Muziekles op jeugdige leeftijd verdient zich terug

22 augustus 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Kinderen verstaan beter op oudere leeftijd

Wellicht heeft uw kind geen zin meer in de muzieklessen waar u reeds een klein vermogen aan heeft besteed.. Maakt u zich dan geen zorgen want het betaalt zich toch terug op oudere leeftijd. Kinderen die namelijk muziekles hebben gehad op jonge leeftijd, al is het maar een korte tijd zijn, zijn beter in staat spraak te verstaan in omgevingslawaai wanneer ze ouder zijn.

Wanneer bij ouderen die in het verleden tussen de een en vijf jaar muziekles hebben gehad, gekeken werd naar de hersenrespons, bleken zij gevoeliger voor geluid dan ouderen zonder muziekles.

meisje muziekles piano
De onderzoekers van de Universiteit van Chicago laten zien dat de groep met muziekles beter in staat is spraak in geroezemoes te verstaan. Ze zijn dus beter om te compenseren voor de verloren informatie.

Al eerder kwam uit onderzoek naar voren dat muzieklessen kinderen slimmer maakt. Muzieklessen hebben dus op meerdere terreinen nut ook al stoppen kinderen naar een aantal jaar er mee.

Voor het onderzoek werden 45 ouderen met gelijke leeftijd en intelligentie onderverdeeld in drie groepen. Een groep zonder muziekles, een groep met een tot vijf jaar muziekles en een groep met zes tot elf jaar muziekles. De meesten waren op hun negende levensjaar gestart met les.
Tijdens het experiment luisterden ze naar een serie geluiden terwijl met elektrodes op hun hoofd de reactie van de hersenen werden gemeten.
De meeste geluiden zijn opgebouwd uit zeer veel afzonderlijke frequenties. Het aantal frequenties dat tot het auditieve systeem doordringt verschilt van persoon tot persoon. Ouderen die in hun jeugd muziekles hadden bleken een groter aantal frequenties op te pikken en konden ook beter de fundamentele frequentie eruit halen. Dit is de laagste frequentie die ook centraal staat bij het herkennen van muziek en spraak in geroezemoes. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Neuroscience.

Meer nieuws

St. Antonius Ziekenhuis helpt zestig kinderen met buisjes tijdens extra operatiedag

25 april 2025 | Zestig kinderen kregen op zaterdag 12 april buisjes in hun oren tijdens een extra operatiedag [...]

Hyperacusis en misofonie: nieuw boek van James A. Henry brengt orde in geluidsgevoeligheidsstoornissen

24 april 2025 | Het recent verschenen boek The Hyperacusis and Misophonia Book levert een belangrijke bijdrage aan het [...]

Cochleair implantaat maakt volwaardig meedoen op werk mogelijk, luisteren blijft inspannend

23 april 2025 | Cochleair implantaten (CI’s) zorgen ervoor dat mensen met ernstig gehoorverlies volwaardig kunnen deelnemen aan het [...]

Oorpijn zonder oorprobleem? Kaakproblemen blijken vaak de oorzaak

21 april 2025 | Oorpijn hoeft niet altijd in het oor zelf te ontstaan. Een aanzienlijk deel van de [...]