Ruim 1 op de 3 mensen met gehoorklachten wacht 6 jaar of langer voordat zij een hoorspecialist bezoeken

22 februari 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Mensen die gehoorklachten ervaren blijken een flinke tijd te wachten voordat ze de stap naar een hoortoestel zetten. Maar liefst een derde van de mensen met gehoorklachten blijft hiermee zes tot soms zelfs acht jaar rondlopen voordat ze hiermee naar de audicien of huisarts gaan.
Dat blijkt uit een enquête onder ruim 1700 clienten van aanbieder van hoortoestellen Oogvoororen.nl.
Aangezien slechthorendheid een risicofactor voor dementie is, is het wijsheid juist bijtijds een hoortoestel te gaan gebruiken.

gehoorklachten onderzoek oog voor oren

Hoortest door audicien

Niet nodig

Bijna de helft (46%) van de respondenten met gehoorproblemen die nog geen hoortoestel draagt, geeft als reden voor het niet gebruiken ervan aan dat zij het niet echt nodig vinden. Achttien procent geeft aan dat de kosten een obstakel zijn.

Wanneer aan alle respondenten, dus zowel aan de hoortoesteldragers als aan de niet hoortoesteldragers, werd gevraagd wat de redenen is om niet eerder of niet naar een hoorspecialist te gaan, werden de onderstaande redenen genoemd:

  1. Niet echt nodig (44,7%)
  2. Schaamte (12,9%)
  3. Gezien mijn leeftijd dacht ik niet dat ik slechthorend was (11,4%)
  4. De kosten (8,8%)

Omdat de achteruitgang van het gehoor een geleidelijk proces is, hebben slechthorenden vaak zelf niet in de gaten dat hun gehoor achteruitgaat. Vaak heeft de omgeving dat al wél langere tijd in de gaten: ze moeten zich vaker herhalen en ze merken dat de tv of radio telkens een beetje harder wordt gezet.

Schaamte

Herman Langstraat, mede-eigenaar van Oogvoororen.nl, is niet verrast door de uitkomst van het onderzoek: “Wij weten al langer dat dit speelt, nu hebben we echter ook de cijfers om het te onderbouwen. Het is een schrijnende situatie, helemaal als je je realiseert dat voor 13 op de 100 mensen schaamte de belangrijkste beweegreden is om niets aan de gehoorproblemen te doen.”

Slechthorendheid heeft relatie met cognitieve achteruitgang en dementie

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gepubliceerd dat laat zien dat slechthorendheid gerelateerd is aan cognitieve achteruitgang. Ook lijkt het een risicofactor voor dementie te zijn bij ouderen. Ondanks dat nader onderzoek nodig is, is het op grond van de huidige onderzoeksresultaten verstandig het zekere voor het onzekere te nemen en bijtijds aan een hoortoestel te beginnen.

Vermijden

Doordat slechthorenden vooral last hebben in rumoerige situaties zoals bij groepsgesprekken, verjaardagen en restaurantbezoek, bestaat het risico dat zij zulke sociale situaties gaan vermijden. Communiceren met anderen is juist goed om de hersenen fit te houden. Het behoort waarschijnlijk tot een van de beste trainingen van onze hersenen en geheugen.
Het verminderde gehoor en het minder communiceren kan uiteindelijk een negatief effect hebben op de werking van ons geheugen en andere processen in de hersenen. Mogelijk leidt het ook tot aftakeling van onze hersenen. Ook voor de hersenen blijkt te gelden: wat rust dat roest.

Bent u ouder dan 55? Laat dan u gehoor regelmatig testen. Dat kan bijvoorbeeld bij een audicien.

Onderzoek in opdracht van: oogvoororen.nl

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen ook effectief bij verborgen gehoorverlies

13 januari 2025 | Mensen met een verborgen gehoorverlies (Hidden Hearing Loss) hebben baat bij hoortoestellen. Het verstaan in [...]

Fast Pair voor hoortoestellen: sneller koppelen met Android smartphones

9 januari 2025 | Google lijkt bezig te zijn om Fast Pair technologie ook beschikbaar te maken voor hoortoestellen. [...]

Distributeur Starkey in Apeldoorn overgenomen door Amerikaanse fabrikant Starkey

8 januari 2025 | De importeur en vertegenwoordiger van Starkey in Apeldoorn is per 1 januari 2025 overgenomen door [...]

Vernieuwde hoortoestellendatabase online in te zien

7 januari 2025 | Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen (SPHHM) heeft per 1 januari de hoortoestellendatabase vernieuwd. De database is via [...]