Nieuw Signia AX hoortoestel verwerkt spraak afzonderlijk | Professional

10 mei 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Afgelopen week is het nieuwe Signia AX hoortoestel geïntroduceerd. Het vernieuwende aan de Signia AX hoortoestellen is dat ze spraak apart van andere geluiden bewerken. Door het uit elkaar trekken van beide geluidsstromen weten de nieuwe hoortoestellen spraak te filteren en zo het contrast met omgevingsgeluiden te verscherpen. Met de introductie van het nieuwe hoortoestel tilt Signia ook de e2e (ear-to-ear) wireless techniek naar een hoger niveau. De 4.0 versie zorgt ervoor dat de hoortoestellen zodanig samenwerken dat ze precies met elkaar in fase zijn. Ten opzichte van de vorige Signia NX hoortoestellen is het inputbereik vergroot en is de feedback onderdrukking verbeterd. Ook hebben de Signia AX hoortoestellen een verbeterde simulatietechniek van de oorschelp. Dit komt ten goede aan het lokaliseren van geluiden.  
De nieuwe toestellen zijn in staat directe verbinding te maken met zowel iPhone als Android smartphones met ASHA. Voor de Signia AX zijn nieuwe opladers beschikbaar waaronder ook een portable versie én een die droogt en reinigt. Ook zijn de nieuwe Signia AX toestellen met ‘sleeves’ aan te passen en is er cros en bicros versie beschikbaar met een flink lange levensduur van de batterij.

Signia AX hoortoestel split sound
Twee stromen: spraak en andere geluiden worden apart verwerkt

Twee stromen

De AX in de naam Signia AX staat voor Augmented Xperience. Benjamin den Heijer productmanager: “Met Signia AX maken we een enorme sprong in zowel technologie als voordelen voor de slechthorenden.”
Doordat de Signia AX hoortoestellen spraak en niet-spraak geluiden uit elkaar trekken zijn er volgens de fabrikant geen concessies meer nodig. Door het geluid in twee stromen op te splitsen weet het hoortoestel het contrast tussen spraak en omgevingsgeluiden te verscherpen.

Benjamin den Heijer en Nick Linssen introduceren het nieuwe hoortoestel van Signia
Nick Linssen (links) en Benjamin den Heijer (rechts) introduceren het nieuwe Signia AX hoortoestel online voor professionals in de hoorzorg

e2e wireless 4.0

In 2004 kwam Siemens met de eerste hoortoestellen die onderling met elkaar communiceerden op de markt. Siemens (nu Signia) noemde deze techniek ear-to-ear (e2e). Inmiddels is daar veel aan verbeterd en nu is versie 4.0 ervan in de Signia AX hoortoestellen terug te vinden. De overdracht van geluiden vindt 2x sneller plaats dan in de vorige versie. In de 4.0 versie is ook de Binaural Zero Jitter toegepast. De hoortoestellen zijn daarbij precies in fase. Den Heijer: ”Het is te vergelijken met twee synchroon zwemmers die op ieder moment precies hetzelfde doen.” Den Heijer vervolgt: “Jitter kan een oorzaak zijn van kwaliteitsverlies bij het weergeven van een digitaal verwerkt geluid. Ook als het ene oor het geluid net iets vroeger of later aangeboden krijgt dan het andere, kan dit tot verstoringen leiden”.

Streaming: iPhone en Android (ASHA)

Bij wireless techniek hoort natuurlijk ook het streamen van audio en telefoongesprekken. De Signia Nx hoortoestellen waren reeds ‘Made for iPhone’. De nieuwe hoortoestellen zijn nu ook geschikt om draadloos te telefoneren en muziek over te sturen vanaf Android telefoons. Deze moeten daarvoor wél het ASHA protocol ondersteunen. De verwachting is dat steeds meer Android telefoons dit protocol in huis zullen hebben. Ook is de geluidskwaliteit van het geluidsignaal geoptimaliseerd.

Productspecialist Benjamin Den Heijer: “De combinatie van nieuwe MEMS microfoontechnologie en een nieuwe Analoog-Digitaal converter maakt dat we dit nieuwe plafond van 117 dB kunnen realiseren ”.

Input bereik groter en verbeterde anti-feedbackregeling

Het nieuwe Signia AX hoortoestel heeft een input bereik dat tot 117 dB doorloopt. Dat is weer 4 dB meer dan de vorige generatie Signia hoortoestellen. Dit extra bereik kan zeker bij muziekstukken met een grote dynamiek waar bijvoorbeeld zacht vioolspel zich afwisselt met harde paukslagen, voordelen hebben. Eerder ging men ervan uit dat de dynamiek boven de 113 dB uitbreiden niet zinvol zou zijn, omdat het toestel dan aanloopt tegen de beperking van de kleine microfoontjes in de toestellen. Den Heijer: “De combinatie van nieuwe MEMS microfoontechnologie en een nieuwe Analoog-Digitaal converter maakt dat we dit nieuwe plafond van 117 dB kunnen realiseren ”.
Ook is de anti feedbackregeling in de Signia AX verbeterd: deze vindt nu in 96 kanalen plaats.

True Ear 360: verbeterd ‘pinna’ effect

Bij het dragen van een achter-het-oor hoortoestel raakt de natuurlijke werking van de oorschelp verloren. Door de grotere rekenkracht in de Signia AX is het nu mogelijk het ‘pinna’-effect nog beter terug te brengen. Hierdoor is het plaatsen van geluiden in de ruime voor de slechthorenden makkelijker. Het is daarmee duidelijker of een geluid van voor of achter komt.

Oplaadbaarheid en design

De nieuwe Signia AX hoortoestellen beschikken over een lithium-ion accu en zijn oplaadbaar. Het Signia Pure Charge&Go toestel is 4% kleiner dan de vorige versie en 5% slanker. De nieuwe tuimelschakelaar geeft betere terugkoppeling aan de gebruiker bij het indrukken.
Er is ook een model met een T-stand voor gebruik met de ringleiding. Deze is door de aanwezigheid van de luisterspoel 1,2 mm groter. Het voordeel is dat er ook tegelijkertijd een grotere batterij in zit die maar liefst 36 uur mee gaat (+5 uur streamen). In vergelijk met de kleinere versie: daar gaat de batterij 24 uur mee (+5 uur streamen).

Signia AX hoortoestel opladers
Meerdere opladers voor de diverse SIgnia AX hoortoestellen.

Signia AX hoortoestel: Meerdere type opladers

De verschillende toestellen (Pure Charge&Go, Motion P en Motion SP) hebben allen hun eigen oplader. Ook is er een portable charger zoals die ook beschikbaar is voor de Signia Styletto. Nick Linssen salesmanager voor de Benelux bij Signia daarover: ”Dit voorziet in een behoefte die veel consumenten hebben: wanneer je je hoortoestellen even uitdoet kun je ze meteen opladen. Dit is net zo gemakkelijk als bij de Apple Airpods. Onderweg kun je nu overal opladen en de lader hoeft daarvoor niet in het stopcontact aangesloten te worden. De interne powerbank zorgt ervoor dat je 3x volledig kunt opladen”
Vanaf juli is er nóg een nieuwe lader beschikbaar: de Pure Dry&Clean Charger. Dit is een alles-in-een oplader: laden, ontvochtigen, schoonmaken (UV-C licht) en beschermen.

SIgnia AX hoortoestel diverse kleuren

Kleuren Signia AX

Natuurlijk zijn de nieuwe Signia AX toestellen ook in flink wat kleuren verkrijgbaar waaronder in twee nieuwe: Graphite en Fine Gold.

Signia AX Cros en bircros
Cros en bicros oplossing met Signia AX

CROS en BICROS

De nieuwe snellere draadloze verbinding heeft natuurlijk ook voordelen voor de CROS en BICROS  oplossingen die Signia levert. De CROS zender heeft dezelfde behuizing als de Signia Charge&Go AX en is te koppelen met zowel de Signia AX met als zonder T-stand.
De draadloze overdracht bij CROS oplossingen vergt altijd flink wat van de batterij. De gebruiksduur bij de nieuwe Signia AX opvallend lang: maar liefst 29 uur.

Signia AX Earwear

Nieuwe receivers

Voor de nieuwe Signia AX toestellen zijn er nieuwe luidsprekertjes (receivers) beschikbaar. De aansluiting op het toestel is stuk kleiner. De luidsprekers zijn nu ook allen in de lengte 4 verkrijgbaar. Zeker in Nederland met de langste mensen ter wereld een fijne toevoeging.
De toestellen hebben verder automatisch in de gaten wat voor receiver gekoppeld wordt.

SIgnia AX hoortoestel sleeves

Nick Linssen salesmanager bij Signia: “Sleeves zijn de ideale oplossing tussen domes en maatwerk.”

Sleeves

Ook komen er naast de bestaande tips nu ook zogeheten ‘sleeves’ beschikbaar. Deze sleeves zijn bekend van de kleine Silk in-het-oor hoortoestellen. Nick Linssen:”Met de sleeves blijft het hoortoestel beter op zijn plaats dan met traditionele domes en geniet de drager van optimaal draagcomfort plus het biedt een betere afsluiting. Dit resulteert in een natuurlijke geluidskwaliteit en een warmer geluid. Sleeves zijn de ideale oplossing tussen domes en maatwerk”. Signia komt ook met een powervariant ervan.

Meer informatie voor professionals: kijk op de website van Signia AX

Reacties (1)
  1. Bedankt voor de grote hoeveelheid informatie op uw website. Ik kwam er weer op terecht vanwege de mogelijkheid die me geboden wordt mijn zoon om High End toestellen te kopen. Maar ook heb ik m.b.t. gehoorgang problemen door oorstukjes veel aan de informatie hierover gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]