Muziek op festivals te hard vindt derde van bezoekers

19 augustus 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Festivals en muziekevenementen zoals Lowlands, Pinkpop, bevrijdingsfestival, Parkpop en Oerol kunnen zich nog steeds verheugen op een grote populariteit onder Nederlandse jongeren. Negen op de tien Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar bezoekt weleens een dergelijk festival of muziekevenement. Een kwart doet dat zelfs minimaal vier keer per jaar. Uit recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Nationale Hoorstichting blijkt dat een derde van de bezoekers vindt dat de muziek op evenementen en festivals te hard staat.

jongeren slechthorend festival

Festival organisatoren laten kansen liggen

Dat het bezoeken van dit soort evenementen ook tot gehoorklachten leidt, blijkt ook uit het onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien: 74% geeft aan na afloop last te hebben van piepende oren (tinnitus of oorsuizen), een dovig gevoel of merkt dat geluiden snel te hard klinken (hyperacusis).
Soms wordt beweerd dat als oren piepen dat dit een signaal is dat er sprake is van gehoorschade. Dat kan maar hoeft niet perse. Vaak verdwijnt het tijdelijke gehoorverlies (dof of dovig gevoel) en ook het oorsuizen na een aantal uren of dagen en hersteld het gehoor weer (lees meer).
Voor tweederde van de bezoekers is de te harde muziek overigens geen reden om in het vervolg weg te blijven. Voor jongeren die juist nooit een festival of evenement bezoeken is de te luide muziek juist wél een reden om niet te gaan (73%). “Hier laten festivalorganisatoren duidelijk kansen liggen”, aldus Kelly Coenen, woordvoerder bij de Nationale Hoorstichting.

Stapeleffect zorgt voor gehoorschade, niet het bezoek aan een enkel festival of evenement

Nu lopen de meeste mensen bij een enkel bezoek aan een festival of evenement niet direct gehoorschade op (mits dat ze niet pal voor de luidsprekers gaan staan), maar te vaak en te lang naar harde muziek luisteren kan uiteindelijk wel daartoe leiden. Vooral wanneer er én naar festivals en evenementen wordt gegaan, én/of wordt uitgegaan, én/of vaak veel en lang naar muziek wordt geluisterd, én/of zelf muziek wordt gemaakt, én/of in lawaai wordt gewerkt, zal het stapeleffect ervoor zorgen dat de uiteindelijke geluidsdosis waar het gehoor aan wordt blootgesteld wél tot gehoorschade leidt. Wanneer de schadelijke geluidsdosis is bereikt, is voor een individu moeilijk vast te stellen. Daarnaast speelt de individuele gevoeligheid van het gehoor ook een rol: net als de één een zwakkere rug heeft dan de ander, lijken sommige mensen een gehoororgaan te hebben dat kwetsbaarder is dan dat van anderen. Daarnaast zijn er ook nog andere schadelijke invloeden op het gehoor zoals roken, drinken en medicijngebruik (zelfs veel gebruikte pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen zijn schadelijk). Voorzichtigheid met het gehoor is dus wel geboden. Het dragen van goed passende gehoorbeschermers kan het risico op gehoorschade door lawaai en muziek verminderen.

Zes op de tien jongeren vindt bescherming tegen gehoorschade verantwoordelijkheid organisatoren

Uit het onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt verder dat inmiddels een derde van de festivalbezoekers gehoorbescherming draagt. Zes op de tien jongeren vindt het de verantwoordelijkheid van de organisatie van het evenement om bezoekers te beschermen tegen gehoorschade. Terwijl drie op de tien vinden dat de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van gehoorschade in de eerste plaats bij de bezoekers zelf ligt (31%). Ruim de helft heeft weleens een festival/muziekevenement bezocht waarbij de organisatie haar bezoekers informeerde over de risico’s van te harde muziek, terwijl 43% dat nog nooit heeft meegemaakt.

Jongeren denken ten onrechte dat er een wettelijk vastgestelde geluidslimiet geldt

Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat er in Nederland een wettelijk vastgestelde geluidslimiet (maximaal aantal decibellen) geldt op festivals/muziekevenementen en nog eens ruim een kwart weet zeker dat dit zo is (28%). Dat is echter niet zo. Er is wel een convenant door een groot aantal organisatoren ondertekend en dat is ook in het nieuws geweest. Hierdoor zal de indruk zijn ontstaan dat er een wettelijke limiet is. Er zijn echter ook organisatoren die het convenant niet hebben ondertekend. Of een dergelijke wettelijke limiet er gaat komen is nog maar de vraag. Tot op heden is uit onderzoek niet gebleken dat incidentele blootstelling aan muziek alleen, of dit nu het bezoeken van festivals, evenementen, concerten of dance events is, of het luisteren naar muziek via oortelefoontjes, tot gehoorschade leidt (lees meer). Het eerder genoemde stapeleffect van verschillende risicofactoren waar ons gehoor aan wordt blootgesteld is een argument om daar toch over na te denken. Zelf inschatten wanneer een schadelijke geluidsdosis is bereikt, is immers ondoenlijk en we moeten daarnaast met de toenemende leeftijd steeds langer met ons kostbare gehoororgaan doen.

Lees ook:
Gehoorschade door muziek: kul of kennis?
Gehoorschade muziek: Hoe schadelijk is het luisteren naar muziek nu eigenlijk voor het gehoor?
Jongeren mogelijk helemaal niet zo vaak slechthorend
Een tijdelijk gehoorverlies na concert kan juist duiden op bescherming in plaats van beschadiging
WHO waarschuwt: 1,1 miljard jongeren riskeren gehoorschade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Consumentenbond constateert problemen in hoortoestellenbranche

23 april 2024 | De Consumentenbond publiceerde deze week op haar website twee artikelen over de aanschaf van hoortoestellen. [...]

Nieuwe bestuursleden branchevereniging GAIN

22 april 2024 | Branchevereniging GAIN heeft een nieuw bestuur. Met het nieuwe bestuur wil de vereniging de komende [...]

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]