Nieuwe operatie bij ziekte van Ménière

8 april 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Sinds kort is er een nieuwe operatietechniek bij de ziekte van Ménière mogelijk. Hierbij wordt de ductus in het binnenoor geblokkeerd. De nieuwe operatietechniek lijkt zeer veel belovend en het eerste onderzoek dat er naar is gedaan ziet er positief uit. Inmiddels wordt de nieuwe operatietechniek op kleine schaal ook in Nederland uitgevoerd.

Afvoer endolymfe

Bij de ziekte van Ménière wordt er vanuit gegaan dat de saccus endolymfaticus zorgt voor afvoer van de endolymfe. Bij een al lang bestaande operatietechniek werd geprobeerd de druk van deze saccus af te halen. Helaas was het succespercentage van deze operatie niet erg hoog (30-40%) en ook moest er veel revisiechirugie worden uitgevoerd. Daarom wordt deze operatietechniek in Nederland en in de ons omringende landen nauwelijks toegepast. Voordeel van deze operatietechniek is wel dat het gehoor en het evenwicht niet worden aangetast. Dit geldt overigens ook voor de nieuwe operatietechniek.

ductus blokkade operatie meniere

Nieuwe operatietechniek voor ziekte van Meniere

Bij de nieuwe operatietechniek met de naam ‘endolymfatic duct blockage’, wordt de ductus geblokkeerd. Een arts kwam bij het uitvoeren van een andere operatie bij toeval erachter dat de blokkade positieve effecten had.
In Canada is vervolgens naar deze operatiemethode onderzoek gedaan door KNO-arts Saliba. Bij dit onderzoek werden 57 patiënten random verdeeld in twee groepen. Bij vijfendertig werd de ductus geblokkeerd (endolymfatic duct blockage) en bij 22 werd de saccus gedecomprimeerd. Bij de laatste groep bleek na operatie 38% aanvalsvrij, terwijl met de nieuwe operatietechniek waarbij de ductus wordt geblokkeerd het succespercentage op bijna 97% lag. Er was geen verschil in het gehoor tussen beide groepen. Wat verder opviel was dat de groep die de blokkade-operatie had ondergaan nog maar 25% druk in het oor waarnam, terwijl dit bij saccus decompressiegroep 81% was. Ook was het percentage in de groep die de zogeheten endolymfatic duct blockage operatie had ondergaan en nog tinnitus ervaart veel lager (31%) dan in de saccus decompressiegroep (80%).

Tegen verwachtingen in positief

Dat de nieuwe operatietechniek zulke goede resultaten behaalt, zal veel medici verbazen. Immers het gaat in tegen de verwachtingen. Een mogelijke verklaring waarom de nieuwe operatietechniek bij Ménière wel succesvol is, is dat er toch ook productie van endolympfe in de saccus plaatsvindt.

Operatie in Den Haag. Delft en Assen

Inmiddels wordt deze operatie steeds vaker toegepast en ook in de Haagse regio en Assen vinden deze nu plaats door KNO-artsen Dr. Blom (Hagaziekenhuis Den Haag), mevrouw Dr. Kruijt (Reinier de Graaf Gasthuis in Delft) en Dr. Holm (Wilhelmina Ziekenhuis in Assen). De operaties in Nederland maken onderdeel uit van een studie naar deze nieuwe operatietechniek die ook in Montreal, Grenoble en Parijs plaatsvindt. De eerste patiënten in Den Haag zijn succesvol geopereerd. Naar de uitkomsten van deze nieuwe studie zal halsrijkend worden uitgekeken omdat de onderzoeksresultaten tot dusver bijna te mooi zijn om waar te zijn.

Artikel:
Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Jan;152(1):122-9. Endolymphatic duct blockage: a randomized controlled trial of a novel surgical technique for Ménière’s disease treatment.
Klik hier om het artikel te lezen.

Reacties (12)
 1. Al lang zoek ik een oplossing voor mijn klacht autofonie ja ik heb ook meniere hoortoestellen veel geprobeerd zonder resultaat met hoortoestel beleven ik alleen maar geschetter en geluid zijn nog geen woorden wie helpt.

 2. Wie komt wanneer in aanmerking voor deze operatie?

  • Wellicht kunt u een second opinion aanvragen bij een van de ziekenhuizen waar deze operatie wordt uitgevoerd en daar informeren of het raadzaam is deze operatie te overwegen. Of er nieuwe onderzoeksresultaten beschikbaar zijn is mij niet bekend.

 3. Mijn man wordt op 15 april geholpen door dr. blom aan de ziekte van meniere.
  wij hopen door deze nieuwe technieken dat hij hier van opknapt,

  • Graag hoor ik naar hoe de operatie is verlopen en of uw man tevreden is met het resultaat. Zelf ben ik zoekende naar een oplossing om van mijn klachten af te komen

  • Hoi. Heeft het gewerkt

  • Hai

   Ik heb een vraag zou ik het nummer van het ziekenhuis kunnen krijgen aub

   Groetjes sibel

   • Het telefoonnummer van het Hagaziekenhuis in Den Haag is 070 210 0000 , van het Renier de Graafgasthuis in Delft 015 260 3060 en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (0592) 34 00 53
    De operatie wordt binnenkort in meerdere ziekenhuizen uitgevoerd in het kader van een groot onderzoek.

    • Bedankt voor de praktische info! Weet u misschien of dar groot onderzoek inmiddels is gestart (met het oog op COVID-18) en waar ? Hartelijk dank
     Inge

  • Mevr Kransse, heeft de operatie gewerkt voor uw man?

 4. Ik doe mee aan deze studie en inmiddels geopereerd. Er worden 84 mensen geopereerd waarvan de helft geklipt wort en de andere helft niet. Wie welke operatie heeft gehad weten we pas als de studie klaar is. Nu 2 weken geleden geopereerd en heb 1 aanval gehad wat nog tot een paar maanden na de operatie kan gebeuren.

  • Ik kom in aanmerking om mee te doen met de studie.
   Graag hoor ik meer ervaringen over deze operatie

   Hoe lang duurt het voor je aan de beurt bent (als je eenmaal tot de studie bent toegelaten).

   Hoe waren de ervaringen voor, tijdens en na de operatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – maart en april 2024 – Schrijf in!

29 februari 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]