Nieuwe operatietechniek voor trommelvliesperforaties

6 februari 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Er is een nieuwe operatietechniek voor de behandeling van het trommelvliesperforaties bij kinderen en volwassenen ontwikkeld aan de Sainte-Justine University Hospital Centre door Dr. Issam Saliba. De nieuwe techniek die even effectief is als traditionele operatietechnieken en daarbij ook minder kostbaar is, kan in 20 minuten poliklinisch worden verricht door een KNO-arts.

Dr. Isaam Sliba geeft aan dat hij 132 jongeren en 286 volwassenen heeft geopereerd met deze nieuwe techniek. Onafhankelijk van de grootte van de perforatie blijken de resultaten even goed als die worden verkregen met het gebruik van traditionele technieken, met het grote verschil dat patiënten geen hele dag kwijt zijn. Kinderen moeten met traditionele technieken vaak 10 dagen of meer van school verzuimen. Met de nieuwe techniek is dat niet meer nodig.

Voor de techniek die Dr. Saliba “HAFGM” (Hyaluronic Acid Fat Graft Myringoplasty) noemt, zijn alleen basis operatiematerialen nodig. Ten behoeve van de operatie wordt een klein beetje vet dat achter het oor weggenomen. De operatie zelf kan onder lokale verdoving plaatsvinden.
De operatie die via het oorkanaal wordt uitgevoerd, stelt het lichaam zelf in staat om het trommelvlies te herstellen. Dit gebeurt gemiddeld binnen twee maanden, waarbij het gehoor volledig herstelt en waarbij terugkerende gevallen van oorontsteking worden voorkomen.
Omdat bij de nieuwe techniek geen algehele verdoving nodig is, en ook geen ziekenhuisopname, is deze techniek goedkoper dan bestaande technieken. Ook eventuele wachtlijsten worden hiermee voorkomen aldus Dr. Saliba.

Wij vroegen Dr. Richard Paping, werkzaam als KNO-arts in het IJselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel en gespecialiseerd in gehoorverbeterende operaties, naar zijn mening. Dr. Paping: “Het ziet er naar uit dat deze techniek een mooie aanwinst zou kunnen zijn voor de oorchirurg”. Dr. Paping maakt zelf al sinds de jaren negentig gebruik van kraakbeen om trommelvliezen te herstellen. Volgens Paping duurt het introduceren van een nieuwe techniek echter vaak meer dan 10 jaar, omdat chirurgen vaak bij bewezen techniek blijven die zij in hun opleidingstijd hebben geleerd.

(De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op studies gepubliceerd in Archives of Otolaryngology – Head and Neck Surgery (2011), Clinical Otolaryngology (2008) en in The Laryngoscope (2011). )

 

Meer nieuws

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]

Phonak Audéo Fit: top hoortoestel dat de gezondheid monitort

23 juni 2022 | Phonak introduceerde afgelopen week in Amsterdam voor de internationale schrijvende pers een van haar nieuwe [...]