Mogelijk straks ook hoortoestellen bij apotheek

31 december 2011
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Op de Europese markt is al enige tijd het merk Sonetik actief dat haar hoortoestellen distribueert via apotheken. Oprichter van het bedrijf Christian Stromsted, voormailig marketing manager van GN ReSound en later bij Phonak, wil met het merk de hoortoestellenmarkt openbreken.

sonetik hoortoestel

Ook in Nederland is het merk sinds korte tijd actief. Volgens Sonetik zijn de hoortoestellen geschikt voor zo’n 85% van de slechthorenden en doen zeker niet in kwaliteit ervoor onder. De prijs van de toestellen komt met €395,- zo’n 100 euro onder de prijs te liggen van de goedkoopste hoortoestellen die nu op de markt zijn. Afname van het audiogram en eerste instelling verloopt volledig automatisch. Apotheker Jan van der Lende heeft het concept naar Nederland gehaald en is reeds in gesprek met de vijf grootste zorgverzekeraars. Volgens hem kan de apotheek met gemak 20% marktaandeel verwerven. Niet onwaarschijnlijk want in bij de apotheker komen veel ouderen.
In Nederland zijn afspraken gemaakt binnen de audiologische branche om de kwaliteit van de hoortoestelverstrekking te waarborgen. Hieronder valt ook een goede opleiding tot audicien. Het lijkt erop dat Sonetik zelf apothekers gaat opleiden voor de afname van het audiogram en fijnafstelling van de toestellen.
De vraag rijst of deze werkwijze niet ten koste gaat van de kwaliteit van de hoortoestelverstrekking. Anderen zullen zich afvragen in hoeverre dit kwaad kan, wanneer de apotheker zich beperkt tot de niet complexe symmetrische perceptieve gehoorverliezen die met name door ouderdom worden veroorzaakt.
Met een nieuw distributiekanaal op de hoortoestellenmarkt, is het gelijk een goed moment voor de huidige audicienbedrijven om de eigen positie te bepalen en te laten zien waar de meerwaarde ligt, ten opzichte van de ‘klik-en-pas-aan’ methode van deze nieuwkomer. Wellicht komt er in de toekomst een tweedeling in de markt: de audicien die de makkelijke aanpassingen gaat doen en die elkaar op prijs gaan beconcurreren, en de kwaliteitsaudicien die ook de complexere aanpassingen voor zijn rekening neemt, waaraan vaak ook andere problematieken aan vast zitten, en waarvoor meer kennis en kunde nodig is. Misschien ook een gelijk een goed moment na te denken voor de apotheker waar zijn meerwaarde zit. Straks haalt de slechthorende zijn medicijnen op bij de audicien.
Voor meer informatie over Sonetik: www.sonetik.com

Meer nieuws

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]

Online informatiebijeenkomst over het Cochlear Osia-systeem

10 september 2023 | Wilt u graag meer te weten komen over hooroplossingen via beengeleiding en de mogelijkheid van [...]

Multistreamsysteem Signia IX platform richt zich op meerdere sprekers tegelijkertijd

7 september 2023 | Signia lanceert in september haar nieuwste Integrated Xperience (IX) platform. Onderdeel van het nieuwe platform [...]