Het Oorfonds is afgelopen week in samenwerking met verschillende academische medische centra crowdfundingsacties gestart om daarmee onderzoek naar het gehoor te financieren. De acties maken deel uit van de campagne ‘Geef onderzoek gehoor’. Met de crowdfundingsacties wil het Oorfonds de onderzoeken van drie jonge wetenschappers ondersteunen. Het gaat om onderzoek naar de impact van tinnitus op kinderen, een onderzoek naar evenwicht en een onderzoek naar plotsdoofheid.
Oorfonds-voorzitter René van der Heijden vindt dat onderzoek naar oplossingen voor gehoor- en evenwichtsproblemen veel meer financiële steun verdient dan nu gebeurt. Van der Heijden. “Als je kijkt naar wat er naar ooronderzoek gaat in vergelijking met ander medisch wetenschappelijk onderzoek dan lijkt het alsof we oorproblemen niet serieus nemen. Het is niet zo dat de onderzoekers niet willen of kunnen; het is meer dat we als maatschappij andere keuzes maken. Als Oorfonds willen we dat graag veranderen.”
Crowdfunding voor drie onderzoeken
Het Oorfonds richt zich met de campagne op crowdfunding voor het onderzoek van drie jonge wetenschappers.
Onderzoek naar impact tinnitus bij kinderen
Psycholoog Denise Fuchten werkzaam bij het Utrecht UMC, doet met collega’s van de afdeling KNO- onderzoek naar de impact van tinnitus bij kinderen. Dat kinderen oorsuizen ervaren is bekend, maar de methoden waarmee onderzoek bij volwassenen gebeurt, zijn niet één op één toepasbaar bij kinderen. Bij kinderen is het veel moeilijker om de last die zij ervaren van tinnitus te meten. Ook is het voor kinderen lastig te verwoorden en uit te leggen wat voor klachten ze precies hebben en welke impact het op hen heeft.
Onderzoek naar methode om evenwichtsproblemen sneller te onderkennen
Audioloog Elke Devocht werkzaam bij Maastricht UMC+ werkt samen met collega-onderzoekers aan de ontwikkeling van een evenwichtsimplantaat. De belangrijkste manier waarop we de werking van ons evenwicht in een lab-situatie kunnen bepalen, is via de oogbewegingen. Dat is met de huidige middelen heel veel werk. Maastricht heeft een onderzoeksplan om een methode te ontwikkelen waarmee dat veel sneller kan. Als die methode er is, kunnen mensen ook sneller geholpen worden.
Onderzoek naar injectie bij plotsdoofheid
KNO-arts Hylke van der Toom werkzaam bij het Erasmus MC in Rotterdam wil de effectiviteit onderzoeken van een injectie bij plotsdoofheid. Daarbij wordt een sterke ontstekingsremmer direct achter het trommelvlies ingespoten. Normaal krijgen patiënten pillen bij plotsdoofheid. Mogelijk werkt het beter als het medicijn via een injectie wordt toegediend. Dat is nooit goed onderzocht. Patiënten kunnen in de toekomst zo een betere behandeling krijgen wanneer zij te maken krijgen met plotsdoofheid. De impact kan dan uiteindelijk minder groot zijn.
Help samen met het Oorfonds onderzoeken te ondersteunen.
Wilt u samen met het Oorfonds een of meerdere van deze onderzoeken ondersteunen? Ga dan naar we website van het Oorfonds.nl.
Alle donaties, groot en klein, zijn welkom. Zo geeft het Oorfonds samen met u gehoor!
ik zou wat geld (ik ben niet rijk) doneren als er werkelijk naar een praktisch oplossing voor tinnitus word gezocht. Het is nu steeds weer er om heen draaien en papieren onderzoeken.