Groot onderzoek naar tinnitus

18 september 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een groot onderzoek naar tinnitus coördineren. Dit doet het UMCG door samen met zeven andere instellingen in Europa een groot project (TIN-ACT) te starten dat onderzoek doet naar tinnitus (oorsuizen) Dat staat te lezen op de website van het UMCG.  De onderzoekers hopen hiermee de biologische mechanismen te ontrafelen die de basis vormen voor het ontstaan van oorsuizen. In totaal worden vijftien promovendi opgeleid die onderzoek gaan doen naar wat tinnitus veroorzaakt, methoden om oorsuizen vast te stellen en mogelijke behandelingen. Voor het onderzoeksproject is bijna vier miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

onderzoek naar tinnitus UMCG hoofdingang

Tinnitus

Mensen die last hebben van tinnitus horen geluiden (piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten) die niet van buiten het hoofd afkomstig zijn. Hoewel de oorzaak onbekend is, ontwikkelt tinnitus zich bij dertig procent van de mensen met gehoorverlies. Naar schatting heeft tien tot vijftien procent van de bevolking last van tinnitus en ondervindt een tot vier procent hiervan zeer ernstige hinder. Voorzichtige schattingen gaan uit 50 miljoen mensen met tinnitus in Europa.

onderzoek naar tinnitus

Veranderingen in hersenen uitgangspunt bij onderzoek naar tinnitus

Op basis van het gegeven dat gehoorverlies een risicofactor is voor de ontwikkeling van oorsuizen, gaan de onderzoekers er vanuit dat door een verstoorde auditieve input er veranderingen in de hersenen ontstaan die zich uiten in tinnitus. Dit zou betekenen dat oorsuizen geen ziekte is, maar een symptoom van spontane activiteit in een bepaald gebied in de hersenen, dat resulteert in de perceptie van geluid.

Combinatie dieronderzoek en mensgericht onderzoek

Bijzonder aan het onderzoeksproject is dat het een combinatie van dieronderzoek en mensgericht onderzoek naar tinnitus is. De drie onderzoekers die in Groningen worden opgeleid gaan onder meer onderzoek doen naar afwijkingen in hersenactiviteit bij mensen met behulp van MRI-scans en in diermodellen. Het onderzoeksproject duurt vier jaar.

Onderzoek naar tinnitus in project TIN-ACT

TIN-ACT staat voor Tinnitus Assessment Causes and Treatments. Andere deelnemende instellingen aan het onderzoeksproject zijn: Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), University of Nottingham, Universitätsklinikum Erlangen, Charite Universitätsmedizin Berlin, Oticon, Widex, Cochlear Research and Development. Verder zijn ook diverse partnerorganisaties bij het project betrokken: European Federation of Hard of Hearing People, European Association of Tinnitus Associations, Eurogrant, Hertz Training for Scientists, TinnitusHub, Technical University of Denmark en Siemens Healthineers.

Reacties (4)
 1. Is er voor onderzoek behoefte aan dat mensen met tinnitus na hun dood hun lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen? Kan dat helpen om oorzaak te vinden? En zo ja, hoe regel je dat?

 2. Is er een mogelijkheid om je op te geven voor testpersoon bij eventuele nieuwe behandelingen of experimenten?
  Heb fluittoon aan beide kanten, kwaliteit van leven neemt hierdoor heel erg af.

  • Ik neem aan wanneer de onderzoekers personen nodig hebben voor onderzoek hier een oproep voor plaatsen. Ik raad u aan, mocht u dit nog niet gedaan hebben, om begeleiding te zoeken om meer controle over uw tinnitusklachten te krijgen. U kunt daarvoor terecht bij een audiologisch centrum, bij de GGMD (vergoede zorg), Insentis.nl en bij een aantal zelftandige tinnitusspecialisten.

 3. Ik heb al 11,5 jaar zeer ernstige tinnitus en ook hyperacusis.
  Dit heeft mijn leven ontwricht.

  Ik kende Gaby Olthuis indirect, ook via mailwisseling. Zeker heeft haar euthanasie ook bij mij iets teweeggebracht.
  Ik wilde het ook….

  Nu ben ik van plan te blijven vechten.
  Al zal het waarschijnlijk nog lang duren voor er een oplossing komt.
  Ik ben blij met nieuw onderzoek.

  Maar: ik vind het niet minder dan misdadig dat hierover dieronderzoek wordt gedaan.
  Een dier – ratten en muizen hebben bijna hersenen als mensen, daarom wordt juist daarop veel onderzoek gedaan – zo’n dier dus, opzettelijk tinnitus bezorgen???
  Ik weet wat het is!!
  En dit dat dan ook nog trots publiek aankondigen???

  Afgrijselijk.

  Ik heb er verder geen woorden voor, behalve:
  STOP!!!!!!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]