GAIN schrijft brief aan minister Schippers

20 september 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Vereniging GAIN luidt de noodklok over de negatieve effecten die de invoering van de functionele aanspraak op hoortoestellen met zich meeneemt. De vereniging vindt dat zorgverzekeraars een voorschrijfsysteem hebben geïntroduceerd dat én rigide én niet conform de stand is van de wetenschappelijke praktijk.

GAIN is wel pleitbezorger van de funcionele aanspraak, echter de vereniging heeft met verbijstering moeten constateren dat zorgverzekeraars de functionele aanspraak hebben ingevuld met een vragenlijst die niet ontworpen en ook niet gevalideerd is om de zorgvraag vast te stellen.

Audiciens moeten volgens de veldnorm een zorgplan opstellen en daarmee samen met hun cliënt het beoogd functioneren vaststellen. Hierbij dienen de zorgbehoeften en de doelen van de cliënt in kaart worden gebracht. De nu gebruikte vragenlijst brengt echter alleen problemen in kaart en kijkt ook niet naar het belang van de situaties voor de slechthorende client. Wel wordt op grond van deze vragenlijst een koppeling gemaakt aan een van de vijf categorieen hoortoestellen, die bindend is.

HOorzaken heeft al in 2010 op de onmogelijkheden van dit systeem gewezen en ook op de onmogelijkheid van een goede categorisering van hoortoestellen. Dit laatste is zeer moeilijk te doen omdat eigenschappen van hoortoestellen op detail niveau van elkaar verschillen. In een leidend CVZ rapport geschreven door Professor Dreschler is dit ook te lezen. Dreschler schrijft: “Het blijkt echter lastig om hoortoestelfunctionaliteiten tussen fabrikanten te vergelijken”. Ook wordt in het rapport gesteld dat niet naar de afzonderlijke eigenschappen moet worden gekeken om een hoortoestel te classificeren maar naar het gehele concept waarin de samenwerking van afzonderlijke eigenschappen naar voren komt. Helaas worden deze wijze woorden niet meegenomen bij de classificicering van hoortoestellen. Hoortoestellen worden juist op grond van afzonderlijke eigenschappen geclassificeerd zonder rekening te houden met individuele verschillen en zonder rekening te houden met het achterliggende concept.

Volgens GAIN zijn de zorgverzekeraars nauwelijks in beweging te krijgen om het systeem te verbeteren, ondanks dat zij erkennen dat het systeem verbetering behoeft.

Een van de mede ontwikkelaars van het protocol heeft reeds in de beginperiode aangegeven dat de doelstellingen en daarmee de zorgvraag onvoldoende in het systeem tot uiting komen. Dit zou op een later tijdstip worden ingevoerd. Ondertussen is er bijna een jaar verstreken zonder dat deze belangrijke suggestie is meegenomen.

Ondertussen krijgen slechthorenden wel hoortoestellen via dit systeem verstrekt. Het is te hopen dat Minister Schippers nu de noodklok voor de zoveelste maal wordt geluid over het protocol, maatregelen neemt.

brief-hoofd-gain

Lees hier de volledige brief.

Zoekwoorden: brief aan minister Schippers hoortoestellen, GAIN, Funcionele aanspraak hoorhulpmiddelen

Meer nieuws

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2023 en januari 2024

27 november 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Widex SoundConnect zendt computergeluid naar Moment hoortoestellen

19 november 2023 | Goed nieuws voor dragers van Widex Moment hoortoestellen: sinds afgelopen week is de Widex SoundConnect [...]

Stroomdiagram helpt diagnose somatosensorische tinnitus vast te stellen

15 november 2023 | Professor dr. Sarah Michiels verbonden aan de Universiteit van Hasselt heeft recent een stroomdiagram ontwikkeld [...]