Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. Het materiaal dat de fabrikant ontwikkelde voor oplaadbare accu’s heeft een flink hogere energiedichtheid dan de huidige lithium-ion batterijen. Deze laatste batterijen zitten vandaag de dag ook in oplaadbare hoortoestellen. De nieuwe solid state accu van TDK is toepasbaar in bijvoorbeeld horloges en smartwatches en ook in hoortoestellen. Bij de toepassing in hoortoestellen heeft de nieuwe solid state accu meerdere potentiële voordelen.

| Productnieuws

TDK solid state accu oplaabare batterij hoortoestellen

Hoge energiedichtheid zorgt voor langere levensduur

Het Japanse TDK dat zijn hoofdkantoor in Tokyo heeft, geeft aan een materiaal te hebben ontwikkeld waarmee het solid state batterijen met een energiedichtheid van 1000Wh/l (watt-uur per liter) kan maken. Lithiumionaccu’s die momenteel op de markt zijn hebben een veel lagere energiedichtheid. Die ligt een derde tot de helft lager. De nieuwe nog te produceren solid state accu’s zijn te gebruiken in horloges, smartwatches maar ook in hoortoestellen. Ze bieden een langere levensduur en het gebruikte materiaal biedt volgens TDK ook een hoge mate van stabiliteit en daarmee veiligheid.

Gebruikt materieel in solid state accu

TDK gaat de nieuwe batterij maken van volledig keramisch materiaal. De batterij bestaat uit solid state elektrolyten en anodes met een lithiumlegering.

Solid state batterij veiliger

De elektrolyt in een solid state accu bestaat uit een vaste stof in plaats van een vloeibare of gel-achtige substantie, zoals die in lithium-ion accu’s is terug te vinden. Doordat solid state accu’s minder gevoelig zijn voor lekkage, oververhitting en brand zijn ze ook veiliger. Dit komt doordat de vaste elektrolyt niet brandbaar is zoals sommige vloeibare elektrolyten dat wél zijn.

Snelladen en langere levensduur

Solid state batterijen hebben ook de potentie om ze te ‘snelladen’. Door ze kort in de oplader te plaatsen kan de batterij weer een flinke tijd mee. In het algemeen zijn ze sneller op te laden dan traditionele batterijen, dit zonder verlies van capaciteit of levensduur. Of dit ook geldt voor de nieuwe solid state accu van TDK is nog niet duidelijk.

Flexibel bij ontwerp

Omdat solid state oplaadbare batterijen gebruik maken van vaste materialen zijn ze ook in verschillende vormen en maten te ontwerpen. Dat biedt in de toekomst nieuwe mogelijkheden bij het ontwerp en toepassing in diverse apparaten.

Voordelen van solid state oplaadbare batterij voor hoortoestellen

De huidige lithium-ion batterijen in achter-het-oor hoortoestellen gaan al flink lang mee. Afhankelijk van merk en type is de levensduur van de batterij nu tussen de 36 en 51 uur. Bij in het-oor-hoortoestellen ligt de gebruiksduur doordat ze kleiner zijn lager. Met de solid-state batterijen is de gebruiksduur van hoortoestellen op een enkele volledige lading nog verder te verlengen.
Omdat TDK’s nieuwe solid-state accu meer energie kan opslaan in een kleinere ruimte, bieden ze ook de mogelijkheid om er nog kleinere oplaadbare versies van in-het-oor hoortoestellen mee te maken.
De grotere batterijcapaciteit is natuurlijk ook in te zetten voor grotere rekenkracht voor de signaalbewerkingsalgoritmes in hoortoestellen en het langdurig streamen van audio er naar toe.

Niet geschikt voor auto’s en smartphones

Het keramische materiaal dat TDK gebruikt voor de solid state batterijen is volgens deskundigen niet toe te passen in auto’s en smartphones. De batterijen zouden door hun grootte daardoor te kwetsbaar worden.

Bron: TDK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]