Onderzoek naar SENS-401 door Sensorion en Cochlear laat veelbelovende resultaten zien voor cochleaire implantatie

25 juli 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het biotechnologiebedrijf Sensorion presenteerde in Vancouver op de 17e Internationale Conferentie over Cochleaire Implantaten (CI2024) de resultaten met SENS-401. Het middel is gericht op het voorkomen van restgehoorverlies bij mensen die een cochleair implantaat operatie ondergaan. De voorlopige resultaten van het onderzoek dat Sensorion in samenwerking met Cochlear Limited uitvoerde zijn veelbelovend: een aantal patiënten die met SENS-401 zijn behandeld laten een klinisch significante vermindering van gehoorverlies zien in vergelijking met patiënten die het niet innamen.

| Wetenschap

SENS-401 Sensorion Cochlear behoudt restgehoor bij cochleair implantaat operatie
Sensorion voert samen met Cochlear Limited onderzoek uit naar SENS 401 met als doel het restgehoor bij een cochleair implantaat operatie zoveel als mogelijk te behouden

SENS-401 in het kort

SENS-401, ook bekend als Arazasetron, is een experimenteel geneesmiddel ontwikkeld door het biotechnologiebedrijf Sensorion. Het middel dat de patiënt inneemt via de mond is bedoeld om het weefsel van het binnenoor te beschermen tegen schade. Bij een cochleair implantaat operatie zou het ervoor kunnen zorgen dat het (rest-) gehoor beter behouden blijft. Naar de nieuwe therapie is de afgelopen tijd onderzoek gedaan bij patiënten die een cochleair implantaat kregen. Dat gebeurde in een zogeheten fase 2a-studie. Bij Fase 2-studies kijken wetenschappers voornamelijk of een nieuw medicijn werkzaam is bij een specifieke aandoening of een bepaalde doel weet te bereiken (in dit geval bescherming).

Belangrijkste bevindingen van de fase 2a studie naar SENS-401

Hoofdonderzoeker professor Stephen O’Leary presenteerde de resultaten van het onderzoek afgelopen week in Vancouver op de CI2024, de 17e Internationale Conferentie over Cochleaire Implantaten (CI2024). De titel van zijn presentatie luidde: ‘Early Preservation of Residual Hearing Six Weeks Post Cochlear™ Nucleus® CI622 Implantation and Detection of SENS 401 in Perilymph’.

Uit het onderzoek blijkt dat SENS-401 het potentieel heeft om restgehoorverlies na cochleaire implantatie te verminderen. Zes weken na de implantatie was het gemiddelde gehoorverlies bij 500 Hz 19 dB voor patiënten behandeld met SENS-401. Dit terwijl bij patiënten die het geneesmiddel niet kregen er een verlies van 32 dB was. Dit verschil is klinisch significant en laat de effectiviteit van SENS-401 zien bij het behoud van het restgehoor.

SENS-401 zorgt ook voor langdurig resultaat

De resultaten waren niet alleen veelbelovend op korte termijn, maar bleven ook aanwezig tot veertien weken na de cochleaire implantatie. Dit bevestigt de potentiële rol van SENS-401 in het langdurig behoud van restgehoor. Bovendien wijst de aanwezigheid ervan in de perilymfe erop dat het middel therapeutisch werkzaam is bij de deelnemende patiënten. Perilymfe is een vloeistof die aanwezig is in het slakkenhuis.

Toekomst SENS-401

Sensorion en Cochlear Limited, een wereldleider in cochleaire implantaten, doen sinds 2017 gezamenlijk onderzoek naar SENS-401. De samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van deze veelbelovende therapie die het behoud van het restgehoor bij cochleaire implantatie kan verbeteren. Cochlear heeft de optie om het middel in licentie te krijgen en zo wereldwijd te distribueren. De licentie zou dan specifiek gelden voor de toepassing bij bepaalde implanteerbare apparaten. Voordat het zover is moeten er nog flink wat klinische onderzoeken plaatsvinden.

Sensorion ook betrokken bij gentherapie

Sensorion is ook betrokkenheid bij gentherapieprogramma’s die gericht zijn op het corrigeren van erfelijke vormen van doofheid. Denk daarbij aan OTOF-GT en GJB2-GT. Deze onderzoeksprogramma’s gericht op de genetica van gehoor maken deel uit van een uitgebreide strategische samenwerking met het Institut Pasteur in Frankrijk.

Mijlpaal bij behoud restgehoor in Fase II-onderzoek

In maart 2024 kondigde Sensorion aan dat in de SENS-401 studie het geneesmiddel was gedetecteerd in de perilymfe van het slakkenhuis na orale toediening. Deze bevindingen toonden aan dat het medicijn de labyrintbarrière passeert, wat essentieel is voor de behandeling van binnenooraandoeningen.

Conclusie

De resultaten van de SENS-401 fase 2a klinische studie zijn veelbelovend en markeren een belangrijke stap voorwaarts bij het behoud van het gehoor bij een cochleair implantaat operatie. De samenwerking tussen Sensorion en Cochlear Limited, en hun toewijding aan innovatie en onderzoek, biedt patiënten mogelijk een nog beter toekomstperspectief met hun cochleair implantaat.

Reacties (1)
  1. Heel intressesante onderzoeken naar een goede oplossing om gehoorverlies te verhelpen en wie weet het oorspronkelijke gehoor te herstellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kerstcommercial Schoonenberg stelt verbinding centraal

4 december 2024 | Ook dit jaar komt audiciensbedrijf Schoonenberg Hoorsupport met een kerstcommercial. In de reclame laat Schoonenberg [...]

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]