Onlinecursus Sus Tinnitus geeft goede resultaten

5 maart 2025
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Dr. Annemarie van der Wal en collega-wetenschappers hebben onderzocht hoe effectief de onlinecursus Sus Tinnitus is. De resultaten tonen aan dat 74,6% van de 122 deelnemers een klinisch significante vermindering van tinnitusklachten ervoer. Bij deelnemers met acute tinnitus (korter dan 3 maanden) was zelfs een klinisch relevante verbetering van 90,9% te zien . Bij deelnemers met subacute of chronische tinnitus (langer dan 3 maanden) was dit 65,4%. De eHealth cursus combineert psycho-educatie met meerdere therapieën en biedt tinnitus patiënten direct hulp vanuit huis, zonder groepstherapie en reis- of wachttijd.

| Onderzoek

onderzoek naar olinecursus sus tinnitus goede resultaten
Onderzoeker dr. Annemarie van der Wal en ontwikkelaar van Sus Tinnitus Roel van Gorkum

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een veelvoorkomend symptoom waarbij de patiënt geluid in één of beide oren waarneemt zonder dat er een externe geluidsbron is. Het geluid kan continue aanwezig zijn, fluctueren of af en toe wel dan weer niet aanwezig zijn. Ook de ervaren luidheid kan variëren. Het heeft bij patiënten een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit. Er bestaat op dit moment geen behandeling of medicijn waarmee tinnitus is te genezen. Daarom zetten behandelaars psychologische therapieën zoals Cognitieve GedragsTherapie (CGT), Tinnitus Retraining Therapie (TRT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Mindfulness-Based Interventies (MBI) in om zo de ervaren last te verminderen. De toegankelijkheid van deze therapieën is echter beperkt door wachttijden en een tekort aan tinnitusspecialisten.

Oorzaken voor tinnitus

Er zijn meerdere mogelijke factoren die kunnen zorgen voor tinnitus. Het kan een symptoom zijn van bijvoorbeeld gehoorverlies (al dan niet veroorzaakt door blootstelling aan lawaai), maar ook psychologische factoren (zoals stress, angst en depressie), hoofd- en nektrauma’s, kaakspieren of kaakgewrichtsklachten en lichamelijk conditieverlies kunnen samengaan met tinnitus. Ook zijn er een aantal medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière waarbij tinnitus zich voordoet.
Daarnaast zijn er medicijnen die zo schadelijk zijn voor het gehoor dat er tinnitus ontstaat. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor tinnitus zijn opwachting maakt. Vaak is de exacte oorzaak van tinnitus niet vast te stellen. Wel is duidelijk dat tinnitus een complex fenomeen is, waarbij zowel neurologische als psychologische factoren een rol spelen. Bij een klein deel van mensen met tinnitus heeft de aandoening invloed op het psychologisch welzijn, het werkvermogen, het sociale leven en het fysieke functioneren aan.

Online tinnitusbehandeling: De Sus Tinnitus Cursus

In een eerder artikel is op deze site een review gegeven van de eHealth cursus. Het zelfhulpprogramma ‘Sus Tinnitus’ (Internationale naam: ‘Still Tinnitus’) dat patiënten online kunnen doorlopen, bestaat uit 5 modules en combineert 4 bewezen therapieën:

  1. Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Helpt bij het herstructureren van negatieve gedachten en emoties met betrekking tot tinnitus.
  2. Tinnitus Retraining Therapie (TRT): Heeft als doel om gewenning op te laten treden door middel van psycho-educatie en geluidsverrijking
  3. Acceptance and Commitment Therapy (ACT): Leert patiënten hun klachten te accepteren en het normale leven weer op te pakken
  4. Mindfulness-Based Interventies (MBI): Bevordert ontspanning en vermindert stress, een veelvoorkomende verergerende factor bij tinnitus.

Resultaten van het onderzoek naar onlinecursus Sus Tinnitus

Het onderzoek naar de onlinecursus Sus Tinnitus, uitgevoerd tussen maart 2023 en juli 2024, analyseerde gegevens van 122 patiënten die de Sus Tinnitus cursus versie 1 volledig hadden doorlopen. De resultaten tonen een gemiddelde afname van 27,2 punten op de Tinnitus Functional Index (TFI) schaal. Dat wijst op een significante en merkbare verbetering van de tinnitusklachten. Hoe eerder de patiënt begon met de cursus, hoe beter het resultaat. Zo liet de groep met acute tinnitus (≤3 maanden) de grootste verbetering zien.

Dr. Annemarie van der Wal: “De Still Tinnitus cursus lijkt heel geschikt voor patiënten met acute tinnitus die snel toegang willen hebben tot wetenschappelijk onderbouwde informatie en adviezen, zodat ze actief aan de slag kunnen met hun klachten.”

Belangrijkste bevindingen:

  • 74,6% van de deelnemers ervoer een klinisch relevante vermindering van tinnitusklachten.
  • Van de patiënten met acute tinnitus (≤3 maanden) had 90,9% een merkbare verbetering van hun klachten, terwijl dit bij patiënten met subacute of chronische tinnitus (>3 maanden) 65,4% was
  • Leeftijd bleek geen significante invloed te hebben op de effectiviteit van de cursus.

Ontwikkelaar Roel van Gorkum zegt over de bevindingen: “Ik ben erg blij met de positieve resultaten. Met deze studie is wetenschappelijk aangetoond dat de Sus Tinnitus cursus werkt. Momenteel betalen patiënten de cursus nog zelf of krijgen hem vergoed door de werkgever. Nu de publicatie er ligt hoop ik dat zorgverzekeraars hier snel op inspringen.”

In tegenstelling tot veel andere tinnitusstudies is er geen voorselectie uitgevoerd op de deelnemers. Iedereen kon de cursus direct kopen vanaf de website, ongeacht de fysieke of mentale gezondheid.

Beperkingen van het onderzoek

De onderzoekers geven aan dat de resultaten aansluiten bij eerdere studies naar de effectiviteit van eHealth-therapieën voor tinnitus. Een beperking van het onderzoek is dat de deelnemers zelf voor de cursus kozen, waardoor de resultaten mogelijk beïnvloed zijn door motivatie en verwachtingen. Daarnaast kent het onderzoek geen controlegroep, waardoor de effectiviteit van de cursus niet direct vergeleken kon worden met reguliere behandelingen of met een groep die helemaal geen therapie krijgt. De tinnitusklachten kunnen na het ontstaan ook spontaan minder worden. Het kan dus de tijd zijn en niet zo zeer de onlinetherapie zelf die voor het positieve effect zorgt. Verder onderzoek, bij voorkeur via een zogeheten gerandomiseerde gecontroleerde studie (Randomized Controled Trial-RCT), zien de onderzoekers als een goede vervolgstap om de resultaten te bevestigen.

Conclusie onderzoek naar onlinecursus Sus Tinnitus

De Sus Tinnitus cursus biedt een toegankelijke en effectieve manier om tinnitusklachten te verminderen. Vooral patiënten met een kortere duur van tinnitus lijken baat te hebben bij deze zelfhulptherapie. Hoewel het onderzoek enkele beperkingen kent, wijzen de resultaten op de potentie van eHealth-interventies om de last van tinnitus te verlichten. Verdere studies zijn noodzakelijk om de effectiviteit op lange termijn en in vergelijking met traditionele behandelingen te bevestigen.
 
Interesse om de inmiddels verder geoptimaliseerde versie 2 van de online cursus ‘Sus Tinnitus’ te volgen? Klik dan hier.

Bron: van der Wal, A.; Lobbezoo, F.; van Gorkum, R.; Su, N.; Korfage, H. Change in Tinnitus Severity After an Online Self-Paced Tinnitus Course: A Retrospective Cohort Study in Acute and Chronic Tinnitus Patients. J. Clin. Med. 2025, 14, 1166. https://doi.org/10.3390/jcm14041166

onlinecursus sus tinnitus goede resultaten Journal Clinical Medicine

Lees ook:

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Burgers’ Zoo biedt toegankelijke musical met gebarentolk voor doven en slechthorenden

17 juni 2025 | Tijdens de zomervakantie kunnen bezoekers van Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem genieten van Zoë & [...]

Nieuwe inzichten in de ziekte van Ménière

12 juni 2025 | Een nieuwe wetenschappelijke publicatie van onder andere Harvard en Massachusetts Eye and Ear werpt een [...]

Gratis online informatiebijeenkomsten over tinnitus door Adelante

10 juni 2025 | Adelante organiseert op zowel maandag 23 juni  als dinsdag 22 juli 2025 een gratis online [...]

Widex Allure hoortoestellen bieden kristalhelder geluid en slimme connectiviteit

5 juni 2025 | Op dinsdag 3 juni presenteerde Widex op Buitenplaats Kameryck het nieuwe hoortoestelplatform Widex Allure. De [...]