Het Universitair Medisch Centrum Groningen doet onderzoek naar de behandeling van eenzijdige tinnitus. Bij het onderzoek gebruiken de onderzoekers een zogeheten Auditory Brainstem Implant (ABI). Een ABI is een implantaat dat operatief wordt ingebracht en waarbij een elektrode op de hersenstam wordt geplaatst. Er zijn reeds een paar patiënten met eenzijdige tinnitus geïmplanteerd. Het UMCG is op zoek naar meer patiënten die mee willen werken aan het onderzoek om na te gaan wat de effecten zijn van een ABI op enkelzijdige tinnitus.
Tinnitus
Tinnitus kan zich voordoen aan één of beide oren en gaat vaak samen met gehoorverlies. Het dragen van een hoortoestel bij tinnitus die samengaat met gehoorverlies, kan de klachten verlichten doordat de hersenen weer gestimuleerd worden met geluid. Naarmate het gehoorverlies groter is doen tinnitusklachten zich vaker voor.
Bij de behandeling van tinnitus worden naast hoortoestellen ook verschillende therapievormen ingezet om meer controle te krijgen over de tinnitus. Er zijn positieve resultaten te behalen met uitleg over de verschillende oorzaken van tinnitus, cognitieve therapie en ontspanningsoefeningen. Ook EMDR, Acceptance and Commitment Therapy en mindfulness kunnen behulpzaam zijn.
Alternatieven: Cochleair Implantaat en Auditory Brainstem Implant
Maar wat nu als bij patiënten met een zeer ernstig gehoorverlies hoortoestellen niet meer voldoen en wanneer ook psychologische therapieën onvoldoende zoden aan de dijk zetten? Kunnen andere gehoorverbeterende apparaten dan wel soelaas bieden om de tinnitus te verminderen? Dat is een vraag waar KNO-arts in opleiding Minke van den Berge van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) antwoord op wil krijgen.
Naar de effecten van cochleair implantaten op tinnitus is reeds onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat bij patiënten die last hadden van tinnitus voordat ze geïmplanteerd werden, er in 71% van de gevallen er een positief effect was op de ervaren tinnitusklachten. Helaas was ook een groep waarbij de tinnitus juist was ontstaan ná plaatsing van het cochleair implantaat. Dat is op zich niet zo verwonderlijk omdat het cochleair implantaat in het slakkenhuis wordt ingebracht, wat op zijn beurt weer schade aan het gehoor kan geven en daarmee ook tinnitus. Een zogeheten Auditory Brainstem Implant (ABI) wordt echter niet in het slakkenhuis geïmplanteerd maar op de hersenstam. Er wordt gedacht dat het gehoor daarmee niet wordt beschadigd en dat er dan ook geen toenemende tinnitus te verwachten is.
Onderzoek naar ABI bij tinnitus
De ABI wordt momenteel gebruikt ter gehoorverbetering bij dove patiënten met de ziekte ‘neurofibromatose type II’. Bij deze patiënten die een ABI kregen, viel op dat in veel gevallen de tinnitus ook beter werd. Ook bij dieronderzoek werd een positief resultaat gezien van stimulatie op de hersenstam. Om het mogelijk positieve effect van de ABI op tinnitus te onderzoeken, zijn de onderzoekers van het UMCG een pilotstudie gestart. Met de studie willen zij het effect van een ABI onderzoeken op mensen die last hebben van eenzijdige tinnitus. De onderzoekers willen 10 mensen bij de pilotstudie betrekken. Van den Berge liet tijdens een presentatie bij een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Audiologie weten dat de eerste twee patiënten inmiddels zijn geïmplanteerd met een ABI. De eerste voorlopige resultaten zijn voorzichtig positief, maar het is nog te vroeg en er zijn nog te weinig data om op dit moment conclusies te trekken. Daarom is het onderzoeksteam van het UMCG op zoek naar meer mensen die deel willen nemen aan het onderzoek. Het gaat hierbij dus om mensen met (1) eenzijdige tinnitus met een (2) ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies aan dat oor en waarbij het (3) andere oor (zo goed als) goedhorend is én (4) waarbij psychologische therapieën tot op heden onvoldoende hebben geholpen.
Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op de website van het UMCG