Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig doof was, stond haar leven even op z’n kop. Nu is ze ontzettend dankbaar voor de hulp die haar gezin kreeg in die periode. Nu biedt ze als ervaringsdeskundige graag ook hulp aan anderen.

ervaringsverhaal cochleair implantaat moeder nathaie en haar zoontje Finn tweezijdig doof Cochlear
Moeder Nathalie met haar zoontje Finn die sinds de geboorte tweezijdig doof is en vanaf de leeftijd van 11 maanden twee cochleair implantaten heeft.

De wereld van het gezin stond even op zijn kop

In 2018 maakte de geboorte van Finn het gezin van Nathalie, Bennie en dochter Veerle compleet. Al zorgde zijn komst voor heel wat veranderingen! Kort na de geboorte volgde het nieuws dat Finn tweezijdig doof is. Toen enkele weken later ook bleek dat Finn het syndroom van Usher heeft, stond de wereld van het gezin even op z’n kop.

Het contact met andere ouders heeft in die periode veel betekend voor haar en haar gezin. Moeder Nathalie: “We hebben toen een ouder en diens zoon met dezelfde aandoening als Finn ontmoet en toen ik hem zag dacht ik: Oh, het komt allemaal wel goed!. Ik kon er zo van genieten om hem te zien.”

Cochleaire implantatie

Vanaf de 11e maand na zijn geboorte maakt Finn gebruik van cochleaire implantaten (CI’s) aan beide oren. Toen de KNO-arts voor het eerst sprak over cochleaire implantatie, vroeg Nathalie hem wat het zou kunnen brengen. De daaropvolgende woorden zal ze nooit vergeten: “Finn kan misschien zelfs vijftalig worden als hij wil!”

Nathalie: “De beslissing was heel snel genomen. Ik vroeg destijds een informatiepakketje aan en kreeg meteen de mogelijkheid aangeboden om, zodra ik dat wenste, in gesprek te gaan. Voor mij was het luisterend oor dat ik toen kreeg heel erg waardevol.”

ervaringsverhaal cochleair implantaat moeder nathaie en haar zoontje Finn tweezijdig doof Cochlear
Moeder Nathalie en zoon Finn oefenen gebarentaal. Nathalie gebaart ‘poes’.

Nathalie vervolgt: “We kozen toen voor de geluidsprocessor een kleur die niet te opvallend is, die wat aansluit bij zijn eigen haarkleur. Intussen denk ik echter: laat maar zien! Ik liet de keuze voor de kleur van zijn volgende processor gewoon aan hem. Hij krijgt dus binnenkort de zwarte Nucleus® 8-geluidsprocessor.”

“Het mooiste vind ik dat hij ons dankzij de CI’s mocht gaan horen. Er kwam de eerste keer zo’n glimlach op z’n gezicht! En dat Finn nu naar het regulier onderwijs kan, dat is mede dankzij zijn CI’s.”

Nieuwe bezigheden

Ook het leven van Nathalie is sindsdien erg veranderd. “Al heel snel in het proces ging ik aan het schrijven. Ik leerde van iemand uit mijn omgeving dat schrijven helpt. Intussen doe ik dat niet meer alleen voor mezelf maar schrijf ik ook voor de regionale krant over ons pad als zorgouder.”

“Daarnaast werd m’n nieuwsgierigheid voor gebarentaal aangewakkerd. Bovendien is ook het gebruik van ondersteunende gebaren bij horende kinderen heel waardevol. Die boodschap wil ik graag verspreiden.”

“En voortaan komt daar nu ook mijn rol als ervaringsdeskundige bij Cochlear bij. Het is voor een ouder zo waardevol om zowel vragen te kunnen stellen aan professionals alsook aan andere ouders die er dagelijks mee bezig zijn. En als ik ook maar één ouder met één klein dingetje kan helpen, dan vind ik dat al heel mooi.”


Bent u op zoek naar informatie over cochleaire implantatie voor uw kind? Bent u benieuwd naar de ervaringen van een ouder van een kind met een CI? Cochlear Benelux organiseert nu ook online informatiebijeenkomsten speciaal voor ouders.

De eerstvolgende vindt plaats op woensdag 28 februari 2024 van 19.30 tot 21.00 uur.
Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden voor deze bijeenkomst

Dit ervaringsverhaal is door Cochlear met HOorzaken gedeeld. Kijk in de agenda voor meer CI-informatiebijeenkomsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]