Vorige week maandag heeft Oticon in theater De Vorstin in Hilversum een aantal vernieuwingen gepresenteerd voor de Oticon More hoortoestellen. Het geoptimaliseerde muziekprogramma is de meest in het oog springende verbetering. Ook bestaande gebruikers van het Oticon More hoortoestel kunnen van dit nieuwe programma profiteren. Het muziekprogramma met de naam Oticon MyMusic past binnen de filosofie van de fabrikant die met de Oticon More hoog inzet op geluidskwaliteit. Recent onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction – in opdracht van Oticon – onder Nederlandse consumenten in leeftijdscategorie 50+ heeft laten zien dat juist dit aspect op nummer 1 staat bij de verwachtingen van een hoortoestel. Dit wordt direct gevolgd door het voeren van (groeps-)gesprekken.
Oticon More hoortoestel
Oticon is in 2016 met de introductie van de Oticon Opn een compleet nieuwe weg ingeslagen qua hoortoestelfilosofie. De fabrikant heeft toen het pad van de standaard (of traditionele) richtinggevoelige microfoons verlaten. De vernieuwende aanpak is erop gericht de slechthorende toegang te geven tot een zo breed mogelijk scala aan geluiden. Toegang daartoe is volgens Oticon belangrijk om de geluidsomgeving goed in kaart te kunnen brengen en uiteindelijk te focussen op het geluid van interesse. Dat kan spraak zijn, maar net zo goed ook andere geluiden. Met de Oticon More heeft de fabrikant doorgeborduurd op deze ingeslagen weg.
Volledig en kwalitatief geluidsbeeld nodig voor nauwkeurig plaatsen en identificeren
Om geluiden, stemmen en ook instrumenten goed te kunnen identificeren en nauwkeurig te plaatsen moet een hoortoestel het geluid volgens Oticon ook kwalitatief zeer goed aanbieden. Taco Drok van Oticon daarover: “Geluiden die onvolledig of vervormd binnenkomen, zullen eerder afleiden omdat ze ook onnodig de aandacht trekken. Het permanent aanbieden van de volledige geluidsomgeving maakt het ook makkelijker voor de hersenen de focus te verleggen tussen verschillende geluiden en of sprekers.”
Deep Neural Network
Met de introductie van de Oticon More is daarvoor een verregaande vorm van artificiële intelligentie toegevoegd aan de al eerder geïntroduceerde filosofie. Met een zogeheten Deep Neural Network ondersteunt het Oticon More hoortoestel de natuurlijke werking van de hersenen om zich te oriënteren op de geluidswereld. Taco Drok daarover: “Met de inzet van deze vorm van artificiële intelligentie zijn 12 miljoen geluidscènes uit het echte dagelijks leven gebruikt om het systeem aan de hand daarvan te leren het contrast tussen spraak en omgevingsgeluiden te vergroten en niet te beschadigen. Ondanks dat de hersenen meer omgevingsgeluiden waarnemen wordt het verstaan van spraak eenvoudiger.”
Nieuw muziekprogramma: Oticon MyMusic
Zowat iedereen luistert met regelmaat naar muziek. Of de uiteindelijke ervaren geluidskwaliteit naar tevredenheid is, hangt van een flink aantal factoren af. Daarbij speelt niet alleen het gehoorverlies en de geluidsbron een rol. Ook het frequentiebereik en de dynamische mogelijkheden van het hoortoestel zijn essentieel. Daarnaast speelt natuurlijk ook de geluidsbewerking in het hoortoestel een cruciale rol. Deze is des te belangrijker omdat de luidsprekertjes van hoortoestellen relatief klein zijn ten opzichte van normale oortjes en hoofdtelefoons. Oticon heeft daarom het muziekprogramma in de Oticon More geoptimaliseerd.
Taco Drok van Oticon daarover: “Bij vergelijkend onderzoek door slechthorenden die zowel het eerdere als het nieuwe muziekprogramma beoordeelden vallen de resultaten zeer positief uit voor het Oticon MyMusic programma. Dit terwijl gebruikers de muziekbeleving van de Oticon More eerder al zeer goed beoordeelden ten opzichte van topconcurrenten.” Drok vervolgt: “Het nieuwe programma in de Oticon More weet door zich volledig te richten op muziek in plaats van spraak de ervaren geluidskwaliteit aanzienlijk verder te verbeteren.”
Nieuw MyMusic programma voor alle Oticon More dragers
Het nieuwe MyMusic programma is beschikbaar voor alle dragers van het Oticon More hoortoestel. Ook cliënten die dit toestel eerder hebben aangeschaft, kunnen hun audicien vragen het programma in hun hoortoestel te zetten. Dat kan desgewenst ook op afstand, mits het toestel al de nieuwste firmware heeft.
Uitbreidingen productgamma Oticon More
Oplaadbaar CROS toestel
Oticon komt ook met een oplaadbaar CROS toestel en breidt daarmee de Oticon CROS familie uit. Een CROS toestel is bedoeld voor mensen met eenzijdige doofheid. Het nieuw oplaadbare toestel kan ook samenwerken met eerdere hoortoestelfamilies. Het nieuwe CROS toestel kan zo uitgetest worden door dragers van toestellen uit de Oticon More, Oticon Opn S, Opn Play, Ruby, en Xceed (Play) families (enkele modellen uitgezonderd).
TwinLink
Voor het overzenden van geluid naar het ontvangende hoortoestel gebruikt Oticon bij deze toestellen de energiezuinige NFMI-technologie. NMFI staat voor Near Field Magnetic Induction. Deze techniek creeert een magnetisch veld met een laag vermogen rondom de hooetoestellen. Tegelijkertijd kunnen de toestellen in verbinding staan met Bluetooth. Dit noemt Oticon TwinLink. Hiermee is het mogelijk tv te kijken of muziek te streamen, terwijl de functionaliteit van het CROS systeem blijft bestaan voor het voeren van gesprekken.
MicroShell oorstukje voor smalle gehoorgangen
Voor het Oticon More hoortoestel komt de fabrikant met een op maat gemaakt oorstukje (MicroShell) dat speciaal ontworpen is om comfortabel in smalle gehoorgangen te passen. De luidspreker wordt in het nieuwe oorstukje gegoten.
LS
Waarom is er geen connectie/samenwerking mogelijk tussen Oticon Ponto 5 mini en Oticon More Oplaadbaar CROS toestel. Het zou mooi zijn dat beide apparaten het luisteren naar muziek (stereo) een gebruiker weer kan laten genieten?