Het merendeel van de jongeren gebruikt niet de volumebegrenzer die op hun telefoon of tablet zit. Dit terwijl ze vrijwel allemaal hierop elke dag naar muziek luisteren, video’s afspelen of erop gamen. Een kwart doet dit zelfs tussen de 3 en 6 uur per dag. De kans dat ze door het harde geluid op hun hoofdtelefoon of oortjes gehoorschade oplopen neemt hierdoor wél toe. Daarom roept VeiligheidNL: “Zet je volumebegrenzer aan!” Dat doet de organisatie op de ‘International Noise Awareness Day’ die op 28 april plaatsvindt.
Onderzoek VeiligheidNL: 13% jongeren heeft beginnende gehoorschade
Uit onderzoek van VeiligheidNL uit 2019 blijkt dat 13% van de jongeren beginnende gehoorschade heeft. Onderzoek van het Erasmus MC toont aan dat kinderen die muziekspelers gebruiken een drie keer hoger risico hebben op gehoorschade. Het probleem met gehoorschade door hard geluid is dat het onomkeerbaar is: wat stuk is, is stuk. Het zorgt er niet alleen voor de we minder goed gaan horen, maar het kan ook leiden tot concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, verminderde (leer)prestaties, sociaal isolement en ook tot arbeidsongeschiktheid. Gehoorschade kan een grote impact hebben op het verdere leven van jongeren. Zeker omdat later de ‘gewone’ slijtage van het gehoor die samengaat met het ouder worden er nog eens bovenop komt.
33% jongeren onbekend met volumebegrenzer op telefoon
Het instellen van een volumebegrenzer verkleint het risico op gehoorschade en is een fluitje van een cent. Door deze aan te zetten op de telefoon of tablet komt het geluid niet boven de 85 decibel uit.
33% van de jongeren uit het onderzoek geeft echter aan deze functie helemaal niet te kennen. Saskia Kloet, Programmamanager Gehoorschadepreventie bij VeiligheidNL zegt daarover: “Hoewel in Europese wetgeving is afgesproken dat de volumebegrenzer standaard aan moet staan, zien we dat dat in de praktijk niet altijd het geval is. Dat onderstreept het belang van onze oproep aan jongeren om zelf de volumebegrenzer aan te zetten.”
Afsluiten buitenwereld
Van de jongeren die hun geluid harder dan 85 decibel zet geeft 43% aan dat zij dit doen om geen geluid van de omgeving te horen. Zo kunnen zich afsluiten van de buitenwereld. Volgens VeiligheidNL kan dit worden opgelost door een goed afsluitende koptelefoon te gebruiken of eentje met noise cancelling. Dat maakt het risico op gehoorschade kleiner. Het volume hoeft dan namelijk minder hard te staan, omdat het omgevingsgeluid minder hindert. Zo kun je op een veiligere manier blijven genieten van je muziek, zonder dat je risico loopt op gehoorschade.
Het nadeel van het gebruik dit soort hoofdtelefoons buiten, is dat hierdoor het verkeer weer minder goed hoorbaar is of dat ze verkeersgeluiden zelfs onderdrukken. Het luisteren naar muziek tijdens het fietsen is sowieso niet verstandig. Het verhoogt namelijk de kans op een ongeval met een derde. Oortjes in op de fiets staat gelijk aan rijden met twee borrels op zo berekende de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in 2010 (lees meer).
Wetgeving en richtlijnen
Sinds 2013 geldt voor muziekspelers Europese wetgeving. Daarin is onder andere geregeld dat het apparaat standaard op maximaal 85 decibel ingesteld moet staan. Als je de begrenzer uitschakelt, mag het geluid maximaal 100 decibel zijn. Er moet dan wel een waarschuwing in beeld komen.
In 2019 is een aanvullende richtlijn uitgebracht door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierin beveelt de organisatie aan om het apparaat te laten monitoren hoe lang en op welk volume de gebruiker luistert. Ook kan de gebruiker een referentienorm instellen zodat hij weet hoeveel procent van de maximale weekdosis al is verbruikt. Verder beveelt de WHO aan dat gebruikers gerichte tips en adviezen krijgen op basis van hun luistergedrag. Als laatste ziet de organisatie een oplossing in het instellen van een wachtwoord waarmee ouders het maximale volume vast kunnen zetten. VeiligheidNL pleit voor onderzoek naar de mate waarin deze nieuwe richtlijn door fabrikanten wordt toegepast.
Klik hier voor het instellen van de volumebegrenzer op telefoon bij verschillende merken.
Kijk hier voor de samenvatting van het rapport.