Neusspray tegen middenoorontsteking in ontwikkeling

16 augustus 2002
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in de januari editie (2001) van het tijdschrift British Medical Journal komt naar voren dat ruim 40% van de kinderen die met een door Reuters Health ontwikkelde spray behandeld werden niet opnieuw middenoorontsteking kregen.

neusspray-kinderen

Veel kinderen die oorontsteking hebben krijgen hiervoor een antibioticum en veelvuldig wordt bij terugkerende oorontsteking buisjes geplaatst. Ondanks de behandeling met een antibioticum komt de oorontsteking later weer terug, of is het opnieuw plaatsen van buisjes noodzakelijk.

Dr. Kristian Roos die werkzaam is in een ziekenhuis in Zweden kwam erachter dat middenoorontseking juist vaak terugkwam door het gebruik van antibioticum. Het antibioticum blijkt niet alleen de bacterie te doden die de infectie veroorzaakt, maar vernietigt tegelijkertijd de bacteriën die deel uit maken van ons natuurlijke afweersysteem.
Een behandeling die het afweermechanisme van de natuurlijke aanwezige bacteriën ondersteund kan behulpzaam zijn bij het onderdrukken van een nieuwe middenoorontsteking.

Aan het onderzoek deden 130 kinderen mee tussen de leeftijd van een half en zes jaar. Allen hadden te kampen met terugkerende middenoorontsteking. Alle kinderen kregen eerst antibiotica gedurende een periode van 10 dagen. Daarna gebruikte de helft van de kinderen gedurende 10 dagen de neusspray die de natuurlijke bacterie bevatte. Na twee maanden werd deze laatste behandeling herhaald.

De resultaten laten zien dat het terugkeren van middenoorontsteking significant lager is bij de kinderen die de neusspray gebruikten:
bij 42% van de kinderen die de neusspray gebruikte kwam de middenoorontsteking niet meer terug, terwijl dit percentage slechts op 22% lag voor de kinderen die alleen antibiotica kregen.

De neusspray moet nog verder worden onderzocht voordat deze goedgekeurd wordt en commercieel verkrijgbaar is.

 

 

 

 

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]