Nieuwste kinderhoortoestel Oticon Play PX 2 binnen de vergoede hoorzorg

3 januari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Oticon maakt één van haar nieuwste kinderhoortoestellen, de Oticon Play PX 2, vanaf 1 januari 2024 beschikbaar binnen de vergoede hoorzorg. De Oticon Play PX 2 is een hoortoestel met een zogeheten ‘open geluidservaring’. Met het nieuwe hoortoestel behouden kinderen toegang tot de geluiden en spraak om hun heen. Dit in tegenstelling tot directionele systemen, die zich sterk naar voren richten en waarmee het kinderen afsluit van de rest van de geluidsomgeving. Oticon Play PX heeft een ingebouwd Deep Neural Network (DNN). Dat is een speciale vorm van kunstmatige intelligentie waardoor spraak beter en met minder luisterinspanning is te verstaan. Het toestel is geschikt voor kinderen met een licht tot ernstig gehoorverlies. Het toestel komt in categorie 5 van de vergoede hoorzorg. Het geavanceerdere Oticon Play PX 1 hoortoestel is leverbaar in de vrije markt.

Oticon Play PX 2 hoortoestel vergoede zorg

Oticon Play PX: ontworpen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen

Het nieuwe Oticon Play PX hoortoestel is ontworpen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Dat doet het hoortoestel door ervoor te zorgen dat zij in hun kindertijd toegang krijgen tot de geluiden die ze nodig hebben. Dat geldt ook voor geluiden die zich voordoen in complexe en lawaaiige luisteromgevingen, zoals klaslokalen en speelzalen op de opvang. Oticon geeft aan dat het Deep Neural Network in de Oticon Play PX getraind is met 12 miljoen geluiden uit de echte wereld. Hierdoor kunnen de hoortoestellen geluiden herkennen zoals de hersenen van kinderen dit van nature doen en hun zo ondersteunen bij het horen en verstaan.

Open geluidservaring

Met de ‘open geluidservaring’ die het hoortoestel creëert, behouden kinderen toegang tot de geluiden en spraak om hun heen. Veel andere hoortoestellen maken gebruik van directionaliteit. Hierbij richt het toestel zich sterk naar voren om andere geluiden buiten de deur te houden. Zo’n directioneel systeem met zoomfunctie heeft als nadeel dat het kinderen afsluit van de rest van de geluidsomgeving. Juist van incidentele opmerkingen en gesprekken vanuit de omgeving leren kinderen. Dit heet ‘incidenteel leren’. Meer dan 80% van wat kinderen leren is afkomstig van zulke ’toevallige’ informatie om hen heen. Informatie die veelal niet specifiek voor hen is bedoeld.

Oticon Play PX hoortoestel kleuren

Kleuren en uitvoeringen Oticon Play PX

Het Oticon Play PX hoortoestel is beschikbaar in een flink aantal kleuren en uitvoeringen. Het toestel is zowel in een oplaadbare versie als met batterij verkrijgbaar. Ook is er zowel een luidspreker-in-het-oor versie als een achter-het-oor versie met oorstukje beschikbaar.

Oticon bureaulader smartcharger Oticon Play PX

Opladers: Bureaulader en SmartCharger voor Oticon Play PX

De toestellen zijn op te laden via een Bureaulader of SmartCharger. Met de SmartCharger zijn de hoortoestellen ook onderweg op te laden. De beschermende deksel van de oplader houdt de hoortoestellen veilig en absorbeert ook automatisch het eventuele vocht dat zich in de hoortoestellen heeft opgehoopt.

Connectiviteit via Bluetooth

Het nieuwe hoortoestel beschikt over Bluetooth met uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden. Zo is met de Oticon Play PX hoortoestellen mogelijk volledig handsfree gesprekken te voeren. Bij de communicatie tussen de iPhone en iPad komt het geluid direct in het oor en vangt de microfoon van het hoortoestel tegelijkertijd de eigen stem op bij het voeren van gesprekken. Bij het telefoneren kan de telefoon in de broek-, jaszak of tas blijven. De hoortoestellen zijn zo ook te gebruiken als draadloze headset. Zo zijn lessen op afstand via de iPhone en iPad te volgen. Ook met Android-telefoons en tablets is onderlinge communicatie mogelijk. Daarvoor moeten deze wel het ASHA (Audio Streaming for Hearing Aids) protocol ondersteunen om zo rechtstreekse streaming naar de Oticon toestellen mogelijk te maken.

Oticon TV Adapter

Het geluid van de tv is via de Oticon TV Adapter direct naar de hoortoestellen over te sturen.

Oticon Edumic klaslokaal slechthorende kinderen

EduMic

De hoortoestellen zijn geschikt om samen te werken met het EduMic microfoonsysteem van Oticon. De EduMic van Oticon is een microfoon die de stem van de leerkracht opvangt en draadloos overstuurt naar de hoortoestellen van een of meerdere kinderen in de klas. De EduMic is een gebruiksvriendelijk, klein en comfortabel te dragen microfoonsysteem. De EduMic bewerkt het geluid eerst voordat het systeem het signaal overstuurt naar de slechthorende leerling. Dat gebeurt met soortgelijke ‘open geluidservaring techniek’ waar ook de Oticon hoortoestellen gebruik van maken. De Oticon EduMic gebruikt daarbij ook lawaaireductie. Hierdoor stuurt de microfoon de spraak zo ‘schoon’ mogelijk over naar de hoortoestellen. Dat is belangrijk in lastige situaties zoals met lawaai en geroezemoes in een klaslokaal.

ConnectClip

In de privé-situatie is ook de ConnectClip te gebruiken als externe microfoon. De clip is ook te gebruiken om handsfree te bellen. Dat kan handig zijn als de drager vaak in lawaaiige situaties telefoneert of lessen volgt. De ConnectClip weet de eigen stem beter op te vangen dan de hoortoestellen zodat deze beter hoorbaar is voor de gesprekspartner.

LED-indicator

De Oticon Play PX hoortoestellen beschikken over een LED-indicator. Ouders of docenten kunnen zo zien dat de hoortoestellen aan staan en ook de batterij voldoende lading heeft.

Oticon Play PX 2 IP68 water en vuilbestendig hoortoestel

Oticon Play PX: Water- en vuilbestendig

De toestellen zijn water- en vuilbestendig. Alle uitvoeringen (luidspreker-in-het-oor en luidspreker-achter-het-oor) zijn IP68-gecertificeerd. De toestellen hebben daarvoor inwendige barrières tegen water, stof en vuil. Een uitwendige nanocoating zorgt ervoor dat water afgestoten wordt.

Xceed Play 2 ook binnen de vergoede hoorzorg

Ook de eerder geïntroduceerde Oticon Xceed Play 2 bevindt zich binnen de vergoede hoorzorg. Dit toestel dat eveneens een ‘open geluidservaring’ biedt, is geschikt voor kinderen met ernstige tot zeer ernstige gehoorverliezen. Het toestel beschikt echter niet over artificiële intelligentie zoals het nieuwe Oticon Play PX hoortoestel wel heeft.
De Xceed Play 2 bevindt zich binnen de vergoede zorg in categorie 5, net als de Oticon Play PX 2. De geavanceerdere versie van de Play PX 2, de Oticon Play PX 1, is alleen verkrijgbaar in de vrije markt.

Voor meer informatie: kijk op de website van Oticon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]