Vanaf deze week kunnen slechthorenden via OnlineHoortoestel.nl een hoortoestel kopen tegen een prijs die volgens de nieuwe aanbieder tot 40% goedkoper is dan bij de audicien in de winkel. Het hoortoestel wordt na aanschaf in het aanpascentrum in Naarden voor het betaalde bedrag door een gediplomeerd audicien ingesteld op het gehoorverlies van de slechthorende. Voor vervolgconsulten, om bijvoorbeeld de aanpassingen van het hoortoestel te wijzigen, betaalt de cliënt 49 euro per half uur. Volgens de aanbieder betaalt de cliënt zo alleen voor wat hij werkelijk afneemt. De nieuwe onlinedienst lijkt vooral gunstig voor cliënten die een high-end hoortoestel willen aanschaffen. De aanbieder zegt met het nieuwe transparante concept de drempel om een hoortoestel aan te schaffen te willen verlagen.
Online hoortest en advies via OnlineHoortoestel.nl
OnlineHoortoestel.nl biedt op hun website een online-hoortest aan waarmee de bezoeker een indicatie kan krijgen van de mate van gehoorverlies. De test bestaat uit een vragenlijst en een korte online hoortest waarbij woordjes in ruis worden aangeboden. Als de bezoeker van de website al elders een hoortest heeft gedaan en een zogeheten audiogram heeft, kan hij deze gegevens op de website invullen. Deze gegevens worden dan meegenomen in het advies.
De website heeft ook een module die slechthorende op basis van ingevoerde informatie en wensen adviseert over welk hoortoestel met welke functionaliteiten en sterkte het meest geschikt lijkt. Om het overzicht in de vele hoortoestellen op de markt te bevorderen, is er ook door de initatiefnemers een hoortoestel-vergelijker in het leven geroepen op de website. Deze tool geeft de verschillen per hoortoestel aan. De tool geeft weliswaar aan op welke punten de hoortoestellen verschillen, echter of het ene hoortoestel daardoor ook beter is dan het andere in verschillende situaties, is op grond daarvan niet te bepalen. Om daar meer duidelijkheid over te geven is een beoordeling met sterren toegevoegd.
OnlineHoortoestel.nl is transparant over kosten en “niet goed, is geld terug”
Onlinehoortoestel.nl is op de website transparant over de kosten. De prijzen op de website zijn inclusief hoortest en de eerste aanpassing. Voor vervolgconsulten om bijvoorbeeld de aanpassingen van het hoortoestel te wijzigen, betaalt de cliënt 49 euro per half uur. Volgens de aanbieder betaalt de cliënt zo alleen voor wat hij werkelijk afneemt.
Slechthorenden kunnen het gekozen hoortoestel, net als in een audicienswinkel, uittesten. Daarbij geldt: niet goed, is geld terug. Is de nieuwe bezitter van het hoortoestel namelijk niet tevreden dan kunnen zij het toestel kosteloos weer inleveren en krijgen zij het eerder betaalde bedrag weer terug op hun rekening. Dat kan binnen 30 dagen na aanschaf.
De garantie op de hoortoestellen is hetzelfde als in reguliere audicienswinkels. Bijna alle bekende grote merken worden reeds via OnlineHoortoestel.nl aangeboden. Zo zijn onder meer de hoortoestellen van Oticon, Phonak, Signia, Unitron en Widex op de site te vinden, evenals de merken Audio Service, Bernafon, Coselgi en Unitron. De merken ReSound en Starkey blijken momenteel (nog) te ontbreken.
Vergoeding
OnlineHoortoestel.nl heeft volgens de website geen contracten met zorgverzekeraars en kunnen daarom geen vergoeding aanvragen of declareren. De cliënt kan dit wel zelf doen. Of er vergoeding mogelijk is en wat de hoogte hiervan is, hangt af van de polis. Met name bij restitutiepolissen is de kans op vergoeding aanwezig. Ook is het soms mogelijk via de belastingen geld terug te krijgen. Of de cliënt geld terugkrijgt van de belasting voor het aangeschafte hoortoestel is afhankelijk van de persoonlijke financiële situatie. Via de belastingtool op de website kan worden nagegaan of de cliënt recht heeft op teruggave van belasting.
High-end hoortoestellen vallen in Nederland niet onder de vergoede zorg, omdat deze niet in een van de vijf categorieën vallen die door de zorgverzekeraars worden vergoed. De nieuwe onlinedienst hoortoestelonline.nl lijkt daarmee op het eerste gezicht vooral gunstig voor cliënten die een high-end hoortoestel willen aanschaffen.
Initiatiefnemer bekende uit de branche
Achter onlinehoortoestel.nl zit een bekende uit de branche: Michel Makker. Makker bezat in het verleden 27 audicienswinkels met een goede reputatie die in 2013 verkocht zijn aan Sonova. In 2017 zijn drie van winkels weer teruggekocht door de familie Makker, waar de zoons van Michel nu de leiding over hebben.
Makker verwacht dat in toekomst er samenwerking wordt gezocht met andere audiciens om de service zoals deze nu in Naarden plaatsvindt ook elders in Nederland te kunnen aanbieden en zo meer slechthorenden via de online webshop te kunnen helpen.
Bijdrage aan Cild Welfare Nepal
Hoortoestelonline.nl steunt de Stichting Child Welfare Nepal met een financiële bijdrage per hoortoestel. Hoe meer hoortoestellen er dus worden besteld, hoe hoger de bijdrage aan deze stichting. Oprichter van Stichting Child Welfare Nepal spreekt van een win-win situatie. ,,Het feit dat zowel de Nederlandse consument met gehoorproblemen als een grote groep slechthorenden in Nepal dankzij deze webshop laagdrempelig toegang hebben tot een beter gehoor, vind ik geweldig. Ik verheug mij op de samenwerking met OnlineHoortoestel.nl’’, aldus Nelleke Alders.
Gehoorverlies: 50% jonger dan 55
,,In de huidige op internet gebaseerde wereld, is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je een product als een hoortoestel ook online kan kopen. Te meer omdat we daarmee hopen de drempel naar het aanschaffen van een hoortoestel verlagen. En dat een slechthorende een hoortoestel draagt is belangrijk. Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft gehoorverlies. 65% van de mensen met gehoorverlies is jonger dan 65 jaar, 50% zelfs jonger dan 55. Toch dragen mensen pas gemiddeld vanaf hun 70e levensjaar een hoortoestel. Onverstandig, aldus Amber Miltenburg, audicien bij OnlineHoortoestel.nl. ”Bij 90% van de mensen met gehoorverlies kan een hoortoestel de communicatie verbeteren. En communicatie is juist zo belangrijk. Goed horen zorgt voor verbetering van persoonlijke relaties, zoals meer intimiteit en een afname van verstoorde, negatieve communicatie. Als je slechthorend bent en een hoortoestel draagt, neemt je gehoorverlies en met name de spraakverstaanbaarheid minder snel af dan wanneer je geen hoortoestel draagt.”