MultiBeam Technology: nieuwe microfoontechniek van Phonak

19 februari 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Phonak heeft begin deze maand een nieuwe microfoontechniek aangekondigd. Mensen met hoortoestellen en een cochleair implantaat kunnen hiermee beter verstaan, zeker in geroezemoes. De uitvinding die wordt toegepast in geavanceerde draadloze microfoons heeft van de fabrikant de naam ‘MultiBeam Technology’ meegekregen. De eerste wetenschappelijke resultaten met patienten laten een flinke verbetering in het herkennen van spraak zien.

Hoortoestellen compenseren slechthorendheid ten dele

Ondanks dat mensen hoortoestellen of cochleair implantaten dragen om beter te horen en ondanks de grote vooruitgang in de toegepaste technieken, zijn er situaties die voor slechthorenden een flinke uitdaging blijven om goed te verstaan. Denk hierbij aan drukke restaurants, vergaderingen en verjaardagen. Dit komt omdat hoorhulpmiddelen het gehoorverlies vaak maar ten dele kunnen compenseren. Wat immers defect is in het slakkenhuis, kan door een hoortoestel niet worden hersteld. Het geluid kan alleen zo optimaal mogelijk worden aangeboden. Daarvoor zitten in de nieuwste generatie hoortoestellen zeer geavanceerde signaalbewerkingstechnieken. Ondanks deze geavanceerde technieken ervaart 31% van de gebruikers van hoortoestellen problemen met het volgen van conversaties. Dit kan ervoor zorgen dat zij zich uiteindelijk sociaal terugtrekken met als gevolg negatieve effecten op hun psychologisch welbevinden en ook gezondheidsproblemen.
Phonak heeft voor gebruikers van hoortoestellen en cochleair implantaten eerder de Roger tafelmicrofoon op de markt gebracht.

multibeam technology phonak microfoon

Multibeam Technology in draadloze microfoon

Om een nog beter product te ontwikkelen heeft Phonak een groep specialisten op het gebied van digitale signaalbewerking en akoestiek aan het werk gezet om de nieuwe ‘MultiBeam Technology’ te ontwikkelen. Met behulp van een veelheid aan microfoons die de omgeving in zes richtingen in de gaten houden, wordt de spraak rondom het nieuwe microfoonsysteem geanalyseerd en vergeleken. De richting waaruit de spraak met de beste signaal-ruisverhouding komt, wordt vervolgens automatisch geselecteerd. Het aantal bewerkingen is maar liefst 10 keer hoger dan in de vorige generatie microfoons van Phonak. Tegelijkertijd heeft de fabrikant het voor elkaar weten te krijgen dat het energieverbruik met meer dan een derde is gereduceerd.

Wetenschappelijk onderzoek naar Multibeam Technology van Phonak

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Texas in Dallas werd een groep van 10 patienten met hoortoestellen getest in een situatie die overeenkwam met een lawaaiig restaurant of een zeer lawaaiige vergadering met drie gesprekspartners (zie figuur boven). Het verstaan van spraak verbeterde in vergelijking met de situatie waarin de slechthorende deelnemers alleen hoortoestellen gebruikten, maar liefst met 61% tijdens de groepsconversatie. Hierbij was er een lawaainiveau aanwezig van 75 dBA.
Onderzoeksleider professor Linda Thibodeau zegt hierover: “De Multibeam Technology stelt mensen met gehoorproblemen die eerst het bijwonen van sociale situaties, familie en zakelijke bijeenkomsten vermeden, in staat een significante verbetering in het verstaan van spraak te ervaren. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven omdat ze weer zekerder met anderen in contact komen door gebruik te maken van een discrete, gemakkelijke en zeer veelzijdige techniek.”
Hans Mülder, senior audioloog en directeur marketing bij Phonak zegt over de Multibeam Technology: “We zijn zeer blij dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Het onderstreept de niet aflatende inzet van onze beste ingenieurs om nooit tevreden te zijn met bestaande oplossingen, maar in de plaats daarvan verder te gaan om zo de grenzen van het technisch haalbare op te zoeken, waardoor meer mensen ten volle kunnen genieten van hun leven.”

Reacties (2)
  1. Ik blijf graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen
    Ik heb zelf matige problemen met horen vooral omdat een oor heel slecht is

    • U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief op de Home pagina van Hoorzaken. Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]