Negatieve effecten Coronapandemie op tinnitus aanzienlijk

16 november 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Onderzoek onder ruim 3100 mensen met tinnitus in 48 landen laat zien dat de gevolgen van de Coronapandemie aanzienlijk zijn voor deze groep. Het onderzoek dat gepubliceerd is in Frontiers in Public Health laat zien dat 40% van de deelnemers een verergering van hun tinnitusklachten ervaart door de Coronapandemie. Een aanzienlijk deel gaf aan dat de tinnitus erger werd door de ingestelde maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

effecten covid 10 op tinnitus coronapandemie

Invloed Coronapandemie op tinnitus

De Coronapandemie zorgt ervoor dat de reguliere zorg in de knel komt en economische activiteiten en sociale interacties verstoord raken. De onderzoekers wilden met het onderzoek nagaan of mensen met tinnitus geraakt worden door de pandemie en welke factoren invloed hebben op de hinderlijkheid van hun tinnitus. Hiermee willen zij ook zicht krijgen op welk gebieden steun kan helpen.

Resultaten onderzoek naar COVID-19 en tinnitus

Een aanzienlijk deel (40%) van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat hun tinnitus verslechtert door het afstand bewaren dat nodig is om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen. De verminderde sociale contacten door onder andere het thuiswerken en het niet meer samen kunnen komen, blijkt een negatieve invloed op de tinnitus te hebben.
De zorg en angst om het virus te krijgen, financiële zorgen, eenzaamheid en slaapproblemen maakt de tinnitus hinderlijker bij 32% van de deelnemers. Ook externe factoren zoals toename van videobellen, lawaaierigere thuissituaties, thuis lesgeven en toegenomen koffie- en alcoholconsumptie, werden als negatieve factoren genoemd.
Vrouwen en deelnemers onder de 50 vonden de tinnitus hinderlijker tijdens de pandemie dan anderen.

Lokale verschillen

De onderzoekers vonden ook lokale verschillen. Zo bleken respondenten uit het Verenigd Koninkrijk meer last te hebben van het moeten bewaren van afstand dan in andere landen. Van hen gaf 46% aan dat verandering van levensstijl een negatieve invloed heeft op hun tinnitus. Ter vergelijking: in Noord America lag dit percentage lager namelijk op 29%.

“Iedereen zit de laatste maanden meer in stilte, sociaal geïsoleerd, met weinig afleiding, en dit is voor personen met tinnitus een slecht scenario.”

Slechtere toegang tot reguliere zorg

Het onderzoek meldt ook dat door de Coronapandemie naast de toename van de ernst van de tinnitusklachten het ook lastiger is voor mensen om zorg te krijgen. Dit wordt veroorzaakt door afname van de toegankelijkheid van de reguliere tinnituszorg. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor toename van stress en zo de tinnitusklachten weer verergeren. Hiermee ontstaat een vicieuze cirkel.

Onderzoekster Laure Jacquemin van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Laure Jacquemin, één van de onderzoekers en werkzaam op de afdeling Neus-Keel-Oorziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zegt over het onderzoek: “De samenwerking tussen verschillende onderzoekers over de hele wereld in deze moeilijke tijden was een mooie prestatie. De resultaten bevestigen jammer genoeg onze vermoedens. Iedereen zit de laatste maanden meer in stilte, sociaal geïsoleerd, met weinig afleiding, en dit is voor personen met tinnitus een slecht scenario. Dat dit de klachten niet bevordert spreekt voor zich, maar vele mensen merken zelf een verslechtering op van hun symptomen. Aan het UZA hebben we dan ook onze behandelingen niet stopgezet, en psycho-educatie online blijven aanbieden. Zo hopen we onze patiënten de nodige steun te hebben gegeven in deze moeilijke tijden”.

Tinnitus

Tinnitus, het horen van geluiden die niet in de omgeving aanwezig zijn, heeft zeer veel mogelijke oorzaken. Het kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting. Deze overbelasting kan komen door gehoorschade, lichamelijk conditieverlies en emotionele problematiek (drie hoofdoorzaken). Er zijn wel meer dan 300 verschillende lichamelijke oorzaken die tinnitus kunnen veroorzaken. De stress, wanhoop en angst die kan ontstaan door tinnitus, wakkeren de al bestaande klachten aan. Tinnitus is daarnaast geassocieerd met een verminderd emotioneel welzijn, depressie en angst.

Bron: Beukes EW, Baguley DM, Jacquemin L, et al. Changes in tinnitus experiences during the COVID-19 pandemic. Frontiers in Public Health. 2020;8. DOI=10.3389/fpubh.2020.592878.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]

Last van een bromtoon in de omgeving? Een hoortoestel kan helpen

13 maart 2023 | Een bromtoon in de omgeving is voor sommigen een flinke bron van hinder die ook [...]