Nieuwe coating voor cochleaire implantaten belooft infecties te voorkomen

29 november 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Onderzoekers uit China laten zien dat een zwitterionische-koper coating op het inwendige deel van een cochleair implantaat, het ontstaan van bacteriële biofilms op het oppervlak ervan effectief weet te voorkomen. De nieuwe coating vertoont sterke antibacteriële effecten voor twee soorten bacteriën: gram-positieve en gram-negatieve bacteriën. Daarmee zijn ontstekingscomplicaties na plaatsing van een cochelair implantaat sterk te verminderen. De ontwikkelde coating blijkt ook over een goede zogeheten biocompatibiliteit te beschikken.

nieuwe coating cochleair implantaat voorkomt infecties Zwitterionische-koper coating
De nieuwe ontwikkelde zwitterionische-koper coating zorgt voor een aanzienlijke reductie in het aantal bacteriën op het cochleair implantaat.

Weinig complicaties bij chirurgische CI-ingreep

De ontwikkeling van cochleair implantaten (CI’s) heeft een enorme stap voorwaarts betekend bij het compenseren van het gehoorverlies van ernstig slechthorenden en doven. De chirurgische ingreep die nodig is voor het plaatsen van een cochleair implantaat, is over het algemeen te zien als een veilige en betrouwbare procedure. Wanneer ervaren chirurgen deze uitvoeren is de kans op complicaties slechts zeer klein (lees meer). Toch kunnen er zich ondanks het toedienen van antibiotica dat routinematig gebeurt, zich infecties voordoen. Dat komt veelal doordat er zich bacteriële biofilms vormen op het oppervlak van het cochleair implantaat. Patiënten zijn na een cochleair implantaat operatie vatbaar voor infecties veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën. De meest voorkomende zijn de gram-positieve Staphylococcus aureus en de gram-negatieve Pseudomonas aeruginosa bacterie.

Anti-bacteriële eigenschappen nieuwe CI-coating

De onderzoekers zijn op zoek gegaan naar een manier om de kans op infecties terug te dringen. Ze ontwikkelden daarvoor een zwitterionische-koper coating om er zo voor te zorgen dat op het implantaat geen bacteriën kunnen ontstaan. Onderzoek in het laboratorium en ook bij muizen laat zien dat de coating een goede antibacteriële werking heeft. Daarnaast is ook de zogeheten biocompatibiliteit goed. Dat laatste betekent dat de coating geen schadelijke reacties of afstotingsverschijnselen veroorzaakt. De onderzoekers zien dan ook een klinische toepassing voor de nieuwe coating om zo de problemen die bacteriële infecties die ontstaan bij de plaatsing van een cochleair implantaat, aan te pakken. Nader onderzoek is nodig.

Bron: Anning Chen, Zhengao Wang, Hailun Chen, Bo Pang, He Cai, Ziheng Chen, Chengyun Ning, Dong Ma, Jie Tang, Hongzheng Zhang, Zwitterion modified cochlear implants resist postoperative infection and inflammation, Materials Today Bio, 2023,100856, ISSN 2590-0064, https://doi.org/10.1016/j.mtbio.2023.100856.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]

Tinnitus en risico op gehoorschade bij gymleraren door hoge geluidsniveaus in sporthallen

13 februari 2024 | De hoge geluidsniveaus in sporthallen kunnen op den duur zorgen voor gehoorschade bij gymleraren. De [...]