Starkey Soundlens IQ: onzichtbare hoortoestellen

5 juli 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Deze week is de Starkey Soundlens IQ geïntroduceerd. De Starkey Soundlens IQ ’s zijn onzichtbare hoortoestellen die in de gehoorgang gedragen worden.
De Soundlens IQ is de opvolger van de Soundlens Synergy en maakt onderdeel uit van de recent geïntroduceerde IQ serie van Starkey. De aanpak in de iQ serie is erop gericht om een zo natuurlijk mogelijke hoorbeleving te creëren waarbij de drager een ruimtelijk geluidsbeeld ervaart waarbij zowel spraak als andere omgevingsgeluiden toegankelijk zijn.

Starkey Soundlens IQ: volledig onzichtbare hoortoestellen

De Stakey Soundlens IQ hoortoestellen zijn hoortoestellen die (diep) in de gehoorgang geplaatst worden en waardoor ze onzichtbaar te dragen zijn.
De Starkey Soundlens IQ is in verschillende types verkrijgbaar: als IIC (invisible in the canal) die zeer diep in de gehoorgang geplaatst wordt (2 mm voor het trommelvlies) en als micro CIC (complete in the canal). De laatste versie is nog steeds vrijwel onzichtbaar. De micro CIC versie heeft wel weer voordelen ten aanzien van draadloze communicatie: er kan draadloos mee worden getelefoneerd, naar de tv en hifi worden geluisterd en daarnaast kunnen deze CIC hoortoestellen informatie met elkaar delen wat de geluidsbewerking en -kwaliteit ten goede komt.

Soundlens IQ brengt omgeving nauwkeurig in kaart

De Starkey Soundlens IQ hoortoestellen analyseren het binnenkomende signaal razendsnel. De micro CIC versie van de Soundlens IQ delen informatie onderling met elkaar. Zo brengen deze onzichtbare hoortoestellen de omgeving nauwkeuriger in kaart waardoor de hoortoestellen weten waar er zich spraak in de omgeving bevindt en waar lawaai. Op grond van deze informatie worden de instellingen van de hoortoestellen zo goed als mogelijk aangepast. Doordat de geluidsomgeving permanent aan verandering onderhevig is, is dit een continu proces.  De grote rekenkracht die hier voor nodig is haalt de Starkey Soundlens IQ uit een quad core twin processor. Het hoortoestel heeft ondanks het kleine formaat een groot aanpasbereik. Volgens opgave van de fabrikant kan het toestel verliezen tot 90 dB in het hoge tonengebied aan zoals deze worden gemeten met een audiogram.

onzichtbare hoortoestellen

Starkey: lange traditie op gebied in-het-oor hoortoestellen

Starkey is een Amerikaans bedrijf dat een zeer lange traditie heeft op het gebied van in-het-oor hoortoestellen en dat als eerste is uitgekomen met een IIC hoortoestel. Starkey brengt nu een verbeterde versie uit van hun eerder geïntroduceerde onzichtbare hoortoestellen. Natuurlijk kent het toestel ook een goed anti-fluitsysteem en heeft het toestel een goede coating om vuil en vocht buiten de deur te houden.

Bediening via App of streamer

De CIC versie van de Soundlens IQ hoortoestellen zijn zowel via de streamer als via een App op een smartphone te bedienen. Hiermee kan het volume hard of zachter worden gezet, maar ook van programma worden gewisseld. Dit zal zich bijvoorbeeld voordoen om te wisselen naar het speciale muziekprogramma. Starkey heeft bij de ontwikkeling van het muziekprogramma een flink aantal musici betrokken om zo tot een instelling te komen die goed past bij de individuele wensen van de luisteraar of individuele musicus.

Accessoires bij Starkey Soundlens IQ

Voor de draadloze versie van de onzichtbare Soundlens IQ hoortoestel zijn tal van accessoires verkrijgbaar. Zo is er een mediabox die aangesloten kan worden op de televisie of de geluidsinstallatie (Surflink Media). De Surflink Mediabox stuurt het audiosignaal draadloos via bluetooth over richting de hoortoestellen.
De streamer (de Surflink Mobile 2) die dient als tussenstation voor de communicatie tussen de telefoon en de mediabox, beschikt over een directionele en omni directionele microfoon. Wanneer deze op tafel wordt gelegd richt de ingebouwde microfoon zich op de spreker tegenover de slechthorende. Dit is handig bijvoorbeeld tijdens een etentje in een druk restaurant. De streamer die tegelijkertijd als afstandsbediening fungeert, kan ook worden neergelegd bij de spreker die een lezing geeft. Bent u op visite en wilt u daar de tv goed kunnen volgen? Dan kan de streamer bij de tv neergelegd worden. Het geluid komt door de draadloze overdracht zo zonder storende invloed van allerlei omgevingsgeluiden direct en draadloos bij de Soundlens IQ hoortoestellen terecht.
Is er sprake van een lange vergadertafel en zitten een aantal spreker verder weg? Dan kan de streamer in het midden op tafel worden gelegd. Het apparaat pikt zo alle sprekers die zich rondom de streamer bevinden op.
Niet iedereen zal behoefte hebben aan draadloos bellen of het streamen van audio. Een afstandbediening kan dan wél nog steeds handig zijn. Daar heeft Starkey de discrete Surflink Remote voor. Hier is een basis versie van en een uitgebreidere versie (advanced).

afstandsbediening Starkey

Opties voor clienten met tinnitus

Ook aan tinnituspatienten hebben de ontwikkelaars van de Strakey Soundlens IQ gedacht. Zo is er een witte ruis beschikbaar in het toestel die als maskeergeluid kan worden ingezet. De ruis wordt nauwkeurig afgesteld op de het individuele tinnitusniveau dat wordt ervaren.

Conclusie

Voor slechthorenden die onzichtbaarheid belangrijk vinden is de Starkey Soundlens IQ een fraai hoortoestel. Voor wie volledige onzichtbaarheid belangrijk vindt kan kiezen voor de IIC versie die diep in de gehoorgang wordt geplaatst. Wie behoefte heeft aan draadloze communicatie met telefoons en audioapparatuur kan kiezen voor de iets grotere CIC versie die overigens nog steeds zo goed als onzichtbaar te dragen is.
De Soundlens IQ digitale en onzichtbare hoortoestellen hebben ruim voldoende accessoires en mogelijkheden om zowel in de vrije tijd als op het werk goed uit de voeten te kunnen. Ook de muziekliefhebber komt met dit hoortoestel goed aan zijn trekken.
Wel dient uw gehoorgang geschikt te zijn voor een dergelijk hoortoestel. Het hoortoestel wordt immers (diep) in de gehoorgang geplaatst en daarvoor moet er voldoende ruimte zijn en ook de vorm van het oor moet er geschikt voor zijn. U kunt bij uw audicien informeren of uw oor geschikt is voor het Soundlens IQ onzichtbare hoortoestellen en de mogelijkheden bespreken.
De Starkey Soundlens IQ hoortoestellen zijn alleen via de particuliere markt verkrijgbaar en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Kijk voor meer informatie op de website van Starkey

Lees ook:

https://www.hoorzaken.nl/starkey-iq-hoortoestellen-series/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]