LANCERING OORVEILIG KEURMERK VOOR CLUBS EN POPPODIA

1 december 2011
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De Nationale Hoorstichting en Club Judge lanceren Oorveilig. Dit nieuwe keurmerk biedt een totaalpakket van concrete maatregelen, zoals het verminderen van het geluidsniveau, het aanbieden van goede gehoorbescherming en actieve voorlichting aan bezoekers en medewerkers. Deelnemers aan het keurmerk kunnen zo het risico op gehoorschade bij bezoekers en personeel fors reduceren. De Amsterdamse AIR heeft het keurmerk vandaag als eerste muzieklocatie in Nederland ingevoerd. Oorveilig is ontwikkeld in samenwerking met innovatiebedrijf BLOEI en met steun van de VriendenLoterij.

Aanleiding voor de ontwikkeling van Oorveilig is het groeiende aantal muziekliefhebbers met gehoorschade. Jaarlijks lopen circa 20.000 jongeren permanente gehoorschade op. Ruim 80% van de stappers heeft na een avond stappen last van een piep in de oren en een zelfde aantal vindt het geluid in muzieklocaties te hard staan. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen heeft de Nationale Hoorstichting in samenwerking met Club Judge en BLOEI het Oorveilig-project opgezet. Het keurmerk is het praktische vervolg op de papieren afspraken die eerder dit jaar zijn vastgelegd in het convenant tussen de Nationale Hoorstichting en de muziekbrancheorganisaties VVEM en VNPF.
De ontwikkeling Oorveilig is mogelijk gemaakt door een startsubsidie van de VriendenLoterij. Marieke van Schaik, Managing Director van de VriendenLoterij over Oorveilig: “Ruim 20.000 jongeren in Nederland beschadigt jaarlijks het gehoor onherstelbaar. Dit vinden wij veel te veel. Daarom leveren wij graag een bijdrage aan dit project met als doel clubs en festivals oorveilig te maken zodat minder jongeren gehoorbeschadiging oplopen en van muziek kunnen blijven genieten”.
Clubs en poppodia die deelnemen aan het keurmerk nemen een hele reeks concrete maatregelen om het risico op gehoorschade in te perken. Het volumeniveau is beperkt tot gemiddeld 103 dB(A) per 15 minuten, in de zaal hangt duidelijk zichtbaar een decibelmeter, bij de ingang hangt een informatiebord en er is goede gehoorbescherming te koop. Tenslotte heeft minstens twintig procent van de medewerkers een professionele training en/of online cursus doorlopen. Op iedere aangesloten locatie zijn zogenoemde oorbeschermers aangesteld die de naleving van het keurmerk in de gaten houden en aanspreek- en informatiepunt zijn voor bezoekers.

AIR als eerste Oorveilig

AIR Amsterdam wordt als eerste club in Nederland aangesloten bij het Oorveilig keurmerk. Het eerste officiële keurmerkplakkaat zal vandaag overhandigd worden aan mede-eigenaar Sander Groet van AIR, tijdens de lanceringbijeenkomst in de club. “Wij geven onze volle steun aan Oorveilig en ik vind het niet meer dan normaal als andere uitgaansgelegenheden zich ook aansluiten. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen veilig uit kan gaan. Daar hoort ook bij dat je oren niet kapot gaan”, aldus Sander Groet.

Publiekscampagne: Love Music, F*ck Piep

Het campagnemotto voor bezoekers van de deelnemende clubs en poppodia is ‘Love Music, F*ck Piep!’. Deze publiekscampagne zal gevoerd worden op alle deelnemende locaties waar het Oorveilig keurmerk van kracht wordt, aangevuld met informatie op eigen oorveilig.nl website, sociale media en landelijke media. Op een aansprekende wijze zullen bezoekers gewezen worden op de mogelijkheden om hun gehoor te beschermen. Daarnaast is DJ en producer Gregor Salto actief als ambassadeur van de campagne.

Lees hier hoe je veilig kunt luisteren en lees hier meer over de schadelijkheid van muziek.

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]