Nieuwe operatietechniek voor trommelvliesperforaties

6 februari 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Er is een nieuwe operatietechniek voor de behandeling van het trommelvliesperforaties bij kinderen en volwassenen ontwikkeld aan de Sainte-Justine University Hospital Centre door Dr. Issam Saliba. De nieuwe techniek die even effectief is als traditionele operatietechnieken en daarbij ook minder kostbaar is, kan in 20 minuten poliklinisch worden verricht door een KNO-arts.

Dr. Isaam Sliba geeft aan dat hij 132 jongeren en 286 volwassenen heeft geopereerd met deze nieuwe techniek. Onafhankelijk van de grootte van de perforatie blijken de resultaten even goed als die worden verkregen met het gebruik van traditionele technieken, met het grote verschil dat patiënten geen hele dag kwijt zijn. Kinderen moeten met traditionele technieken vaak 10 dagen of meer van school verzuimen. Met de nieuwe techniek is dat niet meer nodig.

Voor de techniek die Dr. Saliba “HAFGM” (Hyaluronic Acid Fat Graft Myringoplasty) noemt, zijn alleen basis operatiematerialen nodig. Ten behoeve van de operatie wordt een klein beetje vet dat achter het oor weggenomen. De operatie zelf kan onder lokale verdoving plaatsvinden.
De operatie die via het oorkanaal wordt uitgevoerd, stelt het lichaam zelf in staat om het trommelvlies te herstellen. Dit gebeurt gemiddeld binnen twee maanden, waarbij het gehoor volledig herstelt en waarbij terugkerende gevallen van oorontsteking worden voorkomen.
Omdat bij de nieuwe techniek geen algehele verdoving nodig is, en ook geen ziekenhuisopname, is deze techniek goedkoper dan bestaande technieken. Ook eventuele wachtlijsten worden hiermee voorkomen aldus Dr. Saliba.

Wij vroegen Dr. Richard Paping, werkzaam als KNO-arts in het IJselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel en gespecialiseerd in gehoorverbeterende operaties, naar zijn mening. Dr. Paping: “Het ziet er naar uit dat deze techniek een mooie aanwinst zou kunnen zijn voor de oorchirurg”. Dr. Paping maakt zelf al sinds de jaren negentig gebruik van kraakbeen om trommelvliezen te herstellen. Volgens Paping duurt het introduceren van een nieuwe techniek echter vaak meer dan 10 jaar, omdat chirurgen vaak bij bewezen techniek blijven die zij in hun opleidingstijd hebben geleerd.

(De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op studies gepubliceerd in Archives of Otolaryngology – Head and Neck Surgery (2011), Clinical Otolaryngology (2008) en in The Laryngoscope (2011). )

 

Meer nieuws

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2023 en januari 2024

27 november 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Widex SoundConnect zendt computergeluid naar Moment hoortoestellen

19 november 2023 | Goed nieuws voor dragers van Widex Moment hoortoestellen: sinds afgelopen week is de Widex SoundConnect [...]

Stroomdiagram helpt diagnose somatosensorische tinnitus vast te stellen

15 november 2023 | Professor dr. Sarah Michiels verbonden aan de Universiteit van Hasselt heeft recent een stroomdiagram ontwikkeld [...]