Naida Link Cros speciaal voor CI dragers van Advanced Bionics waarbij het andere oor doof is

4 oktober 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Hoortoestellenfabrikant Phonak en de leverancier van cochleair implantaten (CI’s) Advanced Bionics breiden hun productportfolio uit met de Naida Link CROS. De Naida Link CROS is speciaal ontwikkeld voor CI-gebruikers met een Naida cochleair implantaat uit de Q serie (Q70 en Q90) aan het ene oor, maar die volledig doof zijn aan het andere oor (geen rest gehoor). Ongeveer 30% à 45% van de cochleair implantaat dragers luisteren maar met één oor en zijn daarmee in het nadeel wanneer zij met hun ‘horende oor’ van de spreker afgekeerd zitten, zoals in de auto, bij vergaderingen of etentjes met meerdere personen. Een tweede cochleair implantaat kan voordelen bieden, maar toegang daartoe kan beperkt zijn door medische indicatie of door kosten. Zo wordt bij volwassenen vanaf 18 jaar in Nederland een tweede implantaat niet vergoed.
De Naida Link CROS, CROS staat voor ‘Contralateral Routing of Signal, is een klein hoortoestel dat de geluiden oppikt aan de kant van het dove oor en direct draadloos doorstuurt naar het oor met het cochleair implantaat op het horende oor.  Een recent onderzoek heeft laten zien dat de Naida Link CROS een directe verbetering geeft bij het verstaan van spraak in stilte maar ook in lawaai. Ook geeft het een betere hoorbeleving voor de CI drager.  

Naida Link Cros

Hoofdschaduweffect bij eenzijdige doofheid

Mensen die aan één oor doof zijn, hebben grote moeite om sprekers te verstaan die zich aan de kant van het dove oor bevinden. Het geluid bereikt weliswaar wel het andere oor, maar komt daar veel zachter aan. Dit wordt ook wel het hoofdschaduw-effect genoemd. Voor dragers van een cochleair implantaat zal dit des te meer een probleem zijn. Om de geluiden aan het dove oor toch mee te kunnen krijgen stuurt het Nadia Link Cros toestel draadloos geluiden en spraak die het opvangt, door naar de zijde waar het cochleair implantaat zich bevindt. Hierdoor worden geluiden van alle kanten waargenomen zodat de drager meer meekrijgt van gesprekken en een beter contact met de omgeving houdt.

Naida Link Cros hoofdschaduw

Links: hoofdschaduw effect. Rechts: doordat de Naida Link Cros geluiden draadloos overstuurt vervalt het hoofdschaduw effect

Het overbruggen van dit hoofdschaduweffect heeft voordelen bij groepsgesprekken zoals bij vergaderingen, etentjes of verjaardagen maar ook in de auto, bus of trein.

Naida Link Cros auto

Naida Link hoortoestel en Naida Link Cros

Phonak heeft eerder het Naida Link hoortoestel voor CI dragers van het merk Advanced Bionics geïntroduceerd. Dit hoortoestel is ook bedoeld voor dragers van een CI van Advanced Bionics, maar dan voor hen waarbij het andere oor nog wel deels horend is. Ook het Phonak Naida Link hoortoestel kan samenwerken met de Naida CI-spraakprocessors van het type Q70 en Q90. Door de draadloze samenwerking is spraak in rumoer makkelijker te verstaan, verloopt telefoneren soepeler en wordt de bediening via beide toestellen gesynchroniseerd (lees meer over de Naida Link).
De Naida Link Cros is de nieuwste uitbreiding voor de cochleair implantaten van Advanced Bionics en bedoelt voor mensen waarbij het andere oor volledig doof is.  

Klik hier voor een video met uitleg of kijk op www.phonak.comwww.phonakpro.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2023 en januari 2024

27 november 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Widex SoundConnect zendt computergeluid naar Moment hoortoestellen

19 november 2023 | Goed nieuws voor dragers van Widex Moment hoortoestellen: sinds afgelopen week is de Widex SoundConnect [...]

Stroomdiagram helpt diagnose somatosensorische tinnitus vast te stellen

15 november 2023 | Professor dr. Sarah Michiels verbonden aan de Universiteit van Hasselt heeft recent een stroomdiagram ontwikkeld [...]