Moet ik bij het surfen oordoppen dragen?

9 augustus 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Met enige regelmaat komen er vragen binnen via HOorzaken.nl. Omdat de vragen en de antwoorden ook interessant kunnen zijn voor andere lezers, zullen deze zo nu en dan op de website gedeeld worden.

De vraag

Vraag bezoeker HOorzaken: “Bij het surfen krijg ik veel enorme golven tegen mijn oor aan, wat als een enorme klap klinkt. Ook hoor ik veel lawaai van de bulderende golven om mij heen. Ik vraag mij af of ik van het geluid permanente gehoorverlies kan krijgen en of ik bij surfen oordoppen moet dragen”

oordoppen bij surfen en zwemmen

Antwoord

Van een paar uur surfen in de week zal je door het lawaai van de zee niet zo snel gehoorschade oplopen. Doe je het frequenter dan kan het lawaai uiteindelijk wél tot gehoorschade leiden. Ook de harde klappen van de golven tegen je oren zijn slecht voor je gehoor. Je kunt hiervoor op maat gemaakte zwemdopjes laten maken. Er is echter nog een reden om oordopjes te dragen: koud water en ook wind langs de nat geworden oren kan tot een zogeheten surfersoor of zwemmersoor leiden. Er ontstaat dan een goedaardige botaangroei in het oor. Dit worden ook wel extosen genoemd. De botvorming kan uiteindelijk zo groot worden dat de gehoorgang wordt afgesloten wat weer zorgt voor een ophoping van oorsmeer. Door de ophoping van viezigheid kan de gehoorgang ontsteken. Allemaal niet fijn natuurlijk.
Bij het surfen, kite-surfen, of zwemmen in koud water is het dan ook van belang de oren goed af te sluiten. Tegenwoordig zijn er op maat gemaakte oordoppen te verkrijgen van drijvend materiaal in verschillende kleuren (Detax Aquaplus of Protect Mold). Wanneer de oordoppen onverhoopt tijdens het zwemmen uit het oor gaan zinken ze daardoor niet  naar de bodem. Voor (kite-)surfers kan er in beide oordoppen een klein oogje worden gemaakt waaraan een koortje wordt bevestigd dat op zijn beurt weer aan het surfpak kan worden vastgemaakt. Ga naar een audicien in de buurt voor op maat gemaakte oordoppen.

oordoppen bij surfen en zwemmen

Draag oordoppen bij surfen en zwemmen (in koud water)!

Het is dus aan te raden bij het (kite-) surfen oordoppen te dragen. Aan de ene kant om de harde klappen door de golven op het oor te voorkomen, die mogelijk tot gehoorschade kunnen leiden, aan de andere kant om botvorming in het oor te voorkomen en daarmee oorontstekingen.
Ook bij zwemmen in koud water zijn oordoppen aan te raden. Bij uw audicien kunt u terecht voor deze (drijvende) oordoppen of oordoppen met een koortje tegen verlies.

Geraadpleegde bronnen:

website KNO 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]