Naida CI Connect module maakt handsfree bellen mogelijk voor dragers cochleair implantaat van Advanced Bionics

18 maart 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Vanaf april 2019 zal de Naida CI Connect verkrijgbaar zijn voor de geluidsprocessor van het Naida CI Q90 cochleair implantaat van Advanced Bionics (AB). Met deze module kunnen dragers van dit cochleair implantaat handsfree bellen, naar de tv luisteren en verbinding maken met vrijwel alle andere Bluetooth apparaten zoals tablets. De Naida CI Connect is een module die zo goed als onzichtbaar geïntegreerd kan worden in de geluidsprocessor van de Naida CI Q90.

Naida CI Connect advanced bionics

Naida CI Connect Module bevindt zich onzichtbaar geïntegreerd onderaan spraakprocessor van Advanced Bionics

Handsfree telefoneren

Handsfree telefoneren is zowel voor goedhorenden als slechthorenden ideaal. Voor slechthorenden is dat zeker het geval. Het geluid van de telefoon komt immers direct bij de hoortoestellen of  geluidsprocessor van het cochleair implantaat aan zonder dat omgevingsgeluiden storende invloed hebben. Draadjes zijn niet meer nodig en soms kan de telefoon gewoon in de zak of tas blijven zitten. Dit laatste is ook mogelijk met de Naida CI Connect module. Onderin de module zitten (directionele) microfoons die het stemgeluid oppikken. Wanneer de telefoon overgaat, hoort de drager dit via de geluidsprocessor. Opnemen kan door simpelweg op een knopje onderaan de spraakprocessor te drukken. Met dit zelfde knopje is het gesprek ook weer te beëindigen.

Naida CI Connect Advanced Bionics connector

1. Directionele Microfoons pikken de stem op van de spreker 2. Beantwoorden en beëindigen gesprekken met een simpele druk op de knop

Luisteren naar de tv en tablet

Dragers van de Naida CI Q90 kunnen met de nieuwe module ook het geluid van de tv rechtstreeks naar de geluidsprocessor van hun cochleair implantaat oversturen. Dit gebeurt met een eenvoudige plug-and-play TV-connector. Ook kan de Naida CI Q90 verbonden worden met een tablet om zo het geluid daarvan direct over te sturen. Denk hierbij aan het luisteren naar muziek op Spotify of bij het kijken van films of series via Netflix.

Naida CI Connect ontwikkeld in samenwerking met Phonak

De Naida CI Connect module van Advanced Bionics is ontwikkeld in samenwerking met hoortoestelfabrikant Phonak. Phonak heeft recent de Marvel geïntroduceerd. Dit high-end hoortoestel is in staat om met bijna ieder merk en type telefoon die beschikt over Bluetooth samen te werken. Geluid oversturen vanaf een iPhone of Android telefoon (Samsung, Huawei etc), standaard mobiele telefoons of huistelefoons met Bluetooth is met de Phonak Marvel mogelijk, zónder tussenkomst van een zogeheten streamer.
Dit wordt mogelijk gemaakt door de door Sonova ontwikkelde SWORD chip. Deze chip is nu ook terug te vinden in Naida CI Connect module. Sonova is het moederbedrijf van Phonak, Unitron en Advanced Bionics.

SWORD technologie

SWORD staat voor Sonova Wireless One Radio Digital chip. Deze chip zorgt voor de verbinding met andere apparaten. De SWORD chip is een laag voltage 2.4 GHz radio-chip. De chip maakt gebruik van Bluetooth Classic waardoor verbinding met zowat iedere mobiele telefoon op de markt mogelijk is.

Lees meer over cochleair implantaten

Reacties (14)
 1. Ben kritisch.

  Dragers van de Naida CI Q90 kunnen met de nieuwe module ook het geluid van de tv rechtstreeks naar de geluidsprocessor van hun cochleair implantaat oversturen. Dit gebeurt met een eenvoudige plug-and-play TV-connector.

  Rechtstreeks is bij mij zonder omweg/tussenstap dus hoezo tv-connector?

  Kan het(bv. muziek) icm een Phonak Link stereo worden?

  Gr. Gertje

 2. Beste Gertje,

  Met de TV Connector wordt het mogelijk gemaakt om met verschillende mensen tegelijkertijd televisie te kijken. Zo kunnen er ook een ongelimiteerd aantal Naída CI Connects of compatibele hoortoestellen gekoppeld worden aan de TV Connector. Bluetooth is een punt-tot-punt verbinding en zou dit dus niet toelaten.

  Bij het streamen van muziek gaat het niet om stereogeluid. Dit is om dezelfde reden van de punt-tot-punt verbinding bij Bluetooth-koppeling.

  Met vriendelijke groet,
  Advanced Bionics Benelux

 3. Dank voor uw reactie. Als aanvulling op de eerdere reactie van Advanced Bionics: Voor de communicatie met Android telefoons en soms ook met speciale merkgebonden TV-zenders is er een zogeheten streamer nodig als tussenstation. De Naida CI Connect kan zonder een dergelijke streamer communiceren met smartphones met Bluetooth die gebruik maken van het IOS operating systeem van Apple (iPhone) als ook met Android telefoons en klassieke mobiele telefoons. Ook bij het oversturen vanaf de TV-connector is er geen streamer nodig. Vandaar dat er in het artikel gesproken wordt van directe communicatie. Wel is er een TV connector/module nodig bij alle merken hoortoestellen en CI’s voor op de tv. In zoverre is het inderdaad niet direct. Daar heeft u natuurlijk gelijk in. Goed om kritisch te blijven lezen!

 4. Goedenmiddag
  2 vragen
  Ik kreeg zojuist de naida q90 connector bezorgd.
  Er zit een adapter bij, maar kan uit de bijgeleverde instructieboekje niets vinden over het gebruik hiervan.
  Past de connector hierin en dient deze zo opgeladen te worden ? Niet laten zitten aan de accu terwijl deze in de oplader zit?
  Vr 2
  Ik heb reeds een phonac comfort digisysteem, waaronder ook een microfoon aangesloten op dr tv en mbvandere microfoon met neklusluidterde ik naar de tv
  Kan dit systeem ook werken met de connector ?

  • Goedemiddag Mevrow van Bergeijk-Celie,

   Middels deze reactie hoop ik u nader te kunnen informeren over uw twee vragen.
   De adapter kabel behoort bij uw batterij oplader, dit is een extra ( reserve) kabel en heeft verder geen functie voor de Naida connect.

  • Wat betreft uw 2e vraag:
   De Naida CI Connect kan alleen Bluetooth signaal ontvangen. Voor de TV is hier daarom de TV-connector nodig. Oudere systemen kunnen uiteraard blijven gebruikt worden, echter niet in combinatie met de Naida CI Connect. Wij vermoedden dat uw Phonak Comfort digisysteem gebruikt kan worden in combinatie met uw Naida CI Q90 middels de neklus die u hiervoor zeer waarschijnlijk gebruikt ?
   Hopende u hiermee voor nu nader geïnformeerd te mogen hebben.

  • Goede middag,

   Al drie weken geleden heb ik de Nadia CI connector. Als ik gebeld word kan ik beantwoorden met een druk op de knop maar als ik het gesprek wil beëindigen dan lukt het niet als ik op de dezelfde knop druk. Ik moet dan vanuit mijn telefoon het gesprek beëindigen. Betekent dit dat er iets mis is met de connector ?

   Met vriendelijke groet,

   • Beste Monica, om een telefoongesprek af te sluiten moet er langer dan 2 seconden op het knopje onder aan de Connect gedrukt worden (pagina 13 van de gebruikershandleiding). Mogelijk drukt u niet lang genoeg op het knopje?

 5. Ik heb solo apparatuur (de roger select + roger table mic ). Hierbij gebruik ik de Powercel 170 met de roger ontvanger op de accu. Als ik de Naida Connect zou willen gebruiken, moet ik deze dan wisselen met de solo ontvanger op het moment dat ik de solo wil gebruiken?

 6. Mijn (nieuwe) tv beschikt zelf over bluetooth en heeft de mogelijkheid om naar bluetooth audio afspeel apparaten te zoeken en vinden en die te koppelen. Hij vindt de Naïda CI Connect echter niet.
  Hoe moet ik de CI Connect koppelen met de TV bluetooth (dus ZONDER gebruik te maken van de Phonak TV connector) ??

  • De Naída CI Connect Bluetooth ontvanger is een Bluetooth ontvanger die voor 3 minuten zichtbaar/vindbaar wordt voor andere apparaten op het moment dat deze via de PowerCel 170 accu wordt aangesloten op de Naída CI Q90 spraakprocessor. Dus ook op dat moment zou de ontvanger zichtbaar moeten zijn voor uw tv-toestel, indien de functie actief staat. Indien de ontvanger niet zichtbaar wordt, controleer dan even of de Naída CI Connect niet gekoppeld is met een ander apparaat. Indien dit wel het geval is, dient u met dit andere apparaat de verbinding te verbreken of het apparaat te vergeten. Anderzijds kunnen wij u al vertellen dat rechtstreekse koppeling met Bluetooth op de tv ervoor zorgt dat beeld en geluid niet synchroon lopen. De Phonak TV Connector lost dit op. Bovendien zorgt de Phonak TV Connector ervoor dat ook andere compatibele ontvangers tegelijkertijd gekoppeld kunnen worden en dat andere personen het geluid van de tv blijven horen. Hopelijk brengt dit antwoord u wat verduidelijking. Veel succes alvast.

 7. Goedendag ik heb me ingelogd op de ipad met Naida CI contnect wanner ik de krant wil luisteren komt wel de schakekaar maar geen geluid en dat is er wel als ik de com-pilot gebruik.

 8. Goedendag, graag wil ik een Naida CI Connect voor de geluidsprocessor van het Naida CI Q90 cochleair implantaat van Advanced Bionics (AB) ontvangen, zodat ik dit kan koppelen met mijn mobiel telefoon. Kan iemand dit vertellen waar ik kan regelen?

  • Beste mijnheer De Ridder, U kunt hiervoor contact opnemen met Advanced Bionics. Advanced Bionics is bereikbaar per mail op AB4You.NL@AdancedBionics.com of telefonisch op 088-600 88 30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]