De Neuro 2: nieuw cochleair implantaat systeem van Oticon Medical

31 mei 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 7 min

Oticon Medical heeft recent het Neuro 2 cochleair implantaat systeem geïntroduceerd. De Neuro 2 is ontwikkeld met de kennis van fabrikant Neurelec op het gebied van cochleair implantaten en met de laatste geluidsbewerkingstechnieken van de hoortoestellen divisie van Oticon.
Omdat zowel het implantaat als de geluidsprocessor van de Neuro 2 volledig opnieuw ontwikkeld zijn, is het op vrijwel alle gebieden een verbetering ten opzichte van bestaande cochleair implantaten. Zo is de geluidsprocessor een derde smaller, het cochleair implantaat zelf veel kleiner en daarmee operatief sneller te plaatsen, heeft het als enige geluidsprocessor de IP68 kwalificatie voor vocht en stof, is de antennekabel zo goed als onbreekbaar en kent de geluidsbewerking een grotere dynamiek en een geavanceerde signaalbewerking.
Oticon Medical heeft met de Neuro 2 een huzarenstukje qua ontwerp en productontwikkeling geleverd en zo een solide en toekomstbestendig cochleair implantaat systeem in de markt gezet.

Neuro 2 Oticon Medical CI

De Neuro 2 geluidsprocessor

De geluidsprocessor van de Neuro 2 kent op flink wat facetten voordelen ten aanzien van andere processoren, ondermeer op het gebied van het design, de signalering, het ontwerp van de behuizing, de aansluiting en de stof en waterbestendigheid.

Design

Wanneer wordt gekeken naar de geluidsprocessor van het nieuwe cochleair implantaat valt allereerst het zeer slanke design op. De spraakprocessor is maar liefst een derde van de dikte van andere geluidsprocessors. Dat is zeker voor kleine kinderen van belang en plezierig voor brildragers. De productdesigner van de Neuro 2 heeft eerder de Oticon Delta ontwikkeld een indertijd baanbrekend en prijswinnend ontwerp voor hoortoestellen.

 De geluidsprocessor heeft zeer veel prijzen gekregen voor het design waaronder:

  • Danish Design Award Finalist 2018 in de categorie ‘Daily Life’
  • Winnaar van de iF Design Award 2018
  • Winnaar van de Red Dot Award productontwerp in de categorie ‘Medische apparaten’
  • Winnaar van de Red Dot Award 2018 voor Product Design in the categorie ‘Gezondheid’
  • Winnaar van de Red Dot Award 2017 voor in de categorie ‘Bionics’
  • Winnaar van de German Design Award winner 2018 voor excellent productontwerp in de categorie ‘Medisch, rehabilitatie en gezondheidszorg’.

Neuro 2 deisgn prijzen

Signalering

In de toonbocht zit een multifunctioneel Led-je voor signalering. De gebruiker kan voordat hij de geluidsprocessor achter het oor plaats tegen de geluidsprocessor praten en de Led zal laten zien of deze aanstaat en goed functioneert. Voor kinderen kan de Led zo worden ingesteld dat deze laat zien hoe het met de batterijlading is gesteld en of de processor aan staat. Daarnaast geven (instelbare) geluidjes de gebruiker informatie over de status van zijn geluidsprocessor.

Neuro 2 LED

Neuro 2: Stof en waterdicht

Omdat de kans groot is dat de drager van de geluidsprocessor een flinke regenbui op zijn hoofd krijgt of dat het hoortoestel bij warmte wordt blootgesteld aan transpiratievocht heeft de Neuro 2 geluidsprocessor de hoogste IP klasse voor vocht (IP x8) en is daarmee waterdicht. Dat is ook fijn wanneer je als gebruiker een keer per ongeluk onder de douche stapt. Ook voor stof valt de processor in de hoogste beschermingsklasse (IP 6x). De Neuro 2 geluidsprocessor val hiermee als enige cochleair implantaat geluidsprocessor in de IP68 categorie (de hoogst mogelijk haalbare standaard). Omdat we meestal niet zwemmen in schoon water maar in chloor, zout (zee) of in niet schoon natuurwater is er een hoesje ontwikkeld zodat met de Neuro 2 gezwommen kan worden. Hiermee kan het nieuwe cochleair implantaat van Oticon Medical maar liefst 3 meter onder water.

Metalen schakelaar

Wat opvalt is dat de schakelaar op de geluidsprocessor van solide metaal is gemaakt. Veelal worden schakelaars in geluidsprocessoren van kunststof gemaakt.

Antennekabeltje

Bij geluidsprocessors van cochleair implantaten is het meest kwetsbare deel het antennekabeltje dat loopt van af de geluidsprocessor naar de zendspoel. Dit kan breken of er kunnen kabelbreuken in ontstaan. Om dit te ondervangen zijn in het verleden de kabels van cochleair implantaten dikker gemaakt, waardoor het nodig was een forse stekker aan de antennekabel te bevestigen. Om de kabel te ontzien moest de stekker tussen de vingers genomen worden om de kabel uit de processor te trekken. Een dikke kabel en een grote stekker komt natuurlijk het design niet ten goede. De ontwikkelaars van de Neuro 2 van Oticon Medical zijn te rade gegaan bij de ontwikkelaars van in-ear-monitors en hebben vervolgens een zo goed als onbreekbaar kabeltje ontworpen. Omdat het kabeltje flinke krachten kan doorstaan kan het stekkertje ook daarmee uit de processor worden getrokken zonder dat de kabel breekt. Doordat de kabel van kevlar is gemaakt, is deze ook dun en discreet te dragen. Een ander voordeel is de draaibaarheid van de plug waarmee de kabel in de geluidsprocessor zit. Hierdoor valt het kabeltje onafhankelijk van de stand van de geluidsprocessor of de locatie van de zendspoel altijd fraai langs het hoofd zonder dat het uitsteekt.

Neuro 2 Oticon Medical Oplader

Batterij en kinderslot

De batterijen van de Neuro 2 geluidsprocessor is oplaadbaar. Afhankelijk van de energie die nodig is om het implantaat (dat zich onder de huid bevindt) aan te sturen, zijn er twee verschillende formaten oplaadbare accu’s beschikbaar. Deze zijn makkelijk door de gebruiker van de geluidsprocessor af te schuiven. Omdat kinderen nooit in contact met losse accu’s mogen komen, is er een kinderslot op aangebracht. Dit is zeer eenvoudig te activeren en geïntegreerd in de plug.

Kleuren

De geluidsprocessor van de Neuro 2 van Oticon Medical is in 10 verschillende kleuren leverbaar. Daarnaast zijn er opklikbare hoesjes verkrijgbaar om de geluidsprocessor een ander uiterlijk te geven.

De geluidsbewerking in de Neuro 2

De Neuro 2 van Oticon Medical heeft alles in zich om tot een optimale geluidsbewerking te komen voor de drager. Bij alle op de markt zijnde cochleair implantaten bevindt zich aan de ingang van de geluidsbewerking een automatisch volumeregeling die werkt over het hele dynamische bereik van het gehoor. Dit kan nadelen hebben voor de dynamiek van de spraak. Bij de geluidsbewerking in de Neuro 2 is deze daarom aan de ingang weggehaald.
Omdat Oticon Medical tot hetzelfde moederbedrijf behoort als de hoortoestellen poot Oticon kan bij samenstellen van geluidsbewerkingtechniek gebruik maken van deze synergie.
Oticon heeft met de introductie van de Oticon Opn een flinke stap voorwaarts gezet op het gebied van signaalbewerking. Onderdelen uit deze geavanceerde signaalbewerkingsstrategieën zijn ook weer terug te vinden in de Neuro 2. Denk hierbij aan ‘Voice Guard’ techniek die natuurlijke eigenschappen van spraak behoud om zo stemmen beter uit elkaar te houden en waarmee ook razendsnel kan worden ingespeeld op veranderingen in de omgeving. Andere technieken zoals ‘Voice Track’ zorgt voor lawaaionderdrukking zonder dat dit ten koste gaat van spraak. Natuurlijk zit in de Neuro 2 ook windruisonderdrukking en met de ‘Free Focus’ techniek kan automatisch ingezoomd worden wanneer nodig op de spreker.

Het implantaat: de Neuro 2 ZTi

Elk cochleair implantaatsysteem maakt gebruik van een implantaat dat zich onder de huid bevindt. Dit is het eigenlijke implantaat dat tijdens de chirurgie wordt geplaatst. Hoe kleiner dit implantaat is, hoe minder duidelijk het van buitenaf zichtbaar is (bobbel onder de huid).
Het implantaat van de Neuro 2 is zeer compact. Dit komt doordat het ontvangstgedeelte en de magneet bij de Neuro 2 in één behuizing zijn verwerkt. Dit werd eerst niet voor mogelijk gehouden, maar Oticon Medical heeft dit nu wél voor elkaar gekregen. Doordat het Neuro 2 implantaat zo klein is en wordt bevestigd met twee minuscule schroefjes hoeft er ook geen bot te worden weggevijld. Hierdoor kan de operatietijd worden ingekort, wat natuurlijk voordelen heeft, zeker bij kleine kinderen.

MRI met Neuro 2

Soms is het nodig in de loop van ons leven een MRI te ondergaan. Omdat er een magneet in cochleair implantaten zit kan dit tot verstoring van het beeld leiden, maar ook tot onprettige sensaties bij de gebruiker, omdat er tijdens de beeldvorming de magneet in beweging komt. Tijdens testen met het nieuwe Neuro 2 ZTi implantaat bleken gebruikers geen onaangename gevoelens of pijn te ondervinden tijdens MRI scans. Wanneer MRI scans met een hogere Tesla intensiteit nodig zijn, is de magneet eenvoudig te verwijderen. Deze zit bij de Neuro 2 ZTi aan de bovenkant waardoor niet het gehele implantaat losgehaald hoeft te worden.

De Electrode reeks van de Neuro 2: ontworpen om schade zoveel mogelijk te beperken

Vanuit het implantaat van de een cochleair implantaatsysteem loopt een elektrode reeks die naar het slakkenhuis gaat. Hiermee wordt de gehoorzenuw gestimuleerd.
Deze elektrode reeks (in het Engels: array) dient zeer secuur door de chirurg te worden ingebracht. De plaats is belangrijk, maar ook is het belangrijk dat de electrode reeks zo min mogelijk druk uitoefent op de fragiele structuren van het slakkenhuis, omdat dit een zeer kwetsbaar orgaan is. De EVO electrode array van de Neuro 2 is zo ontworpen dat er zo min mogelijk schade optreedt in het slakkenhuis. Door de bijzondere eigenschappen van de EVO is het mogelijk de druk bij het inbrengen met 32% te verminderen. Dit in vergelijking met een Klassieke electrode reeks.

Communicatie en samenwerking hoortoestellen

Natuurlijk kan met de Neuro 2 getelefoneerd worden en is streamen van het geluid van de tv of radio ook mogelijk. Hiervoor is een speciale streamer beschikbaar. De gekozen manier van streamen zorgt voor zo min mogelijke belasting van de batterij. Omdat Oticon ook hoortoestellen levert met een signaalbewerking die overeenkomt met de signaalbewerking van de Neuro 2, is de drager ervan verzekerd dat de geluidsbeleving zo natuurgetrouw mogelijk is. De Sensei SP en Dynamo zijn voorbeelden van hoortoestellen die goed samenwerken met de Neuro 2.

Bescherming tegen verlies

Kinderen rennen en ravotten, volwassenen sporten en zijn actief. Om ervoor te zorgen dat de kostbare geluidsprocessor van de Neuro 2 niet zomaar kwijtraakt, zijn er een drietal systemen voorhanden om de Neuro 2 op zijn plaats te houden of tegen verlies te beschermen. Er is een klip waarmee de processor vast gemaakt kan worden op de kleding, een koord om de geluidsprocessor tegen te houden wanneer hij van het oor valt en een speciaal oorstukje waarmee de geluidsprocessor in het oor wordt vastgezet.

Ontwikkeling Neuro 2: huzarenstukje

De werknemers bij Oticon Medical hebben met de Neuro 2 een huzarenstukje qua ontwerp en productontwikkeling geleverd. Er ligt een product dat alles in zich heeft succesvol te zijn en voor de gebruiker het best mogelijke te leveren zowel qua vormgeving, praktisch gebruik als signaalbewerking.
Achter Oticon Medical staat William Demant Holding een bedrijf dat zich niet alleen bezighoudt met hoortoestellen, cochleair implantaten, diagnostische systemen, maar ook met andere medische implantaten.
Met de eerdere introductie van de Ponto, een beengeleidingsimplantaat, heeft Oticon Medical bewezen een geduchte concurrent te vormen van bestaande spelers.
Door hoog in te zetten met het ontwerp en technische ontwikkeling van de Neuro 2, lijkt het bedrijf dat ook te willen worden op het gebied van cochleair implantaten.
Oticon Medical is in staat gebleken een zeer solide en toekomstbestendig cochleair implantaat systeem in de markt te zetten met een wereldwijd distributie- en servicenetwerk.

Kijk voor meer informatie op de website van Oticon Medical Neuro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]