Negeren gehoorverlies schaadt man op psychisch en sociaal vlak

6 februari 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Ruim 40 procent mannen had achteraf eerder een oplossing voor hoorprobleem willen zoeken. Negeren gehoorverlies leidt tot psychische problemen

Mannen (55+) onderschatten de impact van gehoorverlies op de kwaliteit van hun leven behoorlijk. Met alle gevolgen van dien, waaronder een vergrote kans op psychische klachten en belemmeringen op sociaal vlak. Hoewel vier op de vijf mannen (81%) door de omgeving wordt gewezen op hun gehoorverlies, blijft actie uit. Gemiddeld wachten mannen langer dan vrouwen met het zoeken naar een oplossing. De algehele kwaliteit van leven steeg met maar liefst 17 procent bij mannen die binnen zes maanden een hoortoestel gebruikten. Dit blijkt uit onderzoek naar de impact van gehoorverlies door Kantar Public (voorheen TNS Nipo) in opdracht van Specsavers.

Kwaliteit van leven onder druk

Mannen wachten, na bewustwording en de acceptatie van gehoorverlies, gemiddeld twee jaar met het zoeken naar een oplossing. Naar verwachting is het gehoor al jaren daarvoor gelijkmatig verslechterd en ‘weggestopt’. Respondenten gaven aan dat gehoorverlies onder meer leidt tot spraakverwarring, onbegrip, frustratie en irritatie die hoog kunnen oplopen. Zowel op de werkvloer als thuis.

Jan de Laat audioloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum zegt daarover: “Gehoorverlies bij ouderen is eigenlijk een onzichtbare handicap waarvan de (psychische) impact enorm is. Dit is zorgelijk, als je bedenkt dat er in Nederland 1,5 miljoen slechthorenden zijn (10% van de bevolking). Het hoorprobleem tijdig aanpakken voorkomt sociale isolatie, waardoor het gemakkelijker is om communicatief deel te blijven nemen aan de samenleving. Idealiter stapt men eerder op de audicien af en gaat de gemiddelde leeftijd bij aanschaf van een hoortoestel (72 jaar) de komende jaren drastisch omlaag.”

negeren gehoorverlies mannen

Mannen steken kop in het zand

Momenteel krijgen mannen, vergeleken met vrouwen, al op jongere leeftijd te maken met een afname van het gehoor. Dit komt onder meer door het gebrek aan gehoorbescherming in hun werkzame verleden.
“Het onderzoek bevestigt onze ervaring in de praktijk; mannen constateren op jongere leeftijd de eerste ongemakken van gehoorverlies maar laten deze lang links liggen. Maar liefst de helft geeft voorrang aan andere gezondheid gerelateerde kwesties. Het ís ook moeilijk om te accepteren dat je gehoor achteruit gaat, men voelt zich vaak nog te jong voor een dergelijke kwaal. Ruim 60 procent geeft ook aan dat het gehoorverlies niet dusdanig is dat een hoortoestel nodig is. De vraag is of je die afweging zonder deskundig advies zelf kunt maken. Door gehoorverlies tijdig aan te pakken, rem je de achteruitgang en krijgen mannen sneller grip op de niet te onderschatten psychologische en emotionele impact ervan” aldus Femke Lavrijssen, hoorzorgmanager Specsavers Nederlan

Top 5 verbeteringen na aanpak gehoorverlies

Van mannen met erkende hoorproblemen in de leeftijdscategorie 55+ draagt 48 procent geen hoortoestel. Mannen die hun gehoorverlies lange tijd* niet erkenden merken, sinds gebruik van een hoortoestel, een aanzienlijke verbetering in de interactie met hun omgeving. Na gebruik van een hoortoestel kregen/hadden mannen minder…

 • …..vaak de vraag om iets te herhalen (29% verbeterd)
 • …..last van spraakverwarring (28% verbeterd)
 • …..last van frustratie omdat ze niet begrepen werden (28% verbeterd)
 • …..moeite om vrouwen en kinderen te verstaan (27% verbeterd)
 • …..irritaties in de huiselijke sfeer (27% verbeterd)*Tussen de 18 en 24 maanden.

Enkele overige resultaten uit het onderzoek op een rij

 • Meer dan 40 procent van de mannen heeft langer gewacht met het maken van een afspraak voor hun hoorprobleem dan voor een andere afspraak omtrent hun gezondheid.
 • De drempel om een hoortoestel aan te schaffen blijkt toch hoog te zijn. Zowel in prijs (40%), als in moeite, geen zin/tijd om naar een audicien te gaan (23%).
 • Vrouwen nemen gemiddeld gezien eerder actie dan mannen om iets aan hun gehoorverlies te doen – gemiddeld 20 maanden tegenover 24 maanden voor mannen.
 • Mannen met een hoortoestel die snel handelden (binnen zes maanden) genieten aanzienlijk meer van het leven (stijging van 20%) dan toen ze nog met gehoorklachten rondliepen, de relaties met collega’s en leidinggevenden verbeterden (stijging van 13%) en het is makkelijker om te ontspannen (stijging van 15%).
 • Ondanks signalen uit de omgeving vindt ruim één derde van de mannen (35%) het gehoorverlies onvoldoende om een hoortoestel aan te schaffen.
 • Mannen verwachten hiernaast dat ze moeten inleveren op hun zelfvertrouwen; 15 procent zou zich minder zelfverzekerd voelen wanneer zij een hoortoestel zouden dragen.

Top 5 ergernissen als gevolg van gehoorverlies

Mannen die door hun omgeving worden gewezen op mogelijke symptomen van gehoorverlies, geven aan dat de volgende irritaties impact hebben op hun relaties met anderen:

 • Mensen vinden het vervelend om te moeten herhalen wat ze hebben gezegd (32%)
 • Mensen worden ongeduldig wanneer ik ze niet meteen versta (15%)
 • Er zijn vaker irritaties onderling (12%)
 • Mensen denken dat ik niet geïnteresseerd ben (11%)
 • We voeren minder gesprekken met elkaar (8%)

Bron: Specsavers

Kijk ook naar de uitzending van ‘Hallo Nederland’ over dit onderwerp

hallo nederland NPO mannen met gehoorproblemen

Klik op de afbeelding om Hallo Nederland te starten (item begint na 30 seconden)

 

Oticon Medical Coming Soon Neuro 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]