Onderzoek naar relatie gehoorverlies en eenzaamheid

6 juli 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Audiciensbedrijf Beter Horen doet momenteel samen met onderzoeksbureau Deloitte en de gemeente Den Haag een onderzoek naar de relatie tussen gehoorverlies en eenzaamheid. Het Ministerie van VWS steunt het onderzoek. De initiatiefnemers zijn allen verenigd in de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Ze vermoeden dat ouderen als gevolg van gehoorverlies gemakkelijker in een sociaal isolement terechtkomen. Daarom willen ze vaststellen of er een verband tussen gehoorverlies en eenzaamheid is. Het onderzoek vindt plaats op meerdere locaties in de gemeente Den Haag.

onderzoek naar relatie gehoorverlies en eenzaamheid
Gerard Ros Manager audiological hard and software bij Beter Horen neemt een hoortests af bij een van de deelnemers in het wijkcentrum

Ouderen geconfronteerd met eenzaamheid

Flink wat ouderen in ons land voelen zich op een bepaald moment eenzaam. Daarvoor kunnen tal van redenen zijn. Er zijn inmiddels voldoende aanwijzingen dat slecht horen daar een rol bij speelt.
Dennis Havermans, directeur Strategie & Allianties van Beter Horen daarover: “Gehoorverlies is in de basis natuurlijk al een groot probleem. Maar als je je al eenzaam voelt én daarnaast niet alles meer meekrijgt door je gehoorbeperking, dan kan het zijn dat je nog dieper in een sociaal isolement terecht komt. Ineens is een eenvoudig spelletje bingo of deelname aan gesprek niet leuk meer.”

onderzoek naar relatie gehoorverlies en eenzaamheid
Bij het Wijkcentrum ’t Lindenkwadrant in de Haagse wijk Segbroek konden deelnemers gister en vandaag terecht voor een hoortest en afname van de vragenlijst. Woensdag, donderdag en vrijdag is er deze week een testlocatie ingericht in de wijk Loosduinen.

Rol slechthorendheid

Om de rol van slechthorendheid bij gevoelens van eenzaamheid te onderbouwen zijn door de organisatoren in de week van 5 tot en met juli ruim 200 personen uitgenodigd om een hoormeting te doen en een vragenlijst in te vullen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de Haagse wijken Segbroek en Loosduinen. De gemeente heeft in deze wijken alle inwoners van 60+ een persoonlijke brief gestuurd met het verzoek om mee te werken aan het onderzoek. Dat het thema speelt werd vandaag duidelijk op de locatie in Segbroek. Bij het Servicepunt XL Lindenkwadrant wordt de hele dag volop getest door audiciens van Beter Horen en de onderzoekers van Deloitte.

audiciens beter horen
Het team audiciens van Beter Horen dat de hoortests op de locaties in Den Haag afneemt

Gehoortest en vragenlijst

Op de locaties worden zowel hoortests afgenomen als vragenlijsten. Audiciens van Beter Horen namen de hoortests af en onderzoekers van Deloitte de vragenlijst. De vragenlijst is gebaseerd op de ‘eenzaamheidsschaal’, een internationaal goedgekeurde schaal voor het meten van de aard en mate van eenzaamheid. Deze schaal staat ook wel bekend als de Gierveld-schaal, genoemd naar de professor die hem ontwikkelde. De deelnemers krijgen veertien vragen voorgeschoteld waar het merendeel uit meerkeuzevragen bestaat. Er werden vragen gesteld zoals: “Er is altijd wel iemand in mijn omgeving bij wie ik met mijn dagelijkse probleempjes terecht kan”, “Ik mis een echt goede vriend of vriendin.”, “Ik ervaar een leegte om me heen”, “Er zijn genoeg mensen op wie ik in geval van narigheid kan terugvallen.”

Dennis Havermans directeur Strategie & Allianties van Beter Horen : “Eenzaamheid is een onderschat probleem in Nederland”

Groot maatschappelijk belang

In september worden de onderzoeksresultaten verwacht zo laat Deloitte weten. Mocht uit het onderzoek naar voren komen dat het aantoonbaar is dat eenzaamheid en gehoorverlies een verband hebben met elkaar, dan is dit van groot maatschappelijk belang.

Havermans: “Eenzaamheid is een onderschat probleem in Nederland en bevindt zich nog te veel in de taboesfeer. Net als gehoorverlies overigens. Ondertussen is de infrastructuur van initiatieven en welzijnswerk ontzettend gegroeid. Maar soms laten deze initiatieven te wensen over, bijvoorbeeld door een verkeerde setting of slechte akoestiek. Het is dan zonde dat slechthorenden er alsnog een negatieve ervaring aan over houden.”

Havermans vervolgt: “Wij denken dat wanneer we vast hebben gesteld dat er een verband is met gehoorverlies, eenzaamheid eerder kan worden herkend. Zodat we aan de voorkant oplossingen kunnen bieden. Zo bestrijden we niet het symptoom eenzaamheid maar de oorzaak, namelijk slechthorendheid. Na het vaststellen hiervan willen we duidelijke richtlijnen ontwikkelen hoe hiermee om te gaan. Als we daar iets aan kunnen doen door gehoorverlies te beperken, dan heeft dat een grote positieve impact op de kwaliteit van leven van veel ouderen.”

Reacties (5)
  1. Het is heel erg frustrerend dat jongeren nooit genoemd wordt.

    Eenzaamheid is het uiteindelijke gevolg van meerdere factoren.

    Slechthorende jongeren hebben een grotere uitdaging met verwerken van informatie. Het verwerken van informatie medebepaald persoonlijke ontwikkeling, opleidingsniveau, carrière, sociaal contact. Een goed gehoor medebepaald iemands levenspad. Er zijn een hoop jongeren die niet tot hun recht komen in werk, school of sociale contacten, dat maakt ze eenzaam.

  2. Belangrijk om te beseffen voor dit onderzoek is dat voor alle leeftijdscategorieën die met slechthorendheid te maken hebben de kans groot is met eenzaamheid te maken kunnen krijgen. Als je hier van baby af aan of op latere leeftijd hier mee te maken krijgt kan het lijden hiermee veel langer duren dan mensen die hier mee van doen krijgen op bejaarde leeftijd.
    Daarom is het van groot belang om dit onderzoek juist ook te richten op mensen in diverse leeftijdsfases die nog niet bejaard zijn naast de mensen die hier mee te maken krijgen op hun bejaarde leeftijd.

  3. Bedenk inderdaad dat alle leeftijdscategorieën van mensen met slechthorendheid (van baby tot aan bejaarden) grote kansen hebben te vereenzamen. Vooral mensen die nog niet oud zijn, die daar mee te maken hebben, kunnen daar steeds meer en daarna veel langer aan gaan lijden dan oudere mensen.
    Dus zou het zeer aan te bevelen zijn als dit onderzoek juist ook voor diverse leeftijdscategorieën die nog niet bejaard zijn daarin ook volledig te ondersteunen.
    Graag uw reactie hier op.

  4. Het is niet alleen de ouderen die vereenzamen, ook de jongeren.
    Ik ben zelf slechthorend (cat 5), en wordt afgescheept met toestellen die het net niet halen om redelijk tot goed te horen. OF IK MOET VAN DE VRIJESECTOR MARK KOPEN, EN DAT IS VOOR MIJ NIET TE BETALEN. Dus het probleem blijf bestaan.
    Daar wordt ik zo boos en raakt gefrustreerd!!!

    • Dat klopt! Ik heb dezelfde ervaring…juist heel frustrerend omdat het geen luxe is om goed te kunnen horen, vooral omdat het zo belangrijk is voor de sociale contacten om niet te vereenzamen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen ook effectief bij verborgen gehoorverlies

13 januari 2025 | Mensen met een verborgen gehoorverlies (Hidden Hearing Loss) hebben baat bij hoortoestellen. Het verstaan in [...]

Fast Pair voor hoortoestellen: sneller koppelen met Android smartphones

9 januari 2025 | Google lijkt bezig te zijn om Fast Pair technologie ook beschikbaar te maken voor hoortoestellen. [...]

Distributeur Starkey in Apeldoorn overgenomen door Amerikaanse fabrikant Starkey

8 januari 2025 | De importeur en vertegenwoordiger van Starkey in Apeldoorn is per 1 januari 2025 overgenomen door [...]

Vernieuwde hoortoestellendatabase online in te zien

7 januari 2025 | Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen (SPHHM) heeft per 1 januari de hoortoestellendatabase vernieuwd. De database is via [...]