Online cursus Sus Tinnitus aanrader | review

3 mei 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Sinds kort is er de online tinnituscursus Sus Tinnitus waarmee deelnemers hun tinnitus veel beter beheersbaar kunnen krijgen. De cursus met de naam Sus Tinnitus is zeer compleet met goede achtergrondinformatie, tal van filmpjes met uitleg, oefeningen en een te downloaden werkboek. De cursus is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie en educatieve onderdelen uit Tinnitus Retraining Therapie. Ook een inleiding in Mindfulness en exposure therapie (blootstelling) maken onderdeel uit van het programma. Door de Tinnitus Functional Index (TFI) vragenlijst aan het begin en aan het eind van de cursus in te vullen kan de deelnemer zelf zijn progressie zien. De cursus is ontwikkeld door Roel van Gorkum, van huis uit biotechnisch ingenieur die zelf ook te maken kreeg met tinnitus. Lees hieronder de review.

sus tinnitus online tinnitus cursus still tinnitus
Online tinnituscursus: Sus Tinnitus (Still Tinnitus)

Stap 1: Achtergrondinformatie ontstaan tinnitus

Een eerste belangrijke stap bij het leren omgaan met tinnitus is het begrijpen hoe tinnitus kan ontstaan, hoe het in stand wordt gehouden en ook wat het erger kan maken. De ontwikkelaar van de online tinnitus cursus start dan ook met goede uitleg over de werking van het oor, wat er gebeurt als het oor beschadigd raakt en hoe je de resultaten van een gehoortest (audiogram) afleest. Ook de globale verschillende oorzaken van tinnitus komen daarbij aan bod en wat er gebeurt als ons brein het tinnitussignaal als gevaar ervaart.
In het eerste deel vult de cursist ook TFI-vragenlijst in. Hiermee krijgt de cursist inzicht in de verdraagbaarheid van zijn of haar oorsuizen en de impact die het heeft op de slaap, het sociale leven en de mentale gezondheid.

Roel van Gorkum: “Toen ik een piep in mijn oor kreeg, werd ik bang. Heel bang. Ik ging als een bezetene googlen en wat ik daar las maakte me alleen maar angstiger. Geen genezing mogelijk. Depressie. Zelfmoord. Vreselijke verhalen waardoor ik een compleet verkeerd beeld kreeg van tinnitus. Hierdoor namen mijn angst en machteloosheid toe waardoor mijn tinnitus erger en erger werd. Daarom begint de cursus met psychoeducatie. Je gaat zien dat tinnitus heel normaal is -2 miljoen mensen hebben het!-, dat je er gewoon aan kan wennen, en dat het niet gevaarlijk is -ga altijd wel even langs de huisarts-. Je gaat inzien dat jij zelf onbewust je tinnitus geluid versterkt door hoe je er over denkt.”   

Stappen online tinnituscursus sus tinnitus stil tinnitus
Stappenplan van de online tinnituscursus Sus Tinnitus

Stap 2: De weg eruit

Het tweede deel van de online behandeling Sus Tinnitus gaat in hoe de deelnemer uiteindelijk meer controle kan krijgen over zijn tinnitus. Hierbij wordt duidelijk dat zorgen, angst en negatieve gedachten over tinnitus belangrijke factoren zijn die aangepakt moeten worden. Er wordt uitgelegd hoe de deelnemer in stap 3, 4 en 5 de ‘vechten en vluchten’ reactie kan uitzetten die tinnitus erger maakt.

Stap 3: Stressreductie en mindfulness

Bekend is dat stress een negatieve invloed heeft op tinnitus. De cursus geeft in deze stap dan ook allereerst inzicht hoe stress kan ontstaan, wat dat met ons lichaam doet en hoe het de tinnitus kan beïnvloeden. De cursist gaat een week lang een ‘stress tracker’ bijhouden waar zij/hij stress van krijgt en maakt een plan om dit te verminderen. Daarna volgt een introductie tot mindfulness met meditatieoefeningen om te leren ontspannen. Vervolgens komt tinnitus-meditatie om de hoek kijken en leert de cursist dat bewust aandacht geven aan het tinnitusgeluid gewoon -beetje bij beetje- kan helpen. Dit wordt ook wel exposure therapie genoemd. Dezelfde vorm van therapie die ook gebruikt wordt om angst voor spinnen te overwinnen.

Roel van Gorkum: “Door een tijd bij te houden wat mijn ‘groene, oranje en rode momenten’ zijn heb ik weer controle gekregen over mijn stress en ontspanning. Daarnaast mediteer ik tegenwoordig elke dag minimaal 20 minuten. Dat helpt mij om áls ik mijn tinnitus hoor, het niet langer mijn dag te laten verpesten.”

tinnituscursus sus tinnitus cognitieve therapie
Cognitieve gedragstherapie is één van de onderdelen van de online tinnituscursus

Stap 4: Cognitieve gedragstherapie

Deze stap heeft de naam ‘reset je brein’ en dit is een belangrijk onderdeel van de cursus. De deelnemer leert dat automatisch negatieve gedachten -ook over tinnitus- ons gevoel kunnen  beïnvloeden en hoe deze stap voor stap zijn te veranderen (cognitieve therapie). Hiervoor gaat de cursist ook hier met de oefeningen uit het werkboek actief aan de slag.
Omdat het veranderen van de gedachten alleen niet voldoende is, wordt de deelnemer ook aangezet om situaties die hij of zij als ‘eng’ aanmerkt te confronteren. Dat is de gedragstherapeutische kant van de aanpak. Denk daarbij aan het niet langer vermijden van uitjes naar de bioscoop, kroeg of drukke omgeving. Situaties die mensen met tinnitus nog weleens willen ontwijken omdat ze denken dat deze hun tinnitus kunnen verergeren.
Aan het eind van de cursus kan de deelnemer nogmaals de TFI-vragenlijst invullen en zo zien of het negatieve effect van de tinnitus minder is geworden.

Roel van Gorkum: “Toen ik tinnitus kreeg, ontwikkelde ik zelfs hyperacusis erbij, dat gelukkig weer helemaal is weggegaan. Dat kwam doordat ik extreem op mijn gehoor begon te letten door totaal verkeerde gedachtes. Ik dacht bijvoorbeeld dat koffie, de bioscoop en autorijden mijn tinnitus veel erger maakte, dus dat deed ik steeds minder. Deze gedachtes moest ik weer allemaal afleren door mezelf met deze situaties te confronteren. Ik ging weer naar de bioscoop zonder oordopjes en ging lekker op de eerste rij zitten. Ik verwachtte dat ik daarna extreme tinnitus zou hebben, maar dat viel erg mee. Zo gaf ik mijn ‘reptielenbrein’ bewijs dat ik gewoon weer een normaal leven kon leiden en gingen mijn hersenen dus ook minder panisch om met mijn tinnitus geluid, waardoor het zachter werd.”

Online Sus Tinnitus cursus een aanrader

Aan het eind van elke stap vat de ontwikkelaar samen wat er behandeld is en krijgt de deelnemer een quiz. Hij neemt de cursist op een prettige en rustige manier mee door het cursustraject. De cursus is door zijn stapsgewijze aanpak en volledigheid een aanrader. Zeker gezien de wachtlijsten bij veel tinnitushulpverleners kan dit een effectieve manier zijn om tinnitusklachten vroegtijdig aan te pakken.

Over de maker van de online tinnitus cursus Sus Tinnitus

Roel van Gorkum is afgestudeerd als biotechnisch ingenieur aan de TUDelft. Hij heeft vele jaren als consultant voor grote bedrijven gewerkt. Op een dag in een stressvolle periode kreeg hij last van tinnitus. Het kleine dipje wat zijn gehoortest liet zien in combinatie met stress, was de primaire oorzaak van zijn tinnitus. Waarschijnlijk is zijn beginnende gehoorschade ontstaan door de te lange en frequente blootstelling aan harde muziek. Mogelijk heeft ook het kitesurfen eraan bijgedragen. Na een flink lastige periode die hij doormaakte door zijn tinnitus, hoort hij zijn tinnitus nu nog maar weinig en heeft hij er geen last meer van. Omdat hij zelf merkte dat het lastig was snel hulp te krijgen voor zijn tinnitusklachten, heeft hij zijn baan opgezegd en Still Tinnitus opgericht. Hier houdt hij zich nu fulltime mee bezig.

Roel van Gorkum: “Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen om minder last te krijgen van tinnitus. Snel toegang tot correcte informatie en een actiegerichte aanpak kan ervoor zorgen dat tinnitus geen probleem wordt. De positieve feedback die ik van mijn deelnemers krijg, ontroert mij. Zo is mijn tinnitus toch nog ergens goed voor geweest.”

Voor meer informatie, de prijs en om de cursus te volgen. Klik hier.

Reacties (2)
  1. Bedankt voor de mooie review Rene!

  2. Ontzettende aanrader! Ik heb de online cursus gedaan vanwege tinnitus, de positieve aanpak van Roel, de inzichten, informatie, oefeningen geven een positieve verandering/mindset, en daarmee hoop en vertrouwen terug. Als ik een terugval heb, pak ik de online cursus er weer even bij, en merk dat het daarna snel weer minder wordt. Super bedankt Roel! Roel is oprecht en betrokken, en raad deze cursus zeker mensen aan die hier last van hebben! Het gaat je zeker wat brengen, positief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]