Nieuw Oticon Real hoortoestel pakt luidheidsissues aan

23 februari 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Oticon introduceert met de Oticon Real een nieuw premium hoortoestel. De fabrikant borduurt met het nieuwe toestel voort op de techniek van de succesvolle Oticon More. Door het aanpakken van luidheidsissues weet het toestel volgens de fabrikant de optimale versterking voor spraak en omgevingsgeluiden te bieden. Daarbij zorgt het toestel ervoor dat geluiden nooit te scherp of te hard klinken. Om een nog groter comfort te bereiken met de Oticon Real, zet het bedrijf ook in op het sterk verminderen van hinder van windruis en contactgeluiden.

Oticon Real hoortoestel
Oticon Real hoortoestellen in de Smartcharger. Handig voor onderweg.

Niet alleen harde geluiden storend, ook sommige zachtere

Ondanks goede regeling om het geluid te begrenzen in hoortoestellen, kunnen harde geluiden zoals het gekletter van bestek of het dichtklappen van een deur alsnog onaangenaam of op zijn minst storend klinken voor hoortoesteldragers. Dat geldt echter ook voor geluiden met flink lagere geluidsniveau. Denk daarbij aan het tikken op een toetsenbord. Ook dit soort geluiden kunnen hoortoesteldragers als onprettig ervaren. Dat geldt zeker bij een toenemend gehoorverlies. Dan kan een kleine stap in de verhoging van de versterking van de omgevingsgeluiden ertoe leiden dat geluiden van het ene ogenblik op het andere van zacht naar normaal gaan, of van normaal naar hard.

Standaard volumeregelingen volgens Oticon niet snel genoeg

Hoortoestellen gebruiken daarom veelal hele snelle volumeregelingen. Daarmee zorgen ze ervoor dat alle geluiden hoorbaar zijn en tegelijkertijd zachte geluiden als zacht, normale geluiden als normaal en harde geluiden als hard klinken, maar net niet té hard. Volgens Oticon zijn deze regelingen toch niet snel genoeg omdat optimaal te doen. Na de aanwezigheid van een relatief hard geluid, wordt de versterking verlaagd, waardoor de vlak daar op volgende zachte geluiden onvoldoende versterking krijgen. Ook medeklinkers die voor 95% het verstaan van spraak bepalen behoren tot de zachtere geluiden.

Storende geluiden vormen volgens de fabrikant voor 7 op de 10 dragers van hoortoestellen nog steeds een uitdaging. Dat merken ook hoorzorgprofessionals: 9 op de 10 herkent dit uit de praktijk.

Luidheidsissues bemoeilijken gewenningsproces

Deze luidheidsissues bemoeilijken aan de ene kant het wennen aan hoortoestellen en tegelijkertijd zal de audicien om deze aan te pakken een compromis moeten zoeken. Veelal wordt daarbij de versterking van het toestel iets verlaagd ten behoeve van het comfort. Zo’n meer comfortabele instelling kan echter wel weer ten koste van het verstaan gaan en de duidelijke en heldere waarneming van omgevingsgeluiden. Oticon zegt met de Oticon Real daar de oplossing voor te hebben gevonden.

SuddenSound Stabilizer in Oticon Real zorgt voor evenwicht

Om evenwicht in het geluidsbeeld te brengen zodat wél alle geluiden toegankelijk zijn, maar nooit oncomfortabel, heeft Oticon de ‘SuddenSound Stabilizer’ ontwikkeld. Hiermee maakt de Oticon Real de meer dan 500.000 plotselinge geluiden die ons oren per dag passeren beschikbaar zonder dat ze ook maar een moment storend zijn. Hierdoor zijn ook spraakgeluiden beter toegankelijk. De luisterinspanning bij het verstaan blijkt met de nieuwe Oticon Real techniek in de aan-stand met 22% te verminderen.

Oticon Real hoortoestel minder last van windruis
De Oticon Real hoortoestellen zijn in een windtunnel getest

Preventie wind- en contactgeluiden

Een veel gehoorde klacht van hoortoesteldragers met achter het oor gedragen toestellen is het geruis dat ontstaat wanneer de wind op de microfoons staat. Ook contactgeluiden (Oticon spreekt van bedieningsgeluiden) die zich voordoen wanneer de drager bijvoorbeeld een bril op- of afdoet (maar liefst 93% van de hoortoesteldragers draagt ook dagelijks een bril), de hoortoestellen harder of zachter zet of wanneer de haren langs de microfoons strijken, kunnen storend zijn. Om het windgeruis (of contactgeluiden) effectief tegen te gaan, moeten hoortoestellen nu veelal over een groot gebied het lawaai reduceren. Dit kan ten koste gaan van het contact met omgevingsgeluiden en het verstaan. De Oticon Real hoortoestellen pakken dit anders aan. In plaats het windgeruis te reduceren over een breed frequentiegebied, zegt de fabrikant dit alleen te doen in de frequenties die beïnvloed worden door het lawaai. Hierdoor blijft er een helderder geluid over.

Windruissysteem vergeleken met concurrenten

Oticon heeft de werking van het eigen windpreventiesysteem vergeleken met dat van twee concurrenten. Bij de een was het resterende geluid aanmerkelijk luider, bij de ander was de windruisreductie even goed, maar was spraak wel 17% minder duidelijk. Met welke merken vergeleken is, maakt de fabrikant niet duidelijk.

Oticon Real bouwt verder op de technologie van Oticon More

De Oticon Real maakt net als de Oticon More gebruik van een geavanceerde vorm van artificiële intelligentie, nu met een vernieuwd chipplatform genaamd Polaris R. Oticon claimt dat de Oticon Real met zijn zogeheten Deep Neural Network (DNN) de natuurlijke werking van de hersenen om zich te oriënteren op de geluidswereld ondersteunt.
Taco Drok hoofd audiologie en training bij Oticon in Nederland daarover: “Met de inzet van deze vorm van artificiële intelligentie zijn 12 miljoen geluidscènes uit het echte dagelijks leven gebruikt om het systeem aan de hand daarvan te leren het contrast tussen spraak en omgevingsgeluiden te vergroten en niet te beschadigen. Ondanks dat de hersenen meer omgevingsgeluiden waarnemen wordt het verstaan van spraak eenvoudiger. Met de Oticon Real gaan we weer een stap verder om een zo schoon en helder mogelijk geluid aan de hersenen aan te bieden.”

Direct streaming en handsfree bellen met Oticon Real hoortoestel

Natuurlijk is het ook met de Oticon Real hoortoestellen mogelijk om handsfree te bellen met iPhone hoortoestellen en met de iPad. Vanaf beide apparaten is ook muziek direct te streamen naar de Oticon Real hoortoestellen. Het nieuwe toestel is ook compatibel met het ‘Android Protocol for Audio Streaming’ (ASHA). Telefoongesprekken en muziek zijn dan ook direct over te sturen naar Android telefoons. Om telefoneren met Android toestellen moet of de microfoon gebruikt worden van de telefoon of de ConnectClip als externe microfoon. 
Het gebruik van een externe microfoon is in het algemeen in een rumoerige omgeving en voor het telefoneren op straat aan te raden. Bij gebruik van de microfoons van de hoortoestellen vangen deze veel van het omgevingslawaai op waardoor de gesprekspartner kan klagen over de verstaanbaarheid.

Oticon Real hoortoestel in deskcharger
Oticon Real hoortoestellen in de deskcharger

Verschillende uitvoeringen, ook oplaadbaar

De Oticon Real hoortoestellen zijn in verschillende uitvoeringen en prestatieniveaus verkrijgbaar. Het toestel is beschikbaar als achter het oor hoortoestel (met oorstukje) en ook als een kleine luidspreker in het oor versie. Beide types zijn verkrijgbaar met een klassieke wegwerpbatterij en ook als oplaadbare uitvoering. Oticon heeft twee opladers beschikbaar. De zogeheten desk charger voor op het nachtkastje, kaptafel of bureau en de SmartCharger voor onderweg. De laatste heeft een ingebouwde powerbank waarmee het hoortoestel in 3 uur tijd weer volledig opgeladen is (30 minuten geeft 6 uur extra batterijtijd).

Accessoires voor Oticon Real hoortoestel

Naast de genoemde ConnectClip om goed verstaanbaar te telefoneren en die als externe microfoon is te gebruiken, heeft Oticon natuurlijk een TV Adapter beschikbaar om het geluid van de tv direct naar de hoortoestellen over te sturen. Het hoortoestel is via de nieuwe Oticon Companion app op de smartphone te bedienen, maar ook via een losse afstandsbediening. Daarnaast heeft Oticon de EduMic beschikbaar om audio in de klas, tijdens een lezing of vanaf de computer, laptop of tablet naar de hoortoestellen te streamen. De EduMic is niet zomaar een zender maar schoont het spraaksignaal eerst op voordat het verzonden wordt naar de hoortoestellen. Daarbij wordt ook eerst lawaaireductie ingezet.

Oticon real hoortoestellen in kleuren
De Oticon Real hoortoestellen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar

Oticon Real hoortoestel in diverse kleuren

De Oticon Real hoortoestellen zijn in 9 verschillende kleuren verkrijgbaar. Nieuw is de kleur olijf groen.

Private markt

De nieuwe Oticon Real hoortoestellen zijn zoals alle andere premium hoortoestellen beschikbaar in de private markt. Deze toestellen worden dan ook normaliter niet vergoed door de zorgverzekeraar. In zeer uitzonderlijke gevallen en via een langdurig traject bestaat de mogelijkheid via een bijzondere zorgaanvraag wél in aanmerking te komen voor vergoeding.
Of de nieuwe Oticon Real hoortoestellen voor u meerwaarde hebben ten opzichte van hoortoestellen die wél vergoed worden, kunt u alleen te weten komen door ze zelf uit te testen.  

Kijk voor meer informatie op de website van Oticon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]