan net zo goed vergiftiging zijn

28 augustus 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Vanuit Cuba zijn Amerikaanse ambassademedewerkers naar huis  teruggekeerd wegens een verscheidenheid aan medische klachten. Volgens de Amerikaans omroep CBS zouden de medewerkers last hebben van gehoorverlies, hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en misselijkheid.
Een deel van de zieken is teruggekeerd naar de VS. Anderen worden op Cuba behandeld. Ook zouden gezinsleden ziek zijn geworden. Mogelijk gaat het om zestien mensen.
Volgens de NOS werd bij een aantal mensen licht hersenletsel en schade aan het centraal zenuwstelsel geconstateerd. Op andere websites wordt ook gesproken over vermoeidheid en hoofdpijn.

cuba doof vergiftiging akoestische aanval

In Amerikaanse media wordt gesproken over een “akoestische aanval”. Het ministerie zegt echter dat de oorzaak vooralsnog onduidelijk is. Deskundigen proberen nu uit te zoeken of huizen van diplomaten misschien zijn bestookt met schadelijke geluidsgolven.
Over de oorzaak van de samengaande slechthorendheid wordt in diverse media druk gespeculeerd. De gehoorschade zou mogelijk zijn veroorzaakt door ultrasone geluidsgolven, die niet hoorbaar zijn maar wel gehoorschade kunnen veroorzaken. Dat zou gedaan kunnen zijn door de Cubaanse regering, maar ook de Russen zouden er zo maar achter hebben kunnen zitten.

Deskundigen worden door de media geraadpleegd of het mogelijk is om gehoorschade met geheime ultrasone apparatuur te veroorzaken. Sommigen geven aan dat het mogelijk zou zijn, anderen vinden het onwaarschijnlijk. Doordat alle deskundigen in eerste instantie worden geconfronteerd met de optie van een “geluidsaanval”, lijkt niemand meer te denken aan een andere optie, namelijk vergiftiging door een voor het gehoor schadelijke stof. Dat zou de andere (blijvende) symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, schade aan het zenuwstelsel en licht hersenletsel beter verklaren.

Misschien zijn de Cubaanse sigaren wel de oorzaak. Immers ook roken blijkt slecht voor ons gehoor.

Meer lezen over ototoxische stoffen? klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Check uw zorgpolis op hoorzorg!

28 november 2022 | Levert uw verzekeraar in 2023 nog de hoorzorg die u wilt en ook bij de [...]

Misofonie en paranoia-achtige gedachten: onderzoek naar verband

23 november 2022 | Poolse wetenschappers werkzaam bij het Experimenteel Psychopathologie lab van het Psychologisch Instituut in Warschau hebben [...]

Speaksee Microfoon Kit voor groepsgesprekken nu verkrijgbaar

15 november 2022 | Vandaag lanceert Speaksee officieel de Speaksee Microfoon Kit: het eerste microfoonsysteem dat spraak ter plekke [...]