Nieuwe modellen Oticon More en introductie Oticon Zircon

21 februari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Oticon voegt nieuwe modellen toe aan het Oticon More hoortoestelportfolio. Het bedrijf wil slechthorenden ook met de twee nieuwe discreet te dragen achter-het-oor hoortoestel de mogelijkheid bieden toegang te krijgen tot de volledige geluidsomgeving.  De eigenzinnige aanpak van Oticon waarbij slechthorenden zoveel mogelijk toegang krijgen tot geluiden in hun omgeving, blijkt zoden aan de dijk te zetten. Dat blijkt ook uit nieuw onderzoek van de fabrikant. De open geluidservaring die het toestel biedt, weet de luisterinspanning te verminderen met maar liefst 30%. Oticon komt daarnaast met de Oticon Zircon. Met dit nieuwe toestel is de door Oticon ontwikkelde open geluidservaring nu ook terug te vinden binnen de vergoede basiszorg (categorie 4 en 5).

Zowel met de toestellen uit de Oticon More familie als met het nieuwe Oticon Zircon toestel zijn gesprekken nu volledig handsfree te voeren via de iPhone en iPad. De telefoon kan daarbij in de broek-, jaszak of tas blijven.

Oticon More achter-het-oor-hoortoestellen Oticon Zircin hoortoestel

Uitbreiding Oticon More portfolio

De Oticon More was al verkrijgbaar als discreet klein achter-het-oor gedragen hoortoestel met een klein luidsprekertje dat zich in het oor bevindt (een zogeheten luidspreker in-het-oor hoortoestel). Dat heeft voordelen voor de geluidskwaliteit en doordat de luidspreker in het oor zit, is het toestel zelf kleiner. Voor de wat grotere verliezen is het nodig naar een achter-het-oor toestel uit te wijken waarbij het geluid via een slangetje naar het oor toe gaat. Een dergelijke uitvoering was reeds verkrijgbaar van de Oticon More, alleen was het formaat groter.

Het nieuwe achter-het-oor hoortoestel van de Oticon More is kleiner gemaakt om het nog discreter te kunnen dragen en geschikt te maken voor slechthorenden met minder ruimte achter-het-oor. Er zijn twee versies van het nieuwe Oticon More achter-het-oor hoortoestel: een oplaadbare versie en een die op een gewone batterij (type 312) werkt. Hiermee is de unieke open geluidservaring ook als discreet te dragen achter-het-oor versie beschikbaar.

Oticon More nieuwe hoortoestellen en Otico Zircon
Links: Nieuwe modellen Oticon More hoortoestellen: twee kleine achter-het-oor hoortoestellen (oplaadbaar en met batterij). Rechts: twee luiderspreker in-het-oor hoortoestellen (oplaadbaar en met batterij)

Het geluid van de twee nieuwe toestellen is zowel via een toonbocht en oorstukje als met een zogeheten ’thin tube en dome’ richting het oor te transporteren. Uw audicien zal samen met u de meest optimale keuze maken.

Handsfree bellen

Met de Oticon More toestellen en Oticon Zircon kunnen slechthorenden nu ook het gemak ervaren van het volledig handsfree gesprekken voeren en telewerken via hun iPhone en iPad. Afgelopen december introduceerde Apple daarvoor het nieuwe LEA2 (bidirectionele) communicatieprotocol. Dit recente protocol werkt op recente modellen van de iPhone en iPad van Apple (zie onder). Daarvoor is het wel nodig de nieuwste versie van iOS 15 en iPad OS 15 op deze apparaten te installeren. Bij de tweewegcommunicatie tussen de iPhone en iPad komt het geluid direct in het oor en vangt de microfoon van het hoortoestel tegelijkertijd de eigen stem op bij het voeren van gesprekken. De telefoon kan bij het bellen in de broek-, jaszak of tas blijven.

De hoortoestellen zijn zo te gebruiken als draadloze headset. Ook op alle andere Oticon hoortoestellen gebouwd op het nieuwste platform is deze functie nu beschikbaar.

Android-telefoons en tablets moeten ASHA (Audio Streaming for Hearing Aids) ondersteunen om rechtstreekse streaming naar Oticon toestellen mogelijk te maken.

Oticon More hoortoestellen pupilometrie luisterinspanning

Nieuw bewijs voor Oticon filosofie

Oticon komt met nieuw onderzoek waaruit blijkt dat hun aanpak de ‘MoreSound Intelligence’ technologie langdurige luisterinspanning vermindert. Het nieuwe onderzoek laat zien dat de toegepaste techniek dat met maar liefst 30% doet. Met behulp van een pupillometrietest heeft Oticon de luisterinspanning bestudeerd met de Oticon More. De meting geeft een goede indicatie hoe inspannend het is voor slechthorenden om gesprekken te volgen en daarop te reflecteren. Oticon laat op deze manier de effectiviteit van de Oticon More hoortoestellen in het dagelijks leven zien. Volgens de fabrikant is dit het volgende wetenschappelijke bewijs dat Oticon’s zeer eigen benadering van geluidsverwerking de hersenen geeft wat ze nodig hebben om te horen. Oticon heeft met eerder onderzoek laten zien dat de Oticon More hoortoestellen 60% meer informatie aan de hersenen levert.

Ander onderzoek van Oticon laat zien dat 8 van de 10 gebruikers in complexe, levensechte omgevingen de voorkeur aan de geluidsbewerking van de Oticon More geeft.

“Oticon blijft functies, uitvoeringen en technologie toevoegen aan Oticon More, waardoor het een voortdurend evoluerende hoortoestelfamilie is”, zegt Thomas Behrens, VP Audiology and Applied Research, Oticon. “We zijn altijd enthousiast over nieuw bewijs dat de effectiviteit aantoont van het ondersteunen van de hersenen met meer geluid, niet minder, zoals het geval is met Oticon More. Vooral wanneer het bewijs een dergelijke significante verbetering van de luisterervaring voor gebruikers aantoont. We zijn ook erg blij dat we Oticon More gebruikers de mogelijkheid kunnen bieden om handsfree te bellen met iPhone en iPad, nog een welkome aanvulling op de innovatieve connectiviteitsfuncties in Oticon More hoortoestellen.”

Oticon Zircon

Oticon introduceert voor het eerst de open geluidservaring binnen de verzekerde basiszorg. Het nieuwe Oticon Zircon hoortoestel dat in categorie 5 komt, beschikt over de vernieuwende geluidsverwerking van Oticon. Hiermee kunnen dragers meerdere, dynamische geluiden en spraak uit alle richtingen verwerken. Dit terwijl het geluid helder en gebalanceerd overkomt, zelfs in rumoerige situaties. De open geluidsbeleving zorgt volgens de fabrikant voor meer verbondenheid met de omgeving en maakt het deelnemen aan gesprekken makkelijker. De Oticon Zircon is verkrijgbaar in een reeks kleine achter-het-oor en luidspreker-in-het-oor hoortoestellen met gewone of oplaadbare batterijen.
De Oticon Zircon is vanaf nu in Nederland verkrijgbaar binnen de verzekerde basiszorg in ZN-categorieën 4 & 5. De Zircon die in catagorie 4 komt, maakt gebruik van traditionele directionaliteit.
Ga voor meer informatie over de nieuwe modellen Oticon More en Oticon Zircon naar www.oticon.nl.


Bidirectionele streaming voor gecertificeerde Made for iPhone-hoortoestellen is beschikbaar met iPhone 11 of nieuwer, iPad Pro 12,9-inch (5e generatie en 4e generatie), iPad Pro 11-inch (3e generatie en 2e generatie), iPad Air (4e generatie) en iPad mini (6e generatie), met software-updates iOS 15.2 en iPadOS 15.2 of hoger.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]