Nieuwe Roger On V2 microfoon nu met headset functie

14 juni 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 7 min

Sonova heeft een nieuwe versie van de Roger microfoon uitgebracht: de Roger On V2. De microfoon heeft een speciale headset functie waardoor online bellen en vergaderen soepeler verloopt. De microfoon is natuurlijk ook te gebruiken om makkelijker gesprekken in rumoer of een lezing te volgen. Sonova biedt met de verschillende producten die het bedrijf levert een fraai ecosysteem. De Roger producten zijn ook buiten het eigen ecosysteem van de fabrikant te gebruiken en te combineren met andere merken.

Roger On v2 microfoon phonak
De Roger On microfoon wordt met een USB kabel aan de laptop of computer gekoppeld en kan of op het lichaam gedragen worden of in de standaard op het bureau of tafel worden geplaatst.

Online-gesprekken voeren uitdaging

Sinds de Corona tijd heeft het online vergaderen en voeren van gesprekken via Teams, Zoom of Skype een flinke vlucht genomen. In de praktijk blijkt het tot stand brengen van een directe koppeling tussen hoortoestellen en computer nog wel eens een uitdaging te zijn.

Online-gesprekken voeren is voor veel slechthorenden vermoeiend. Dat kan komen doordat de geluidskwaliteit van de laptop- of tabletluidsprekers te wensen over laat. Het is dan fijn om de audio direct op de hoortoestellen te ontvangen. Zo hebben storende omgevingsgeluiden immers minder invloed.

Roger On V2 headset op computer of tablet

De Roger On V2 microfoon is eenvoudig aan te sluiten met een USB-kabel op de laptop, PC of tablet (afhankelijk van het model). De nieuwe Roger On werkt zowel met Windows, Android als Apple-producten samen. De audio vanaf de computer of tablet wordt na koppeling via de Roger On overgestuurd naar de hoortoestellen. De microfoon van de Roger On V2 vangt op zijn beurt de eigen stem op en stuurt deze via de computer door naar de gesprekspartner. Bij de eerdere versie van de Roger On werd de stem door de microfoon van de computer opgevangen.

Helder spraaksignaal

Doordat de Roger microfoon zich sterk richt op de mond van de spreker wordt storend omgevingslawaai niet meegestuurd. Hierdoor krijgt de gesprekspartner een helder spraaksignaal te horen. Met de Roger On V2 aangesloten op de computer of tablet heeft de gebruiker dus een persoonlijke headset voor het voeren van online-gesprekken.


Nieuwere Apple computers (iMac en Macbooks) hebben geen USB-A poort meer. Deze computers hebben een USB-C poort. De Roger On is dan met een USB-C naar USB-C kabel aan te sluiten of door de bijgeleverde kabel via een verloopstekketje van USB-C naar USB-A op de computer aan te sluiten. Deze zijn bijvoorbeeld bij Apple Stores verkrijgbaar. Via webshops op internet zijn er ook goedkopere versies verkrijgbaar. Ook voor het gebruik samen met een tablet is een verloopje nodig.


Roger On V2: in houder of om nek

De microfoon is in de houder op tafel te plaatsen of om de nek te hangen. Bij het laatste optie is het natuurlijk wel even opletten dat bij het opstaan de laptop of tablet niet meegetrokken wordt door de USB-kabel.  

Samenwerking met hoortoestellen en geluidsprocessoren

De Roger On V2 werkt net als de eerdere versie naadloos samen met hoortoestellen van Phonak, Unitron en de geluidsprocessor van Advanced Bionics. Deze hebben daarvoor een ingebouwde ontvanger beschikbaar. Andere merken hoortoestellen en geluidsprocessors van cochleair implantaten hebben voor de samenwerking met de Roger On een zogeheten audioschoen nodig die onder het hoortoestel of aan de streamer bevestigd wordt. Streamers raken steeds meer in onbruik. Dat komt omdat hoortoestellen vandaag de dag over bluetooth beschikken.

Roger On v2 met neckloop
De Roger Neckloop kan gebruikt worden om de Roger On V2 microfoon te verbinden met de hoortoestellen of cochleair implantaat via de T-stand

Gebruik via Roger Neckloop

Een andere mogelijkheid om de Roger On microfoon met andere merken hoortoestellen te laten samenwerken, is de inzet van de Roger NeckLoop. De Roger Neckloop is een universele ontvanger die kan samenwerken met elk hoortoestel of geluidsprocessor met een ingebouwde luisterspoel (T-stand). De Roger Neckloop zorgt daarbij voor een signaal dat door de T-stand van het hoortoestel of de geluidsprocessor van het cocheair implantaat is op te vangen.

myRogerMic app Phonak
Met de myRogerMic-app heeft de gebruiker toegang tot alle instellingen van de Roger On v2

Meer over de Roger On V2 microfoon

De Roger On V2 microfoon is ontwikkeld voor gebruikers van hoortoestellen, cochleair implantaten en botverankerde hoortoestellen. Met de Roger On microfoon kunnen zij gesprekken in achtergrondlawaai en sprekers op afstand beter verstaan.
De gebruiker kan de Roger On microfoon op tafel neerleggen, bij de gesprekspartner of bij een presentator omhangen. Denk hierbij aan situaties zoals een etentje in een restaurant, een fietstocht met een metgezel, een gesprek voeren tijdens een receptie of het volgen van een lezing.

Voordelen Roger On V2 microfoon in het dagelijks gebruik

Automatisch richten

De Roger On V2 microfoon werkt volledig automatisch. Automatisch kiest de microfoon de stem die het meest duidelijk naar voren komt in het achtergrondlawaai. In een restaurant zal dit de gesprekspartner zijn die tegenover de gebruiker ervan zit. Ook tijdens groepsgesprekken doet de microfoon dat. De microfoon legt dan de nadruk op de spreker aan tafel die het beste doorkomt. Uit onderzoek blijkt dat de gebruikte technologie het verstaan van spraak ​​in een groepsgesprek met maar liefst 61% verbetert ten opzichte van de situatie waar de slechthorende alleen hoortoestellen draagt.

Zoom-interviewmode 

Recepties en verjaardagen met veel rumoer en of muziek op de achtergrond kunnen voor slechthorenden (ook mét een hoortoestel of CI) een flinke uitdaging vormen om daarin goed te verstaan. In de Roger On microfoon zitten daarom meerdere microfoons die in staat zijn in te zoomen op de gesprekspartner. Omgevingslawaai en andere sprekers worden zo door de microfoon buiten de deur gehouden. Ook is het mogelijk de microfoon op tafel neer te leggen bij de gesprekspartner of deze simpelweg met de hand op hem of haar te richten.
De Roger On is ook prima buiten te gebruiken bijvoorbeeld bij een wandeling of een fietstocht. De metgezel draagt daarbij de microfoon om de nek. De spraak wordt vervolgens draadloos overgestuurd naar de hoortoestellen of de geluidsprocessor van het cochleair implantaat.

Automatisch optimale instelling

De Roger On V2 kent verschillende microfoonstanden waartussen het microfoonsysteem automatisch schakelt. Voor welke stand de Roger On precies kiest is afhankelijk van het gebruik. Bij het dragen op de kleding, om de hals of bij het op tafel leggen, kiest de Roger On de meest ideale instellingen van de ingebouwde microfoons.

Wanneer de Roger On bij een presentator wordt omgehangen activeert de ingebouwde versnellingsmeter een microfoonstand die altijd naar de mond van de spreker wijst. Hierdoor is de spraakkwaliteit zo optimaal mogelijk.

De ingebouwde versnellingsmeter heeft trouwens nog een andere aardige toepassing. Zodra de microfoon valt schakelen de microfoons in de Roger On microfoon zich razendsnel automatisch uit. Hierdoor krijgt de gebruiker ervan geen vervelend hard geluid op zijn oren wanneer de microfoon de grond raakt.

Aansluiten op tv, computer of laptop

Zoals aangegeven is de Roger On microfoon aan te sluiten op de computer of tablet. De microfoon is daarnaast ook aan te sluiten op andere apparaten zoals een tv. De microfoon stuurt de audio ook van deze apparaten draadloos naar de hoortoestellen en de geluidsprocessor van het cochleair implantaat (CI). De overdracht gebeurt in stereo. Het oversturen kan ook richting de geluidsprocessor van een botverankerd hoortoestel.

myRogerMic-app

Voor de microfoon is er ook een app beschikbaar voor de smartphone: de myRogerMic-app. Hiermee kan de gebruiker van de Roger On V2 microfoon desgewenst zelf de luisterrichting van de microfoon vastzetten of wijzigen. In de app kan de gebruiker ook de aangepaste instellingen opslaan, de microfoonstatus bekijken en de microfoons dempen (of dit weer opheffen). De myRogerMic-app is optioneel: ook zonder is de Roger On prima te gebruiken. Daarvoor zit er een drukknop op waarmee verschillende instellingen zijn te activeren. De app biedt dus een aantal extra mogelijkheden.

Roger On v2 met Table Mic
De Roger On V2 is goed te combineren met de Roger Table Mic II soloapparatuur

Gebruik Roger On v2 in combinatie met Roger tafelmicrofoons

De Roger On V2 is te combineren met andere Roger microfoons. De praktijk heeft laten zien dat het gebruik met de Roger tafelmicrofoon (Roger Table Mic II) een hele goed combinatie is.

Roger On v2 microfoon
De ROger On V2 is in twee kleuren verkrijgbaar: champagne en graphite gray

Roger On V2: kleuren, oplaadbaarheid en verkrijgbaarheid

De Roger On microfoon is te verkrijgen in twee kleuren: champagne en graphite gray. De microfoon is op te laden via USB-C aansluiting. Volledig opgeladen heeft de Roger On een gebruiksduur van 8 uur met de Phonak hoortoestellen met Roger Direct. Met andere type ontvangers is de gebruiksduur korter namelijk 6 uur.
De Roger On is beschikbaar via de audicienswinkel en audiologische centra in Nederland.

Sonova Ecosysteem

Fabrikanten proberen voor hun gebruikers producten te ontwikkelen die goed op elkaar afgestemd zijn en er zo voor te zorgen dat de verschillende producten soepel samenwerken. Een voorbeeld van een fabrikant die daar sterk in is, is Apple. Ook Sonova weet met het hoortoestelmerk Phonak, de CI-geluidsprocessoren van Advanced Bionics (AB) en de Roger apparatuur een fraai ecosysteem te creëren. De hoortoestellen werken zowel onderling goed samen als ook met de eigen AB CI-geluidsprocessoren. De ingebouwde ontvangers in de hoortoestellen en CI-processoren zorgen op hun beurt weer voor een soepele samenwerking met de Roger apparatuur. Ook de Roger apparatuur zelf is onderling goed te combineren.

Gelukkig zorgt Sonova ervoor dat de Roger apparatuur ook buiten het eigen eco-systeem is te gebruiken. Natuurlijk hebben andere fabrikanten hun eigen microfoonsystemen die ook prima werken. Zodra er echter een uitgebreider systeem nodig is met meerdere microfoons, heeft het Roger systeem weer meer te bieden.

Roger on microfoon prijzen

Prijzen voor het ontwerp

Roger On heeft vrij kort na de introductie een aantal prijzen voor het ontwerp en het innovatieve karakter ontvangen. Zo kreeg de microfoon de iF Design Award 2021. De multifunctionele knop en het zeer duidelijke display vielen de jury op.  Ook kreeg Phonak de German Innovation Award in dat jaar toegekend. De laatste prijs kreeg de Roger On voor de goede functionaliteit en het gebruiksgemak.

Conclusie

De nieuwe headsetfunctie maakt de Roger On V2 microfoon met zijn fraaie vormgeving een nog beter product. Sonova biedt haar gebruikers met de verschillende Roger microfoons en de ingebouwde ontvangers in zowel de hoortoestellen van Phonak als in de Advanced Bionics CI-geluidsprocessor een soepel ecosysteem. Tegelijkertijd biedt de fabrikant de mogelijkheid om de microfoons ook buiten haar eigen ecosysteem in te zetten.

Kijk voor meer informatie op de website van Phonak of bekijk onderstaande video over het voeren van online gesprekken.

Reacties (1)
  1. Goede avond,
    Een interessante ontwikkeling. Op dit moment bezit ik de vorige versie van de Roger On.

    Is het mogelijk om met een extra hulpstuk alsnog te communiceren met een laptop met de voorganger van v2?

    Nu doe ik het nog met een tvstreamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]