Dat ook 80-plussers baat hebben van een cochleair implantaat, laat onderzoek van audiologe Stephanie Bourne en haar collega’s zien. De onderzoekers die allen werkzaam zijn bij de afdeling Ear & Hearing van het centrum van neurowetenschappen in Arizona in de Verenigde Staten, vergeleken de scores op het verstaan van spraak van ‘minder oudere’ groep CI-dragers (65-79) met die van de ‘zeer oudere’ groep CI-dragers (ouder dan 80 jaar). Het artikel verschijnt binnenkort in het tijdschrift American Journal of Otolaryngology.
Onbehandelde slechthorendheid neemt risico’s met zich mee
In America is 16% van de bevolking 65 jaar of ouder. In Nederland ligt dat percentage nog hoger namelijk op 20%. Naar schatting heeft een derde van de bevolking boven de 65 jaar gehoorverlies. Dat neemt zelfs toe tot twee derde bij de 75-jarigen.
Aan onbehandeld gehoorverlies zijn zeer hoge kosten verbonden. Gehoorverlies kan leiden tot sociale isolatie en eenzaamheid en er is daarnaast een verband met psychische problemen. Denk daarbij aan angst en depressie. Onderzoeken laten ook een verband zien tussen slechthorendheid en gezondheidsproblemen. Ook is gebleken dat oudere slechthorenden die een hoortoestel dragen minder vaak naar het ziekenhuis gaan of op de spoedeisende hulp terecht komen (lees meer).
Daarnaast is slechthorendheid een risicofactor voor dementie. Revalidatie van het gehoor of dit nu met hoortoestellen of een cochleair implantaat is, heeft juist positieve effecten. Zo heeft het een gunstige werking op ons functioneren, het geheugen en het geven van aandacht bij het kijken. Cochleair implantaten zijn een zogeheten kosteneffectieve behandeling voor diegenen die niet meer kunnen profiteren van een hoortoestel.
Cochleaire implantatie onderbenut
Cochleair implantaten komen om de hoek kijken wanneer hoortoestellen niet meer voldoende voordelen bieden. Door het stijgen van de gemiddelde leeftijd en het toenemen van het gehoorverlies met de leeftijd, zullen steeds meer mensen in aanmerking komen voor zo’n implantaat. Op dit moment blijft de inzet van cochleaire implantatie onderbenut. De onderzoekers schrijven in hun artikel dat minder dan 10% van de huidige kandidaten op dit moment in Amerika wordt geïmplanteerd. De onderzoekers vinden dat met het implanteren van 80-plussers ook hun autonomie en waardigheid wordt ondersteund.
80-plussers met CI vergeleken met jongere groep
Om te zien in hoeverre 80-plussers kunnen profiteren van een cochleair implantaat, hebben de onderzoekers de prestatie bij het verstaan van spraak vergeleken tussen de groep geïmplanteerden met een leeftijd van 65 tot 79 jaar met die van de groep van 80 jaar en ouder. Dat deden ze zes maanden na implantatie. Dat is vrij vroeg omdat de score op het verstaan ook daarna nog kan toenemen. Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat 65-plussers gelijk presteren aan jongere groepen CI-dragers.
Resultaten: 80-plus CI-dragers profiteren ook
Uit het onderzoek bleek dat ook de 80-plussers met een cochleair implantaat er flink op vooruitgingen. De ‘minder oudere’ groep ging er wel iets meer op vooruit qua verstaan dan de ‘zeer oudere’ groep (33% versus 23%). Wanneer echter de 90-plussers uit de laatste groep buiten beschouwing werden gelaten, bleken de groepscores niet meer significant te verschillen. 80-plussers profiteren dan net zo veel van een cochleair implantaat als de generatie voor hen.
Bron: ScienceDIrect