GAIN schrijft brief aan minister Schippers

20 september 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Vereniging GAIN luidt de noodklok over de negatieve effecten die de invoering van de functionele aanspraak op hoortoestellen met zich meeneemt. De vereniging vindt dat zorgverzekeraars een voorschrijfsysteem hebben geïntroduceerd dat én rigide én niet conform de stand is van de wetenschappelijke praktijk.

GAIN is wel pleitbezorger van de funcionele aanspraak, echter de vereniging heeft met verbijstering moeten constateren dat zorgverzekeraars de functionele aanspraak hebben ingevuld met een vragenlijst die niet ontworpen en ook niet gevalideerd is om de zorgvraag vast te stellen.

Audiciens moeten volgens de veldnorm een zorgplan opstellen en daarmee samen met hun cliënt het beoogd functioneren vaststellen. Hierbij dienen de zorgbehoeften en de doelen van de cliënt in kaart worden gebracht. De nu gebruikte vragenlijst brengt echter alleen problemen in kaart en kijkt ook niet naar het belang van de situaties voor de slechthorende client. Wel wordt op grond van deze vragenlijst een koppeling gemaakt aan een van de vijf categorieen hoortoestellen, die bindend is.

HOorzaken heeft al in 2010 op de onmogelijkheden van dit systeem gewezen en ook op de onmogelijkheid van een goede categorisering van hoortoestellen. Dit laatste is zeer moeilijk te doen omdat eigenschappen van hoortoestellen op detail niveau van elkaar verschillen. In een leidend CVZ rapport geschreven door Professor Dreschler is dit ook te lezen. Dreschler schrijft: “Het blijkt echter lastig om hoortoestelfunctionaliteiten tussen fabrikanten te vergelijken”. Ook wordt in het rapport gesteld dat niet naar de afzonderlijke eigenschappen moet worden gekeken om een hoortoestel te classificeren maar naar het gehele concept waarin de samenwerking van afzonderlijke eigenschappen naar voren komt. Helaas worden deze wijze woorden niet meegenomen bij de classificicering van hoortoestellen. Hoortoestellen worden juist op grond van afzonderlijke eigenschappen geclassificeerd zonder rekening te houden met individuele verschillen en zonder rekening te houden met het achterliggende concept.

Volgens GAIN zijn de zorgverzekeraars nauwelijks in beweging te krijgen om het systeem te verbeteren, ondanks dat zij erkennen dat het systeem verbetering behoeft.

Een van de mede ontwikkelaars van het protocol heeft reeds in de beginperiode aangegeven dat de doelstellingen en daarmee de zorgvraag onvoldoende in het systeem tot uiting komen. Dit zou op een later tijdstip worden ingevoerd. Ondertussen is er bijna een jaar verstreken zonder dat deze belangrijke suggestie is meegenomen.

Ondertussen krijgen slechthorenden wel hoortoestellen via dit systeem verstrekt. Het is te hopen dat Minister Schippers nu de noodklok voor de zoveelste maal wordt geluid over het protocol, maatregelen neemt.

brief-hoofd-gain

Lees hier de volledige brief.

Zoekwoorden: brief aan minister Schippers hoortoestellen, GAIN, Funcionele aanspraak hoorhulpmiddelen

Meer nieuws

Check uw zorgpolis op hoorzorg!

28 november 2022 | Levert uw verzekeraar in 2023 nog de hoorzorg die u wilt en ook bij de [...]

Misofonie en paranoia-achtige gedachten: onderzoek naar verband

23 november 2022 | Poolse wetenschappers werkzaam bij het Experimenteel Psychopathologie lab van het Psychologisch Instituut in Warschau hebben [...]

Speaksee Microfoon Kit voor groepsgesprekken nu verkrijgbaar

15 november 2022 | Vandaag lanceert Speaksee officieel de Speaksee Microfoon Kit: het eerste microfoonsysteem dat spraak ter plekke [...]