Dat komt naar voren uit het vragenlijstonderzoek dat Golden Hearing dit jaar uitvoerde naar muziekbeleving. In januari deed het bedrijf via deze site en ook andere media een oproep om mee te werken aan het invullen van een vragenlijst. Het uiteindelijke doel van de verschillende onderzoeken die Golden Hearing in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet, is het verbeteren van de muziekwaarneming voor mensen met een verminderd gehoor. Met de ontwikkelde vragenlijst wil het bedrijf de effectiviteit van de aanpassingen van hoortoestellen voor muziek gaan evalueren.
| Onderzoek
Inzicht in muziekbeleving
Met de afname van de vragenlijst onder een grote groep mensen wilden de onderzoekers inzicht krijgen in hoe muzikanten met een normaal en (licht) verminderd gehoor als ook niet muzikale normaalhorenden muziek beleven. Ook hoopten ze meer te weten te komen waar de verschillen tussen de groepen in zitten.
De vragenlijst
Met de vragenlijst bepaalden de onderzoekers allereerst de mate van gehoorverlies, de muzikale voorkeuren van de deelnemers, de mate van betrokkenheid bij muziek en hun muzikale activiteit. Vervolgens richten de vragen zich op de perceptie en beleving van muziek. De respondenten gaven verder aan hoe ze verschillende aspecten van muziek ervaren, zoals hun tolerantie voor luide muziek en hun vermogen om bijvoorbeeld harde en zachte klanken, lage en hoge tonen, verschillende instrumenten en timbre (klankkleur) te onderscheiden.
Daarnaast keken de onderzoekers hoe goed de deelnemers in staat zijn naar muziek te blijven luisteren in diverse omgevingen. Denk daarbij in een rustige tot rumoerige omgeving. Ze waren ook benieuwd of de deelnemers konden bepalen waar de muziek vandaan komt. De kwaliteit van de muziekwaarneming werd ook in kaart gebracht. Zo konden de respondenten aangeven of ze muziek vals of vervormd vonden klinken. Natuurlijk wilden de onderzoekers ook graag weten of de deelnemers nog steeds van de muziek kunnen genieten. Met het onderzoek wilden ze inzicht krijgen in de specifieke problemen die slechthorenden bij muziekbeleving ervaren ten opzichte van normaalhorenden.
De deelnemers
Uiteindelijk vulden 475 mensen de vragenlijst in. 260 daarvan waren slechthorenden met belangstelling voor muziek, 175 waren muzikant met normaal en licht tot matig verminderd gehoor en 40 waren goedhorend. Deze laatste groep vormde de controlegroep.
Resultaten onderzoek muziekbeleving slechthorenden en goedhorenden (muzikanten en niet muzikanten)
De resultaten staan in het rapport ‘Muziekbeleving door muzikanten met normaal en (licht) verminderd gehoor’. Wat blijkt: er is een duidelijk verband tussen de ernst van de slechthorendheid en de mate van de waargenomen vervorming van muziek. Ook blijkt er een verband tussen de mate van slechthorendheid en het vermogen om muziek (zanger(s) en instrumenten) te kunnen plaatsen in de ruimte.
Daarnaast wijzen de resultaten in de richting dat bij toename van de slechthorendheid het steeds lastiger wordt om in een rumoerige omgeving naar muziek te luisteren. Dat doet zich zelfs al voor bij een licht gehoorverlies. Niet alleen in een rumoerige omgeving gaf dat problemen, ook in een stille omgeving verslechtert het luistergemak al bij toename van het gehoorverlies. Op welke gebieden de drie groepen onderling verschillen maakt het rapport niet duidelijk.
Vragenlijst geschikt voor evaluatie effect hoortoestelinstellingen
De onderzoekers concluderen dat de vragenlijst geschikt is voor het evalueren van de diverse aspecten van muziekbeleving. Golden Hearing zal de vragenlijst bij verdere onderzoeken gebruiken voor het vergelijken van muziekbeleving vóór en na het instellen van hoortoestellen met een speciale muziekinstelling Het effect van algoritmes op de muziekbeleving is zo te evalueren..
Meer over Golden Hearing
Het bedrijf Golden Hearing is opgericht door dr. Glazenburg en dr. Rijntjes (KNO). Zij zetten zich in om de muziekwaarneming voor slechthorenden met een hoortoestel of hoofdtelefoon te verbeteren. Audioloog dr. ir. Jan de Laat verbonden aan het LUMC helpt het bedrijf daarbij. Het bedrijf heeft eerder het voor elkaar gekregen om de muziekwaarneming met een hoortoestel te verbeteren. Dat gebeurt aan de hand van een speciale test. Deze test staat inmiddels bekend als de Golden Hearing Muziek Perceptie Test, afgekort de GHMPT. De resultaten van de vragenlijst worden gebruikt bij het verdere onderzoek.