Advanced Bionics maakt pijnloze MRI met cochleair implantaat mogelijk

19 november 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Gebruikers kunnen met het nieuwe cochleair implantaat van Advanced Bionics zorgeloos en pijnloos een MRI scan ondergaan. De ontwikkelaars hebben het nieuwe HiRes Ultra 3D implantaat daartoe voorzien van een interne magneet die zich in 3 dimensies oriënteert ten opzichte van een extern magnetisch veld zoals ook MRI scanner dit opwekt. Verwijdering van de magneet van het implantaat is daardoor niet meer nodig voor het maken van een MRI scan.
De afgelopen jaren zijn meerdere nieuwe cochleair implantaten ontwikkeld waarmee het maken van MRI scans steeds beter mogelijk is.
Advanced Bionics zet een nieuwe stap om een MRI met een cochleair implantaat nog zorgelozer te laten verlopen. De nieuwe 3D magneet-techniek maakt de kans op verplaatsen of demagnetiseren van de magneet zeer klein en een pijnloze en zorgeloze MRI scan is er tot zelfs 3 Tesla mee mogelijk. 

MRI met cochleair implantaat

MRI met cochleair implantaat

Patiënten met een cochleair implantaat liepen in het verleden het risico dat de geïmplanteerde magneet verschoof en dat zij last hadden van ongemak en pijn tijdens het ondergaan van een MRI scan (lees meer). Ook bestaat de mogelijkheid dat tijdens de MRI de polariteit van de magneet verandert. Om dit te voorkomen ontwikkelen fabrikanten steeds betere technieken in hun cochleair implantaten om zo een MRI scan ermee tóch mogelijk te maken. Wanneer een MRI met een implantaat niet mogelijk is, zal de chirurg  de magneet eerst verwijderen. De magneet die onderdeel uitmaakt van het cochleair implantaat bevindt zich onder de huid.

Nieuwe technieken om MRI met cochleair implantaat mogelijk te maken

Fabrikanten zijn de afgelopen jaren op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden om het implantaat zo te ontwerpen dat er zo min mogelijk problemen tijdens een MRI kunnen ontstaan.
Fabrikant MED-EL ontwikkelde eerder al een cochleair implantaat met roterende magneet. De magneet van het MED-EL cochleair implantaat roteert in één dimensie. In principe is dit, wanneer gekeken wordt naar het magnetisch veld in een MRI, al voldoende om problemen te voorkomen. Met het Med-el implantaat is een MRI tot een sterkte van 3 Tesla mogelijk.
Oticon Medical heeft op zijn beurt een zeer klein implantaat ontworpen waarbij de magneet geïntegreerd is in het implantaat. Dit wordt vastgezet met minuscule schroefjes, waardoor verplaatsing van de magneet niet mogelijk is. Door tijdens de MRI een drukverband te gebruiken is ook hiermee een pijnloze MRI (tot 1,5 Tesla) mogelijk. Dat geldt ook voor het implantaat van Cochlear. Bij 3.0 Tesla is het zowel bij Cochlear als Oticon Medical nodig het magnetisch deel van het implantaat dat zich onder huid bevindt te verwijderen.

AB HiRes Ultra 3D implantaat

Implantaat van Advanced Bionics: magneet roteert in drie dimensies

Advanced Bionics komt nu met een cochleair implantaat waarbij de interne magneet zich in drie dimensies oriënteert ten opzichte van een extern magnetisch veld. Hierdoor kan de magneet niet van plaats veranderen en ontstaat er ook geen druk op het hoofd. Patiënten kunnen met dit implantaat dan ook zorgeloos en pijnloos een MRI ondergaan. Ook bij MRI scans met hoge Tesla waarden (tot 3 Tesla) kan de interne magneet gewoon blijven zitten. Ook het demagnetiseren van de magneet wordt door de 3D rotatie voorkomen.
Wel is het natuurlijk nodig om de spraakprocessor af te doen tijdens de MRI scan. Omdat het cochleair implantaat blijft zitten, kan de drager van het HiRes Ultra 3D implantaat van Advanced Bionics na de MRI scan direct weer horen.

Wat is een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat is een klein elektronisch toestel dat doven, zeer ernstig en ernstig slechthorenden in staat stelt geluiden weer waar te nemen. Een cochleair implantaat wordt chirurgisch onder de huid geïmplanteerd en verbonden met de hoorzenuwen in het slakkenhuis. Het implantaat stimuleert door middel van kleine stroompulsjes de hoorzenuwen. Patiënten met een cochleair implantaat dragen achter het oor of op het hoofd een spraakprocessor. In veel gevallen lijkt dit op een achter-het-oor hoortoestel. De spraakprocessor staat in verbinding met een zendspoel. Deze zendspoel ‘plakt’ magnetisch vast aan de ontvanger van het cochleair implantaat dat zich onder huid bevindt. De ontvanger ontvangt op zijn beurt het uitgezonden FM signaal.

Meer informatie

Voor meer informatie over het HiRes Ultra 3D implantaat van Advanced Bionics en de beschikbaarheid hiervan kunt u contact opnemen met uw CI-team of met Advanced Bionics via info.Benelux@AdvancedBionics.com.

Zie voor meer informatie: Advanced Bionics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]