Nieuwe operatie bij ziekte van Ménière

8 april 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Sinds kort is er een nieuwe operatietechniek bij de ziekte van Ménière mogelijk. Hierbij wordt de ductus in het binnenoor geblokkeerd. De nieuwe operatietechniek lijkt zeer veel belovend en het eerste onderzoek dat er naar is gedaan ziet er positief uit. Inmiddels wordt de nieuwe operatietechniek op kleine schaal ook in Nederland uitgevoerd.

Afvoer endolymfe

Bij de ziekte van Ménière wordt er vanuit gegaan dat de saccus endolymfaticus zorgt voor afvoer van de endolymfe. Bij een al lang bestaande operatietechniek werd geprobeerd de druk van deze saccus af te halen. Helaas was het succespercentage van deze operatie niet erg hoog (30-40%) en ook moest er veel revisiechirugie worden uitgevoerd. Daarom wordt deze operatietechniek in Nederland en in de ons omringende landen nauwelijks toegepast. Voordeel van deze operatietechniek is wel dat het gehoor en het evenwicht niet worden aangetast. Dit geldt overigens ook voor de nieuwe operatietechniek.

ductus blokkade operatie meniere

Nieuwe operatietechniek voor ziekte van Meniere

Bij de nieuwe operatietechniek met de naam ‘endolymfatic duct blockage’, wordt de ductus geblokkeerd. Een arts kwam bij het uitvoeren van een andere operatie bij toeval erachter dat de blokkade positieve effecten had.
In Canada is vervolgens naar deze operatiemethode onderzoek gedaan door KNO-arts Saliba. Bij dit onderzoek werden 57 patiënten random verdeeld in twee groepen. Bij vijfendertig werd de ductus geblokkeerd (endolymfatic duct blockage) en bij 22 werd de saccus gedecomprimeerd. Bij de laatste groep bleek na operatie 38% aanvalsvrij, terwijl met de nieuwe operatietechniek waarbij de ductus wordt geblokkeerd het succespercentage op bijna 97% lag. Er was geen verschil in het gehoor tussen beide groepen. Wat verder opviel was dat de groep die de blokkade-operatie had ondergaan nog maar 25% druk in het oor waarnam, terwijl dit bij saccus decompressiegroep 81% was. Ook was het percentage in de groep die de zogeheten endolymfatic duct blockage operatie had ondergaan en nog tinnitus ervaart veel lager (31%) dan in de saccus decompressiegroep (80%).

Tegen verwachtingen in positief

Dat de nieuwe operatietechniek zulke goede resultaten behaalt, zal veel medici verbazen. Immers het gaat in tegen de verwachtingen. Een mogelijke verklaring waarom de nieuwe operatietechniek bij Ménière wel succesvol is, is dat er toch ook productie van endolympfe in de saccus plaatsvindt.

Operatie in Den Haag. Delft en Assen

Inmiddels wordt deze operatie steeds vaker toegepast en ook in de Haagse regio en Assen vinden deze nu plaats door KNO-artsen Dr. Blom (Hagaziekenhuis Den Haag), mevrouw Dr. Kruijt (Reinier de Graaf Gasthuis in Delft) en Dr. Holm (Wilhelmina Ziekenhuis in Assen). De operaties in Nederland maken onderdeel uit van een studie naar deze nieuwe operatietechniek die ook in Montreal, Grenoble en Parijs plaatsvindt. De eerste patiënten in Den Haag zijn succesvol geopereerd. Naar de uitkomsten van deze nieuwe studie zal halsrijkend worden uitgekeken omdat de onderzoeksresultaten tot dusver bijna te mooi zijn om waar te zijn.

Artikel:
Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Jan;152(1):122-9. Endolymphatic duct blockage: a randomized controlled trial of a novel surgical technique for Ménière’s disease treatment.
Klik hier om het artikel te lezen.

Reacties (6)
 1. Mijn man wordt op 15 april geholpen door dr. blom aan de ziekte van meniere.
  wij hopen door deze nieuwe technieken dat hij hier van opknapt,

  • Graag hoor ik naar hoe de operatie is verlopen en of uw man tevreden is met het resultaat. Zelf ben ik zoekende naar een oplossing om van mijn klachten af te komen

  • Hoi. Heeft het gewerkt

 2. Wie komt wanneer in aanmerking voor deze operatie?

  • Wellicht kunt u een second opinion aanvragen bij een van de ziekenhuizen waar deze operatie wordt uitgevoerd en daar informeren of het raadzaam is deze operatie te overwegen. Of er nieuwe onderzoeksresultaten beschikbaar zijn is mij niet bekend.

 3. Al lang zoek ik een oplossing voor mijn klacht autofonie ja ik heb ook meniere hoortoestellen veel geprobeerd zonder resultaat met hoortoestel beleven ik alleen maar geschetter en geluid zijn nog geen woorden wie helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De 35 decibel maatschappij

8 juli 2020 | Terwijl we nog te maken hebben met de 1,5 meter maatschappij door het Coronavirus en [...]

Richtlijn slechthorendheid en tinnitus voor bedrijfsartsen online

6 juli 2020 | De richtlijn Slechthorendheid en Tinnitus bedoeld voor bedrijfsartsen is online in te zien op de [...]

Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 2

2 juli 2020 | Hoorcoach Marja de Kinderen heeft door de erfelijke aandoening DFNA9 een gehoorverlies dat steeds verder [...]

OPCI hervat huiskamer-bijeenkomsten en start met online-bijeenkomsten

1 juli 2020 | Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn hervat OPCI (Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie) de huiskamerbijeenkomsten. Ook start [...]