Online informatiebijeenkomst over het Cochlear Osia-systeem

10 september 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Wilt u graag meer te weten komen over hooroplossingen via beengeleiding en de mogelijkheid van het Cochlear Osia-systeem? Neem dan deel aan de online informatiebijeenkomst op dinsdagavond 26 september aanstaande.

cochlear osia 2 geluidsprocessor

De online Osia Informatiebijeenkomst

U wordt verwelkomd door de audiologische specialisten van Cochlear. Bij hen kunt u ook met alle vragen terecht. Zij zullen u meer vertellen over de werking van het gehoor, de werking van het Osia-implantaat en op welke manier het systeem anders is dan een klassiek beengeleidingssysteem.

Inschrijven Cochlear Osia informatiebijeenkomst

Aanmelding is noodzakelijk om verzekerd te zijn dat u kunt deelnemen aan de bijeenkomst. Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail en de nodige praktische informatie.
Indien u die mail niet binnen enkele minuten hebt ontvangen, controleer dan uw spamfolder of de map ‘Ongewenste e-mailberichten’.

Datum: 26 september 2023
Dag: dinsdag
Tijd: 19:00 tot 21:00 uur
Locatie: Online

schrijf in klein

Meer over het Osia systeem

Wat is horen via beengeleiding?

De meeste mensen horen op twee manieren: door luchtgeleiding (geluid dat door de lucht naar de oren gaat) en beengeleiding (geluid dat door het bot in het hoofd gaat). Ze werken allebei samen om ons te helpen naar geluiden te luisteren en deze waar te nemen.

Geluiden niet goed geleid

Problemen in het buiten- of middenoor kunnen ertoe leiden dat geluidsgolven niet bij uw binnenoor kunnen komen. In het binnenoor bevindt zich het slakkenhuis. Geluiden worden niet meer goed daarheen geleid. Daardoor ontstaat een zogeheten geleidingsgehoorverlies. Veelvoorkomende oorzaken zijn terugkerende oorinfecties of chronische middenoorontsteking. De onderliggende medische aandoening kan worden behandeld met operaties, maar het gehoorverlies blijft in 30% van de gevallen alsnog bestaan. Ook de noodzaak van het opnieuw moeten opereren komt vaak voor.

Werking beengeleidingsoplossing

Een beengeleidingsoplossing werkt door de geblokkeerde delen van het oor te omzeilen. Op die manier helpt een beengeleidingsoplossing om u weer te laten horen. Dit kan de noodzaak verminderen van meerdere operaties om het beschadigde deel van het oor te reconstrueren. Ook kan het helpen om te zorgen voor een ‘droog oor’, een oor zonder infectie. Beengeleidingsoplossingen laten de gehoorgang vrij, wat het risico op oorinfecties verlaagt in vergelijking met het dragen van een hoorapparaat.

Hoe werkt het Osia-systeem?

Het Osia-systeem gebruikt het principe van beengeleiding, maar in tegenstelling tot traditionele beengeleidingsoplossingen levert het geluidstrillingen door piëzo-elektrische stimulatie. Cochlear gebruikt daarvoor een geïmplanteerd onderdeel dat minimaal uitzet en samentrekt binnen het implantaat om geluidstrillingen zo door het bot in uw schedel rechtstreeks naar uw werkende slakkenhuis te sturen.

Osia 2 geluidsprocessor kleuren
De Osia geluidsprocessor is in verschillende kleuren verkrijgbaar

Waar bestaat het Osia-systeem van Cochlear uit?

Het Osia systeem bestaat uit:

  • Een externe geluidsprocessor die geluid in de omgeving opvangt. Deze Osia 2-geluidsprocessor is licht, duurzaam en beschikt over geavanceerde connectiviteitsopties.
  • Een Intern implantaat. Het Cochlear Osia implantaat plaatst de KNO-arts onder de huid. De Piezo Power-transducer die zich in het implantaat bevindt, is ontworpen om langdurige prestaties en duurzaamheid te leveren.

Samen omzeilen deze onderdelen het deel van het oor dat niet werkt. De trillingen van de Piezo Power-transducer (trilblokje) gaan naar het binnenoor, waar ze worden omgezet in elektrische impulsen en naar de hersenen worden gestuurd waar ze worden geïnterpreteerd als geluid.

Piezo Power-transducer

De Cochlear Osia maakt gebruik van een speciale Piezo Power-transducer die uitzet en samentrekt om krachtige trillingen te creëren. Piëzo-elektriciteit wordt al jaren gebruikt in veel producten zoals microfoons, hoogwaardige luidsprekers en medische apparatuur, maar dit is de eerste keer dat het is gebruikt voor dit type toepassing.

Wat zijn de voordelen van het Cochlear Osia implantaat?

Inmiddels hebben heel wat onderzoeken laten zien en ook tientallen jaren ervaring van patiënten, laten zien dat beengeleidingsoplossingen kunnen helpen:

  • bij het verbeteren van uw begrip van spraak in rustige en in lawaaiige omgevingen;
  • om beter te horen, zelfs in omgevingen met rumoer;
  • te genieten van verbeterde geluidskwaliteit (in vergelijking met hoorapparaten) door het geblokkeerde deel van het oor te omzeilen. Dit vermindert ook de nodige hoeveelheid versterking die nodig is om beter te kunnen horen.

Meer hoge frequenties, beter verstaan van spraak

Het Osia-systeem werkt met technologieën die zijn geoptimaliseerd om meer vermogen te leveren, vooral bij hoge frequenties. Dat is nu net het geluidsgebied dat het belangrijkst is voor het begrijpen van spraak.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]