Nieuwe operatietechniek voor trommelvliesperforaties

6 februari 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Er is een nieuwe operatietechniek voor de behandeling van het trommelvliesperforaties bij kinderen en volwassenen ontwikkeld aan de Sainte-Justine University Hospital Centre door Dr. Issam Saliba. De nieuwe techniek die even effectief is als traditionele operatietechnieken en daarbij ook minder kostbaar is, kan in 20 minuten poliklinisch worden verricht door een KNO-arts.

Dr. Isaam Sliba geeft aan dat hij 132 jongeren en 286 volwassenen heeft geopereerd met deze nieuwe techniek. Onafhankelijk van de grootte van de perforatie blijken de resultaten even goed als die worden verkregen met het gebruik van traditionele technieken, met het grote verschil dat patiënten geen hele dag kwijt zijn. Kinderen moeten met traditionele technieken vaak 10 dagen of meer van school verzuimen. Met de nieuwe techniek is dat niet meer nodig.

Voor de techniek die Dr. Saliba “HAFGM” (Hyaluronic Acid Fat Graft Myringoplasty) noemt, zijn alleen basis operatiematerialen nodig. Ten behoeve van de operatie wordt een klein beetje vet dat achter het oor weggenomen. De operatie zelf kan onder lokale verdoving plaatsvinden.
De operatie die via het oorkanaal wordt uitgevoerd, stelt het lichaam zelf in staat om het trommelvlies te herstellen. Dit gebeurt gemiddeld binnen twee maanden, waarbij het gehoor volledig herstelt en waarbij terugkerende gevallen van oorontsteking worden voorkomen.
Omdat bij de nieuwe techniek geen algehele verdoving nodig is, en ook geen ziekenhuisopname, is deze techniek goedkoper dan bestaande technieken. Ook eventuele wachtlijsten worden hiermee voorkomen aldus Dr. Saliba.

Wij vroegen Dr. Richard Paping, werkzaam als KNO-arts in het IJselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel en gespecialiseerd in gehoorverbeterende operaties, naar zijn mening. Dr. Paping: “Het ziet er naar uit dat deze techniek een mooie aanwinst zou kunnen zijn voor de oorchirurg”. Dr. Paping maakt zelf al sinds de jaren negentig gebruik van kraakbeen om trommelvliezen te herstellen. Volgens Paping duurt het introduceren van een nieuwe techniek echter vaak meer dan 10 jaar, omdat chirurgen vaak bij bewezen techniek blijven die zij in hun opleidingstijd hebben geleerd.

(De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op studies gepubliceerd in Archives of Otolaryngology – Head and Neck Surgery (2011), Clinical Otolaryngology (2008) en in The Laryngoscope (2011). )

 

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]