Ondertitelingsbril voorziet in behoefte theaterbezoekers en zorgt voor meer kaartverkopen

30 mei 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Afgelopen jaar is in het National Theatre in Londen de ondertitelingsbril uitgetest. Ruim 140 bezoekers testten de nieuwe ondertitelingsbril. Bezoekers die de bril gebruikten waren enthousiast. De technisch directeur ziet ook een positief effect op de kaartverkoop van het aankomende seizoen. Doven en slechthorenden zijn door de nieuwe ondertitelingsbril niet meer gebonden aan specifieke voorstellingen die speciaal voor hun worden georganiseerd.

ondertitelingsbril theater

Bezoeker kan met ondertitelingsbril gewoon naar toneel blijven kijken

Met behulp van spraakherkenning worden de dialogen op het toneel omgezet in tekst en via een WIFI netwerk naar de ondertitelingsbrillen van het merk Epson gestuurd.
Het grote voordeel van de nieuwe ondertitelingsbril is dat de bezoeker gewoon naar het toneel kan blijven kijken. Bij boventiteling moet de bezoeker telkens zijn blik omhoog richten en mist dan wat er gebeurt op het toneel zelf. Dat geldt ook voor systemen waarbij de ondertiteling op een tablet wordt gepresenteerd.

Ondertitelingsbril aan eigen wensen aan te passen

De drager van de ondertitelingsbril, die te reserveren is bij het theater, kijkt door de lens van de bril en ziet daarin de ondertiteling. De ondertiteling volgt zo de blikrichting van de drager. Ook kan de drager van de ondertitelingsbril de grootte, helderheid, kleur en de achtergond van de tekst aanpassen. Ook kan de positie van de tekst worden aangepast (bijvoorbeeld boven of onder) en kan de tekst op één regel worden gepresenteerd of scrollend in het midden.

Toegankelijkheid theaters voor slechthorenden en doven borgen

Als theaters in Nederland de komende jaren ook de groeiende groep slechthorenden tot hun cliënten willen blijven rekenen en ook de toegankelijkheid voor ernstig slechthorenden en doven willen borgen, is het goed zich te verdiepen in deze noviteit.

Meer informatie: National Theatre in Londen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Handtekeningenterreur in de audiciensbranche | Column

18 mei 2022 | Het CBS meldt deze week dat het aantal vacatures op elke 100 werklozen ondertussen is [...]

Stichting Kind en Oor levert audiologische hulp aan kinderen in Nepal

14 mei 2022 | Stichting Kind en Oor is in 2016 opgericht en heeft als doel om goede oorzorg [...]

Online tinnitus symposium georganiseerd door B-Audio | Professional

10 mei 2022 | B-Audio organiseert een online symposium rondom tinnitus voor professionals in de hoorbranche (audiologen, KNO-artsen, audiciens, [...]

Elektrische hersenstimulatie zorgt voor beter verstaan in rumoer

9 mei 2022 | Invasieve elektrische hersenstimulatie kan ervoor zorgen dat het verstaan van spraak in rumoer en lawaai [...]