Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 5: Oefenen met een CI spraakprocessor

27 november 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Marja heeft inmiddels de eerste drie maanden van haar revalidatietraject met succes achter de rug. Zij laat in twee filmpjes zien hoe zij dagelijks oefent met haar man Gust en zo spraak en geluiden weer leert herkennen met haar cochleair implantaat (CI). Ook kan zij naast haar CI met spraakprocessor ook haar hoortoestel gebruiken én haar hoorhulpmiddelen weer inzetten. Zo is Marja erg blij met haar Roger Compilot en streamer. Deze staan in verbinding met zowel haar CI spraakprocessor als hoortoestel. Ook ontdekte Marja hoe ze met haar CI kon zwemmen en fietsen in de regen. Ook hierover maakte zij een filmpje.

oefenen met een CI spraakprocessor

Hersengymnastiek – Oefenbundel

Marja: “Tijdens de revalidatie kregen we de instructie voor het gebruik van de oefenbundel van de logopediste van het VUmc. In eerste instantie dacht ik dat ik alles moest verstaan wat Gust zei. Al gauw werd duidelijk dat we mijn hoorvermogen beetje bij beetje gingen verbeteren door het auditieve geheugen van mijn hersenen te trainen. Zo moet ik meelezen met wat gezegd wordt zodat mijn hersenen het opslaan. Centraal staat dus het horen via de hersenen.”

De oefenbundel

Marja vervolgt: “Over hoe ik samen met mijn man oefening doe uit de oefenbundel hebben we een filmpje gemaakt. De oefenbundel is een map met woordjes, zinnen, verhalen, cijfers en telefoneer-oefeningen. Voor ons ging er een wereld open van plofklanken, explosieven, fricatieven, wrijfklanken, glij-klanken, nonsenswoorden en nog meer.”

Hersengymnastiek – Wat hoor ik?

Marja: “Ik heb de afgelopen maanden tig-keren aan mijn man gevraagd wat ik hoorde en dat doe ik nog steeds! Of omgekeerd: mijn man vraagt of ik iets gehoord heb, en vertelt dan wat het is. De voorbijrijdende auto’s in de straat klinken nog als stromend water en ik vind het lastig het verschil te horen tussen het geluid van een auto, brommer, of motor. Het waaien in de bomen klinkt als de motoren van een vliegtuig. Wel hoor ik veel geluid van vogels, zoals de koerende duiven, de zingende merels, en de koolmeesjes. Het is ware hersengymnastiek.”
Marja geeft aan dat ze snel leert en ook nog steeds bijleert. In het onderstaande filmpje dat opgenomen is op het balkon van de woning van Marja en haar man Gust in Amsterdam, laat ze zien hoe dat in zijn werk gaat.  

Hoorhulpmiddelen bij een CI

Bij zowel hoortoestellen als cochleair implantaten kun je verschillende extra hoorhulpmiddelen gebruiken. Hiermee kan de drager ervan bijvoorbeeld muziek oversturen naar zowel de spraakprocessor als het hoortoestel. Er zijn ook hoorhulpmiddelen die helpen om beter te verstaan in gezelschap of bij het volgen van lezingen. Marja gebruikt dit soort hoorhulpmiddelen graag. Soms is voor het gebruik ervan een extra audioschoentje noodzakelijk. Dit is een klein blokje dat onder het hoortoestel of CI wordt bevestigd en dat ervoor zorgt dat er verbinding met de hoorhulpmiddelen mogelijk is.

Marja: “Bij een CI kun je mooie hulpmiddelen gebruiken. Ze worden de accessoires genoemd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij een accessoire meer aan een sjaaltje denk, een ketting of een broche. Ik ben een liefhebber van hoorhulpmiddelen en gebruik deze graag en in ruime mate. Aan mijn hoortoestel zit een audioschoentje, vast de Roger 10. Aan de CI zit ook zo’n audioschoentje, namelijk de Roger 17. Het is heerlijk om nu mijn Roger Select en mijn Compilot gewoon met beide oren te kunnen gebruiken. Ik laat in het filmpje hieronder zien hoe dat eruit ziet.”

Zwemmen met een CI

Marja gaat ook zwemmen met haar cochleair implantaat en geluidsprocessor. Marja daarover: “Als je de Aqua Case gebruikt kun je ook zwemmen met een CI. Die laat ik ook zien in het filmpje. Wat met een hoortoestel niet kan, kan wel met een CI, namelijk zwemmen! Hoe bijzonder is dat! Zelf zal ik de Aqua Case ook gaan gebruiken op onze fietstochten als het regent.”
De meeste hoortoestellen en cochleair implantaten zijn tegenwoordig waterdicht. Water is echter niet altijd ‘schoon’. Vuil en stoffen erin kunnen alsnog schade aan de onderdelen veroorzaken (lees meer).

Laatste ervaringsverhaal

Dit is voorlopige het laatste ervaringsverhaal van Marja over haar CI-traject. Wij danken Marja voor het delen van haar ervaringen op deze website. Eerder verschenen de volgende bijdragen van Marja op HOorzaken:

Deel 1: Het CI traject van Marja: hoe het begon

Deel 2: Keuze van het merk CI

Deel 3: De CI operatie

Deel 4: Aansluiting CI spraakprocessor


slechthorend amsterdam

Hoorcoach Slechthorend Amsterdam

Slechthorend Amsterdam is het initiatief van Hoorcoach Marja de Kinderen. Als Hoorcoach begeleidt zij mensen met gehoorverlies, deelt zij haar ervaringen en geeft  tips over leven en werken  en de uitdagingen die Amsterdam daarbij biedt.

Kijk voor informatie op: www.slechthorendamsterdam.nl en abonneer je op de gratis maandelijkse nieuwsbrief Tops en tips.

Jordy Blom maakte de filmpjes die bij het artikel staan. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is op dit moment geschiedenisdocent, musicus en documentairemaker.

Reacties (2)
  1. Met plezier heb ik deze serie gevolgd. Ik heb er zeker wat van opgestoken.
    Dank aan Marja en Gust dat ze dit hebben willen delen.
    En Hoorzaken voor het publiceren.

    Groet Kaljo

  2. Fijn om te lezen en horen bij mij nog lezen heb sinds 3weken mijn apparaatje . Een vraagje blijft het geluid lang wat ik hoor , hoor vervelend geluid constant. Twijfel is bij mij of magneet sterk genoeg is heb enkel knop. Volgende week moet ik beslissen welk toestel pff moeilijk daarom die vraag of dat magneet bij u goed aansluit alvast bedankt Mvg Viviane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]