Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur verspreid over 3 maanden. De trainingen zijn te volgen in Utrecht, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam en Groningen.
De Musi-CI training is een muzikale gehoortraining die gebruikers van een cochleair implantaat handvatten geeft om zelf weer met muziek aan de slag te gaan. Doel van de training is om opnieuw plezier in muziek te leren beleven. Deelnemers ontwikkelen tijdens de training een nieuwe, actieve houding ten opzichte van muziek. Daarbij leren ze de grenzen van de muziekbeleving op te zoeken en te verleggen. Inmiddels hebben 100 CI-dragers de training gevolgd.

musi-ci muziektrainingen najaar 2024
.

Wat is de MUSI-CI training?

Met de Musi-CI training kan je als drager van een cochleair implantaat (CI) de deur naar muziek weer leren openzetten. De Musi-CI training is een muzikale gehoortraining, die gebruikers van een CI handvatten geeft om zelf met muziek aan de slag te gaan. Het uiteindelijk doel van de Musi-CI training is meer muziek-plezier. De deelnemers ontwikkelen een nieuwe, actieve houding ten opzichte van muziek, waarbij zij de grenzen van muziekbeleving opzoeken en verleggen.

Voor wie?

Iedere volwassen CI-gebruiker, die de revalidatiefase en de aanpassingen door de audioloog heeft afgerond, kan zich opgeven voor de Musi-CI training. Ook voor dragers van een cochleair implantaat die deze al langer gebruiken, kan de training waardevol zijn. Muzikale ervaring is niet nodig (mag), zin in een muzikaal-avontuur wel.


Veel van de 100 CI-dragers die het afgelopen jaren hebben meegedaan geven aan dat:

  • ze weer met meer plezier naar muziek luisteren,
  • ze nieuwe muziek hebben ontdekt en
  • dat ze hebben uitgevonden hoe ze muziek van vroeger weer beter kunnen waarderen.

Met wie?

Joke Veltman is initiatiefnemer en trainer van de Musi-CI training. Joke is pianiste en zelf draagster van een CI. Voor de ontwikkeling van de training kreeg zij de Parel van ZonMW uitgereikt (lees meer).

Wat leert de deelnemer?

Door op veel verschillende manieren naar muziek te gaan luisteren, erop te bewegen en zelf met muziek te spelen, went de deelnemer weer aan het geluid van muziek. Doordat de deelnemers dit in kleine groepjes doen, leren ze ook van elkaar.

Wat heb je eraan?

De Musi-CI training helpt de deelnemer om de uitdaging aan te gaan weer meer naar muziek te gaan luisteren. Hij of zij leert de deur naar muziek weer open te zetten. De Musi-CI training belooft geen muzikaal luilekkerland, wel een training met muziek als ‘brein fitness’. Net als bij de gewone fitness voelen niet alleen de gewichten op den duur lichter aan maar gaan ook de oefeningen steeds makkelijker.

Duur en groepsgrootte

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur. De eerste drie weken is er iedere week een bijeenkomst en de andere vijf vinden om de andere week plaats. Een groep bestaat uit maximaal 5 deelnemers. De trainingen gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Waar en wanneer?

In het najaar van 2024 starten er weer Musi-CI trainingen in de volgende steden en op onderstaande data (tijd in overleg):

  • In Utrecht op dinsdagen: 3, 10 en 17 september; 1, 15 en 29 oktober; 12 en 26 november.
  • In Maastricht op woensdagen: 4, 11 en 18 september; 2, 16 en 30 oktober; 13 en 27 november.
  • In Nijmegen op donderdagen: 5, 12 en 19 september; 3, 17 en 31 oktober; 14 en 28 november.
  • In Amsterdam op vrijdagen: 6, 13 en 20 september; 4 en 18 oktober; 1, 15 en 29 november.
  • In Groningen op vrijdagen: 13 en 20 september; 4 en 18 oktober; 1 en 29 november.

Geïnteresseerd in een training, maar komen de data niet goed uit? Laat dit dan dan weten aan de organisatie (zie mailadres onder). Overleg daarover is namelijk mogelijk.

Aanmelden

Aanmelden kan door een email te sturen naar training@musi-ci.nl. Geef bij de aanmelding aan, (1) welke plaats de voorkeur heeft. Graag ontvangt de organisatie daarnaast je (2) telefoonnummer en (3) wanneer en in welk ziekenhuis je CI is geplaatst.


Kijk voor meer informatie over de training naar onderstaande film op YouTube of op de website van Musici

Lees ook: Musi-CI training krijgt Parel van ZonMW toegekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Ronald Pennings benoemd tot hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde aan het Radboudumc

4 juli 2024 | Het Radboudumc laat weten dat KNO-arts Ronald Pennings daar per 1 juli is benoemd tot [...]