Onderzoek in Den Haag laat verband zien tussen gehoorverlies en eenzaamheid

6 oktober 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Gehoorverlies kan leiden tot toenemende gevoelens van eenzaamheid. Dat laat onderzoek onder 60-plussers door Beter Horen en Deloitte zien in samenwerking met de gemeente Den Haag. Het onderzoek toont aan dat het aantal nauwe contacten afneemt zodra mensen slechter gaan horen. In Nederland zijn ongeveer 500.000 mensen die een onbehandeld gehoorverlies hebben. De Haagse wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid overhandigde afgelopen maandag het onderzoeksrapport aan minister Hugo de Jonge. Van 30 september tot en met 7 oktober is het de De Week tegen Eenzaamheid.

verband tussen gehoorverlies en eenzaamheid beter horen minster hugo de jonge
Minister Hugo de Jonge en wethouder Kavita Parbhudayal bij Beter Horen in Loosduinen in gesprek over gehoorverlies en eenzaamheid; Foto: Freek van den Bergh

Resultaten onderzoek

Het onderzoek dat in juni van dit jaar plaatsvond, werd gehouden onder 60-plussers in de Haagse stadsdelen Loosduinen en Segbroek. De resultaten van het onderzoek laten zien dat er een verband is tussen gehoorverlies en het aantal nauwe contacten dat iemand heeft. Dat laatste heeft mogelijk weer een relatie met gevoelens van eenzaamheid. Bij 88% van de groep 60-plussers werd door de audiciens van Beter Horen een vorm van gehoorverlies vastgesteld. Bij 39% was er zelfs sprake van sterk gehoorverlies.
Medewerkers van de Haagse welzijnsorganisatie Vóór Welzijn hebben de mensen die tijdens het onderzoek aangaven eenzaam te zijn, naar relevante hulp en activiteiten begeleid.
Uit eerder onderzoek blijkt dat 33% van de 75 plussers eenzaamheid ervaart en bijna 10% ervaart zelfs sterke eenzaamheid.

Aanbevelingen

De onderzoekers hebben op grond van het onderzoek een aantal aanbevelingen gedaan. Zij vinden het belangrijk dat er meer bewustwording komt onder professionals over het mogelijke verband tussen gehoorverlies en eenzaamheid. Dat zou bij huisartsen, bij de wijkverpleging en bij audiciens kunnen.
Als bij eenzaamheid ook gehoorproblemen een rol spelen is het advies eerder en vaker door te verwijzen naar een audicien. Ook vinden de onderzoekers het belangrijk dat voorzieningen en activiteiten ook voor mensen met gehoorproblemen toegankelijk zijn of dat ze dat gemaakt worden.

Minister Hugo de Jonge: “Gehoorverlies is een drempel die het contact tussen mensen moeilijker maakt. Daar aandacht voor hebben en rekening mee houden kan een cruciale eerste stap zijn om iemands eenzaamheid te doorbreken.”

verband gehoorverlies en eenzaamheid rapport uitreiking hugo de jonge
Haagse wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid overhandigde het rapport aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Foto: Freek van den Bergh

Overhandiging rapport aan minister Hugo de Jonge

De Haagse wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid overhandigde het rapport maandag 4 oktober in Loosduinen aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beiden spannen zich in om eenzaamheid tegen te gaan. De gemeente Den Haag doet dat met de lokale aanpak Eerste Hulp bij Eenzaamheid, het ministerie van VWS met het landelijke programma Eén tegen eenzaamheid.
Wethouder Kavita Parbhudayal  daarover: “Eenzaamheid kan om uiteenlopende reden ontstaan. Gehoorverlies blijkt nu een mogelijke oorzaak”. Minister Hugo de Jonge voegt daaraan toe: “Gehoorverlies is een drempel die het contact tussen mensen moeilijker maakt. Daar aandacht voor hebben en rekening mee houden kan een cruciale eerste stap zijn om iemands eenzaamheid te doorbreken. Het kan hem of haar letterlijk de drempel over helpen om weer onder de mensen te komen”.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]