Meludia muziektrainingsprogramma voor CI dragers

12 juni 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Meludia is een muziektrainingsprogramma ontwikkeld door MED-EL. Met het programma kunnen dragers van een cochleair implantaat (CI) hun muziekwaarneming verbeteren. Meludia traint het herkennen en onderscheiden van geluiden van CI-dragers. Het online te volgen programma oefent tegelijkertijd ook de auditieve aandacht, de waarneming van spraak in rumoer en het genieten van muziek. Voor dragers van een MED-EL cochleair implantaat is het programma gratis te doorlopen. Dragers van een ander merk CI kunnen een deel van het programma kosteloos volgen. Voor de andere delen is het mogelijk een abonnement af te sluiten.

Meludia muziektrainingsprogramma cochleair implantaat MED-EL
Her Meludia muziektrainingsprogramma is online te doorlopen

Muziek belangrijke rol

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van mensen. Via muziek kunnen we onze emoties uiten en luisteraars gebruiken muziek om gevoelens te versterken of om zichzelf juist te kalmeren. Ook betrekt muziek de toehoorder sterker bij bijvoorbeeld een film, tv-serie of theatervoorstelling. Het samen genieten van muziek bij een concert of festival heeft een verbindende en sociale functie. Het weet zo onze levenskwaliteit te verbeteren.
Muziek is daarnaast in staat om gevoelens en ideeën over te brengen zónder dat daarbij woorden nodig zijn. Ook kan muziek een krachtig therapeutisch middel zijn. Voor musici en componisten is het een prachtig middel om hun creativiteit in kwijt te kunnen en zich te uiten.

Muziek luisteren met een cochleair implantaat

Ook dragers van een cochleair implantaat weten van muziek te genieten. Dat kan zowel bij het luisteren naar muziek of het zelf maken ervan. Muziektrainingen kunnen bijdragen aan een verbeterde muziekwaarneming. Er zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Zo is er de Musi-CI training een muzikale gehoortraining die CI-gebruikers samen op locatie volgen met anderen. De training geeft handvatten om weer zelf met muziek aan de slag te gaan en zo uiteindelijk weer meer plezier in muziek te beleven. Natuurlijk is het ook fijn om zelf aan de slag te gaan om de muziekwaarneming te trainen. Daar leent de door MED-EL ontwikkelde online muziektraining Meludia zich goed voor.

Meludia muziektrainingsprogramma CI dragers
Het Meludia muziektrainingsprogramma van MED-EL heeft op verschillende vlakken nut

Meludia online muziektrainingsprogramma

Het Meludia programma is online te volgen via een browser. De deelnemers kan het programma thuis en in het eigen gewenste tempo volgen. Het programma bestaat uit verschillende modules die de hersenen trainen beter met muziek om te gaan. De software is ontwikkeld door musici met ervaring met slechthorendheid. Het muziektrainingsprogramma Meludia is makkelijk in gebruik en motiveert de deelnemer om stap voor stap verder te gaan. Het programma is ook goed in te zetten bij het CI-rehabilitatie traject.

Meludia muziektrainingsprogramma CI helpt
Muziektraining heeft ook een positieve invloed op het verstaan en het herkennen van emoties in spraak

Muzikale training doet meer

Muzikale training helpt bij het herkennen en onderscheiden van geluiden. Melodieën zijn er uiteindelijk beter door waar te nemen en deelnemers zullen meer van muziek genieten. Ook op andere gebieden heeft het voordelen. Zo verbetert muziektraining ook de auditieve aandacht, het traint het gehoor om spraak beter te onderscheiden in rumoer en ook gaat de emotieherkenning in spraak erop vooruit. Om de positieve effecten te bereiken is flink wat training nodig. Het is dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Meludia gratis voor MED-EL gebruikers

Het muziektrainingsprogramma Meludia is gratis te volgen voor drager van een MED-El implantaat. Zij kunnen via de gebruikerspagina MyMED-EL daarvoor inloggen.
Maar ook dragers van een ander merk CI kunnen het programma volgen. Een deel van het Meludia muziektrainingsprogramma is gratis. Aan het volgen van andere delen zijn voor niet MED-EL dragers kosten verbonden. Voor een maand betaalt de deelnemer daar 4,95 euro voor. Een jaarabonnement kan ook. De kosten daarvoor zijn dan 39,95 euro. Met het abonnement heeft de deelnemer toegang tot maar liefst 600 oefeningen.

tips muziek luisteren met een cochleair implantaat CI
Thuis het gehoor trainen met echte muziek kan ook.

Trainen door thuis te luisteren naar muziek

Natuurlijk kunnen CI-dragers ook thuis aan de slag met het luisteren naar muziek op hun installatie, smarphone of tablet. MED-EL heeft ook daarvoor een aantal praktische tips op een rij gezet. Klik hier om deze te lezen. Of download hier de brochure die het bedrijf speciaal geschreven heeft om het gehoor te trainen met echte muziek.

Klik hier om het Meludia muziektrainingsprogramma in uw browser te openen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]