Nieuwe coating voor cochleaire implantaten belooft infecties te voorkomen

29 november 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Onderzoekers uit China laten zien dat een zwitterionische-koper coating op het inwendige deel van een cochleair implantaat, het ontstaan van bacteriële biofilms op het oppervlak ervan effectief weet te voorkomen. De nieuwe coating vertoont sterke antibacteriële effecten voor twee soorten bacteriën: gram-positieve en gram-negatieve bacteriën. Daarmee zijn ontstekingscomplicaties na plaatsing van een cochelair implantaat sterk te verminderen. De ontwikkelde coating blijkt ook over een goede zogeheten biocompatibiliteit te beschikken.

nieuwe coating cochleair implantaat voorkomt infecties Zwitterionische-koper coating
De nieuwe ontwikkelde zwitterionische-koper coating zorgt voor een aanzienlijke reductie in het aantal bacteriën op het cochleair implantaat.

Weinig complicaties bij chirurgische CI-ingreep

De ontwikkeling van cochleair implantaten (CI’s) heeft een enorme stap voorwaarts betekend bij het compenseren van het gehoorverlies van ernstig slechthorenden en doven. De chirurgische ingreep die nodig is voor het plaatsen van een cochleair implantaat, is over het algemeen te zien als een veilige en betrouwbare procedure. Wanneer ervaren chirurgen deze uitvoeren is de kans op complicaties slechts zeer klein (lees meer). Toch kunnen er zich ondanks het toedienen van antibiotica dat routinematig gebeurt, zich infecties voordoen. Dat komt veelal doordat er zich bacteriële biofilms vormen op het oppervlak van het cochleair implantaat. Patiënten zijn na een cochleair implantaat operatie vatbaar voor infecties veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën. De meest voorkomende zijn de gram-positieve Staphylococcus aureus en de gram-negatieve Pseudomonas aeruginosa bacterie.

Anti-bacteriële eigenschappen nieuwe CI-coating

De onderzoekers zijn op zoek gegaan naar een manier om de kans op infecties terug te dringen. Ze ontwikkelden daarvoor een zwitterionische-koper coating om er zo voor te zorgen dat op het implantaat geen bacteriën kunnen ontstaan. Onderzoek in het laboratorium en ook bij muizen laat zien dat de coating een goede antibacteriële werking heeft. Daarnaast is ook de zogeheten biocompatibiliteit goed. Dat laatste betekent dat de coating geen schadelijke reacties of afstotingsverschijnselen veroorzaakt. De onderzoekers zien dan ook een klinische toepassing voor de nieuwe coating om zo de problemen die bacteriële infecties die ontstaan bij de plaatsing van een cochleair implantaat, aan te pakken. Nader onderzoek is nodig.

Bron: Anning Chen, Zhengao Wang, Hailun Chen, Bo Pang, He Cai, Ziheng Chen, Chengyun Ning, Dong Ma, Jie Tang, Hongzheng Zhang, Zwitterion modified cochlear implants resist postoperative infection and inflammation, Materials Today Bio, 2023,100856, ISSN 2590-0064, https://doi.org/10.1016/j.mtbio.2023.100856.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]