Oticon heeft een micro-chip ontwikkeld die de invloed van omgevingsgeluiden op ons gehoor inzichtelijk maakt. De gepatenteerde Sound Activity Meter (SAM) brengt iemands persoonlijke geluidenwereld in kaart, door gegevens te verzamelen over individuele luistersituaties en deze te analyseren en visualiseren. Hierdoor begrijpen hoortoestelspecialisten de luisterproblemen beter waarmee hun cliënt in het dagelijks leven te maken heeft. Met de visuele weergave van de persoonlijke geluidsomgeving kunnen de cliënt en de hoortoestelspecialist beter nagaan in welke specifieke situaties de problemen zich voordoen en op basis van de gegevens samen tot een goed onderbouwde keuze komen van het type hoortoestel.
Goed horen heeft minstens zoveel te maken met de geluidsomgeving als met het gehoor zelf. Zelfs mensen met een normaal gehoor vinden het moeilijk om goed te horen in een lawaaiige omgeving. Voor het eerst kunnen wij bij het bespreken van de persoonlijke hoorwensen van een cliënt nu ook rekening houden met zijn of haar luisteromgeving. Met SAM introduceert Oticon een nieuwe dimensie in de hoorzorg.
SAM maakt ‘plaatje’ van geluidsomgeving
De kleine SAM wordt een aantal dagen op de kleding gespeld. SAM meet dan de verschillende geluidsniveaus waaraan iemand wordt blootgesteld en of er spraak of lawaai aanwezig is. Ook kan SAM onderscheiden of er naast spraak óók lawaai aanwezig is terwijl iemand aan het spreken is. Resultaat is een een geluidsgrafiek (envirogram) van de persoonlijke geluidsomgeving.
Sprong voorwaarts: hoortoestel kiezen dat past bij geluidsomgeving
“Deze geluidsgrafieken zijn een must voor hoorzorgspecialisten, om inzicht te krijgen in de luisteruitdagingen waar de cliënt mee kampen” zegt de audiologisch deskundige van Oticon“. Bovendien krijgen mensen met gehoorproblemen meer inzicht en worden ze meer betrokken bij het vinden van de juiste en optimale oplossing voor hen.”