Muziekles levert mogelijk een positieve bijdrage bij de aanpak en het voorkomen van gedragsproblemen bij kinderen

27 december 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Kinderen die muziekles krijgen leren meer dan alleen een leuk melodietje op de gitaar, piano of viool. Muziekles kan er ook voor zorgen dat kinderen hun aandacht beter focussen, hun emoties beter kunnen controleren en dat hun angstgevoelens verminderen. Tot deze conclusie komt een kinderpsychiatrisch team van de Universiteit van Vermont.

Muziekles kan een positieve bijdrage leveren bij de aanpak en het voorkomen van gedragsproblemen.

muziekles voorkomen gedragsproblemen

Het onderzoek naar het effect van muziekles op de genoemde psychologische factoren is te lezen het tijdschrift “The Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry”.

Het onderzoek is een vervolgonderzoek op eerder uitgevoerd Magnetic Resonance Imaging (MRI) onderzoek. Het team analyseerde de hersenscans van zo’n 230 kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Wanneer kinderen ouder worden verandert de dikte van de cortex, de buitenste laag van de hersenen. Uit eerder onderzoek was reeds gebleken dat het dikker of dunner worden van specifieke delen van de corticale laag wees op de aanwezigheid van angst, depressie, concentratie- en agressieproblemen, en ook andere gedragsmatige problemen. Dit gold ook voor gezonde kinderen die geen diagnose hadden van een mentale aandoening.     

Met het onderzoek wilde onderzoeker Hudziak bekijken of een positieve activiteit zoals muziekles de eerder gevonden indicators in de hersenen beïnvloeden.

De studie ondersteunt het model van de onderzoeker waaruit naar voren komt dat de gehele omgeving van jongeren, zoals ouders, vrienden, huisdieren, onderwijzers en buitenschoolse activiteiten, bijdragen aan de psychologische gezondheid. Volgens de onderzoeker is muziek een kritische component in zijn model.

Niet alleen waren er veranderingen in de delen van de hersenen waarneembaar die te maken hebben met gedragsregulatie, ook waren er verandering in de hersenen te zien die met de aansturing van de motoriek te maken hadden.
Het oefenen van muziek beïnvloedt de dikte van de cortex die gerelateerd is aan motorische taken, werkgeheugen, controle van aandacht en organiseren en plannen.

De muzikale achtergrond van kinderen bleek ook verband te houden met de corticale dikte in hersendelen die een belangrijke taak hebben op inhiberende controle als wel op aspecten van emotionele verwerking.

Kinderen gitaar, viool of piano laten spelen kan mogelijk een positieve bijdrage leveren bij de aanpak en het voorkomen van gedragsproblemen bij kinderen. Wellicht is muziekles een betere aanpak dan bij geringe problematiek medicatie voorschrijven.

Bronnen:

  • James Hudziak, M.D. et al. Cortical Thickness Maturation and Duration of Music Training: Health-Promoting Activities Shape Brain Development. Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, December 2014 
  • Sciencedaily.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Phonak Paradise verkrijgbaar binnen vergoede zorg

1 maart 2024 | Een deel van Phonak Paradise serie is vanaf 1 maart verkrijgbaar binnen de vergoede zorg. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – maart en april 2024 – Schrijf in!

29 februari 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]