Multistreamsysteem Signia IX platform richt zich op meerdere sprekers tegelijkertijd

7 september 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 6 min

Signia lanceert in september haar nieuwste Integrated Xperience (IX) platform. Onderdeel van het nieuwe platform is het ‘multistreamsysteem’ dat volgens de fabrikant meerdere sprekers tegelijkertijd nauwkeurig kan volgen. De nieuwe techniek is terug te vinden in het achter het oor gedragen Signia Pure Charge&Go IX hoortoestel. Bij dit toestel bevindt de luidspreker zich in het oor. Het nieuwe hoortoestel is in staat gesprekspartners realtime te volgen ook als de sprekers zich door de ruimte bewegen. Daarnaast is er gelijk nog een nieuw hoortoestel dat op het nieuwe IX platform draait: de Signia Silk Charge&Go IX. Dit kleine oplaadbare hoortoestel is een zogeheten ‘instant fit’ hoortoestel dat zo goed als onzichtbaar in de gehoorgang verdwijnt.

multistream Signia IX Signia Pure Charge&Go IX en de Signia Silk Charge&Go IX
De multistream technologie die zich in de Signia Pure Charge&Go IX bevindt, weet zich te richten op meerdere sprekers tegelijkertijd

Meer over het multistream-systeem op het Integrated Xperience platform van Signia

Het multistream-systeem dat draait op het Integrated Xperience (IX) platform heeft een nieuwe aanpak waarmee het zich op meerdere sprekers tegelijkertijd weet te richten én die ook nog eens weet te volgen in de ruimte. Dat kan het systeem volledig realtime. Dat betekent dat de interactie met de omgeving zonder enige vertragingen of wachttijden gebeurt als gevolg van de verwerking van het geluid en spraak. Hierdoor mist het IX systeem niets van wat er om de slechthorende heen gebeurt.

Signia Pure Charge&Go IX hoortoestel multistreamsysteem
Animatie van het multistreamsysteem op het Signia IX platform dat terug te vinden is in de Signia Pure Charge&Go IX en de Signia Silk Charge&Go IX

Analyse verloopt in drie stappen

Het multistream-systeem analyseert de gesprekken, scherpt deze aan en past zich automatisch aan het dynamische verloop ervan aan. De analyse in drie stappen op het nieuwe Signia IX platform zorgt er uiteindelijk voor dat spraak duidelijker doorkomt en de slechthorende meer meekrijgt van gesprekken uit alle richtingen.

Analysefase

In de analyse fase verwerkt het nieuwe Signia IX platform 192.000 datapunten per seconde om zo sprekers te identificeren, hun precieze locatie te bepalen en de dynamiek van het gesprek te analyseren.

Augmentfase

De Augment fase maakt vervolgens gebruik van de geanalyseerde gegevens om zich te kunnen richten op de stemmen van meerdere sprekers. Daarvoor zet het systeem meerdere zogeheten ‘focus streams’ in, die de stem van elke spreker herkent en naar voren brengt uit het omgevingsgeluid. Tegelijkertijd wordt ook het eventueel storende achtergrondgeluid door de ‘Augmented Focustechnologie’ verwerkt zodat de drager er zo min mogelijk door wordt afgeleid.

Adaptfase

In de Adaptfase genereert Signia’s gepatenteerde systeem 1000 updates per seconde. In deze fase combineert het systeem de focus streams tot één dynamisch geluidssignaal die zich continu aanpast aan het verloop van het gesprek. Hierdoor kunnen de hoortoestellen meerdere bewegende sprekers tegelijk realtime volgen en versterken. Hierdoor hebben de hoortoestellen die gebaseerd zijn op het nieuwe IX platform de potentie voor de slechthorende in zich om weer volledig mee te kunnen doen aan een groepsgesprek.

Jens Moeller, Global Brand Manager van Signia over het nieuwe UX systeem: “Groepsgesprekken vormen een significante uitdaging voor mensen met een hoortoestel. Zodra je een woord of zinsdeel gemist hebt, kan het lastig worden om betrokken te blijven en te kunnen bijdragen aan het gesprek, waardoor er een gevoel van isolement ontstaat.”

Moeller vervolgt: “Hedendaagse hoortoestellen hebben moeite om spraak te versterken in een lawaaierige omgeving en kunnen niet snel van directionele modus wisselen om meerdere sprekers effectief te blijven volgen. Om dit te verhelpen maakt Integrated Xperience gebruik van RealTime Conversation Enhancement technologie om meerdere sprekers tegelijk te volgen, zelfs wanneer de hoortoesteldrager de spreker op dat moment niet aankijkt of het hoofd draait om zich op andere personen te focussen. Dit verbetert de luisterervaring en daarmee kan de hoortoesteldrager op natuurlijke wijze volwaardig deelnemen aan een groepsgesprek, zelfs wanneer de hoortoesteldrager zich door de ruimte beweegt of het hoofd omdraait.”

Demonstratie van het nieuwe Signia multistreamsysteem waarmee meerdere sprekers zijn te volgen.

Signia IX platform biedt beter verstaan van spraak

Uit eigen onderzoek van Signia naar de spraakherkenning van de nieuwe techniek tijdens groepsgesprekken kwam Signia IX systeem een aanzienlijke verbetering in de spraakverstaanbaarheid oplevert. Maar liefst 95% van de deelnemers ervaarde een beter spraakverstaan met de RealTime Conversation Enhancement functie dan zonder.

IX platform in twee hoortoestellijnen

Het nieuwe Integrated Xperience (IX) platform met het multistreamsysteem dat zich om meerdere sprekers tegelijkertijd weet te richten, is terug te vinden in de Signia Pure Charge&Go IX.

Signia Pure Charge&Go IX hoortoestel

Signia Pure Charge&Go IX hoortoestel

De Signia Pure Charge&Go IX is een achter het oor gedragen toestel waarbij de luidspreker zich in het oor bevindt. Het toestel heeft een strak ontwerp. Het toestel is geschikt voor slechthorenden met een licht tot ernstig gehoorverlies. De nieuwe Pure Charge&Go IX is ook beschikbaar als Pure Charge&Go IX CROS. Een CROS hoortoestel is er voor slechthorenden die één oor met een normaal gehoor hebben en aan het andere oor doof, zodanig slechthorend zijn of bepaalde oorproblemen hebben, waardoor het plaatsen van een hoortoestel daarin niet mogelijk is.

Geluiden worden met een CROS hoortoestel opgevangen aan de kant waar een hooroplossing niet meer kan of zinvol is. Vervolgens stuurt het toestel ze draadloos over naar het goede oor. Ook is de Pure Charge&Go T IX met een luisterspoel verkrijgbaar. Met de zogeheten T-stand kan de hoortoesteldrager verbinding maken met ringleidingsystemen die zich bijvoorbeeld op vliegvelden, in theaters, kerken, concertzalen of collegezalen bevinden.

Signia Pure Charge&Go IX

Signia Pure Charge&Go IX: gebruiksduur en draadloze Bluetooth verbindingsmogelijkheden

De Signia Pure Charge&Go IX heeft na een volledig oplaadbeurt een maximale gebruiksduur van maar liefst 24 uur. Het toestel is bovendien makkelijk te verbinden met iOS-apparaten en Android-telefoons met het ASHA protocol aan boord. Ook is handsfree bellen mogelijk met de daarvoor geschikte smartphones. Bij het ontwerpen van Signia Pure Charge&Go IX is tevens rekening gehouden met de nieuwste Bluetooth LE Audio-standaard.

Signia Pure Charge&Go IX opladers oplaadbare hoortoestellen
Voor de Signia Pure Charge&Go IX hoortoestellen zijn meerdere soorten opladers beschikbaar

Extra functies Signia Pure Charge&Go IX

Onder de extra functies en voordelen vallen onder andere meerdere oplaadmogelijkheden voor thuis en onderweg. Met de StreamLine TV en StreamLine Mic breidt Signia de verbindingsmogelijkheden nog verder uit. Door het aansluiten van het StreamLine TV kastje is het mogelijk het geluid van de tv direct op de hoortoestellen te ontvangen. De StreamLine Mic is handig voor het volgen van lezingen of het volgen van een spreker in een zeer drukke omgeving zoals een restaurant met veel lawaai en of een slechte akoestiek.

Signia Pure Charge&Go IX hoortoestellen kleuren

Kleuren Signia Pure Charge&Go IX

De Signia Pure Charge&Go IX is beschikbaar in tien kleuren: Black, Graphite, Dark Champagne, Silver, Pearl White, Fine Gold, Deep Brown, Sandy Brown, Rose Gold en Beige. Iedere cliënt kan zo er wel een kleur tussen vinden die past bij zijn of haar stijl.

Signia Silk Charge&Go IX multistream signia ix

Signia Silk Charge&Go IX

Naast de Pure Charge&go IX lanceert Signia de Signia Silk Charge&Go IX: het eerste echte instant-fit en oplaadbare CIC-hoortoestel ter wereld. Ook dit hoortoestel maakt gebruik van het nieuwe IX platform. Instant fit betekent dat het toestel direct is te gebruiken zonder dat er een afdruk van het oor nodig is en er een op maat gemaakt schaaltje geproduceerd moet worden. Het hoortoestel dat bijna volledig in de gehoorgang verdwijnt is dan ook direct mee te nemen en zo goed als onzichtbaar te dragen.De Silk Charge&Go IX kent daarnaast richtinggevoeligheid. Dat is uniek voor een CIC-hoortoestel en biedt voordelen voor het verstaan van spraak in lawaaierige omgevingen en geroezemoes.

Powerbank Signia Silk Charge&Go IX

De Signia Silk Charge&Go IX Charger is voorzien van een ingebouwde powerbank. Hiermee is de nieuwe Silk onderweg op te laden. De powerbank is op zijn beurt zelf oplaadbaar via USB 3.0 of een draadloze Qi-oplader. Een enkele oplaadbeurt is voldoende voor 24 uur gebruik. Het buitenste oppervlak, de zogeheten faceplate, van de SIgnia Silk Charge&Go IX is beschikbaar in de kleuren Black en Mocha met een doorzichtige rode of blauwe kleur aan de binnenkant.

Signia Silk Charge&Go IX CROS

Ook de Signia Silk Charge&Go is verkrijgbaar als CROS. Daarmee biedt Signia een onzichtbare oplossing ook bij eenzijdige doofheid. Het toestel is overigens ook in een op maat gemaakt schaaltje verkrijgbaar.

Own Voice Processing

De hoortoestellen met het nieuwe IX platform hebben evenals de Signia AX en Signia Motion X, Signia Styletto hoortoestellen een eigen unieke aanpak voor problemen die zich met het eigen stemgeluid kunnen voordoen. De hoortoestellen maken daarvoor gebruik van twee afzonderlijke manieren van geluidsbewerking. Signia noemt dit Dual Processing: één proces voor de eigen stem, de zogeheten ‘Own Voice Processing’ (OVP) en één proces voor alle overige geluiden, zoals omgevingsgeluiden en spraak van anderen.

Onderscheid tussen eigen stem en die van anderen

De Signia hoortoestellen weten onderscheid te maken tussen de eigen stem en die van anderen op grond van de aankomsttijd bij de hoortoestellen. Bij de detectie wordt gebruik gemaakt van bepaalde frequentie- en ruimtelijke cues. Nadat het toestel herkent of het gaat om de eigen stem of die van een ander wordt de verhouding van de versterking tussen de zachte en harde geluiden automatisch in het hoortoestel aangepast. De stemherkenning blijkt zeer robuust te werken.

Signia Pure Charge&Go IX en de Signia Silk Charge&Go IX vanaf 12 september leverbaar

De Signia Pure Charge&Go IX en de Signia Silk Charge&Go IX zijn beide vanaf 12 september leverbaar bij audiciens die deze toestellen in hun assortiment hebben.

Voor meer informatie over de nieuwe hoortoestellen gebaseerd op het Signia IX platform, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]