MedRx AVANT WARC zorgt voor efficiënte aanpassing | Professional

30 mei 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Diatec, distributeur van audiologische apparatuur, brengt met de MedRx Avant WARC een combi-meettoestel op de markt. Met het zeer compacte toestel dat te koppelen is aan de PC of laptop zijn tal van hoormetingen te verrichten. Volgens de fabrikant zorgt de ingebouwde innovatieve wireless REM-meting ook voor een efficiënt verloop van het aanpastraject met hoortoestellen. We gingen in gesprek met Jan-Willem van As, brandmanager bij Diatec.

MedRX AVANT WARC audiometer audiologische meetapparaatuur
De MedRx Avant WARC is een compact combi-meettoestel met de mogelijkheid van een wireless REM-meting.

Waarom zouden jouw cliënten voor de MedRX AVANT WARC moeten kiezen?

Jan-Willem: Allereerst is de AVANT WARC qua gehoortesten zeer compleet. Naast de standaard gehoortesten tot 12 kHz-audiometrie en optioneel tot 20 kHZ, vind je onder meer ook een SISI-test, een Tone decay test en een Alternate Binaural Loudness Balance-test terug. De geavanceerde wireless REM-software -die alle bekende Real Ear Measurements doelen ondersteunt- draagt ook bij aan een efficiënte aanpassing. Als extra functie zit er ook nog eens een gehoorverliessimulator op en een Master Hearing Aid module.

En niet te vergeten: in de loop van dit jaar verwachten we zowel een SRT-test als QuickSIN test in het Nederlands. Het apparaat heeft met zijn 20 bij 12 cm en een hoogte van 3 cm een zeer compact formaat. De optionele automatische audiometrie maakt het toestel ook interessant voor bedrijfsgezondheidsdiensten en ziekenhuizen. Daarbij is ook hoogfrequente audiometrie mogelijk.

Wat maakt de draadloze REM-module van de AVANT ARC geavanceerd?

Jan-Willem: De probe-guide zorgt dat de audicien inzicht krijgt. Dat gebeurt allereerst door een akoestisch signaal, direct gevolgd door een visuele notatie op het scherm waarmee de afstand tot het trommelvlies wordt weergegeven. Deze REM meting zorgt voor een kwalitatief betere aanpassing, vertrouwen bij de cliënt en uiteindelijk ook tot meer tevreden klanten. Dat zal ook leiden tot een goede mond-tot-mondreclame.

Medrx AVANT ARC jan willem van as
Jan-WIllem van As brandmanager bij Diatec met de MedRx AVANT WARC.

En op welke manier draagt de AVANT-REM module bij aan de efficiëntie?

Jan-Willem: Ik doel daarmee op het aanpasproces van hoortoestellen in de audicienspraktijk. In samenwerking met geluidfragmenten geeft dit een tijdsbesparing in aanpastraject van 45 minuten. Met 300 klanten per jaar en 1.760 werkbare uren kunnen er 38 hoortoestellen met dezelfde werkdruk extra verkocht worden.

Je hebt het over audiometrie tot 20.000 Hz. Wat maakt het nodig of interessant in deze hoge frequenties te meten?

Jan-Willem: Dat is belangrijk bij patiënten die chemo of zware pijnstillers krijgen. Het kan wellicht ook voor muzikanten interessant zijn. Daarnaast is inmiddels bekend dat in de hoge frequenties boven de 8 kHz ook spraakinformatie aanwezig is. Lange tijd is gedacht dat dit niet zo is. Deze frequenties zijn trouwens ook belangrijk voor de lokalisatie van geluid, de geluidskwaliteit én voor het verstaan in lawaai. De afgelopen decennia zijn hoortoestellen dan ook steeds breedbandiger geworden.

Je hebt het over een gehoorverlies simulator en een Master Hearing Aid module. Kun je wat meer over de toepassing daarvan vertellen?

Jan-Willem: Deze tools kan de hoorzorgprofessional goed inzetten voor counseling om zo inzicht te verschaffen wat de slechthorende mist aan geluiden en wat hij of zij na een hoortoestelaanpassing weer meer gaat horen.

Je geeft aan dat in de loop van het jaar er zowel een SRT-test als QuickSIN test in het Nederlands komt. Wat maakt deze test interessant in bijvoorbeeld audicienspraktijk?

Jan-Willem: Bekend is dat bij een gelijk audiogram de score op een spraak-in-ruis test flink kan verschillen. Aan de hand van deze testen kun je als audicien een veel beter verwachtingspatroon afgeven wat er te bereiken is met een hoortoestel. Je kunt inzicht krijgen wat in hoeverre de winst van bijvoorbeeld directionaliteit bijdraagt. Als de cliënt een SRT van +5 of +6 heeft dan zal hij of zij ook met het beste hoortoestel nog steeds problemen houden in geroezemoes en lawaai. Het kan dan gelijk een goede indicatie zijn voor de inzet van soloapparatuur zoals bijvoorbeeld de Edumic.

Daarnaast zal de cliënt ook ervaren dat zijn of haar probleem serieus in kaart wordt gebracht: juist in geroezemoes en lawaai ervaart de cliënt immers problemen. De QuickSIN test is speciaal ontwikkeld door Etymotic research voor een snelle manier om de spraakverstaanbaarheid van klanten te testen in rumoerige situaties.

Je ziet ook een toepassing voor bedrijfsgezondheidsdiensten van de MedRx AVANT WARC?

Jan-Willem: Bij bedrijfsgezondheidsdiensten wordt omwille van de tijd meestal automatische audiometrie toegepast. Daar is de AVANT WARC uitermate geschikt voor. We hebben daarnaast alternatieven zoals de tablet audiometer die de cliënt zelf test op elke gewenste frequentie die de gezondheidsdienst wil. We geven ook overigens ook audiometrietrainingen aan bedrijfsgezondheidsdiensten.

Succes Jan-Willem met de verdere introductie van de AVANT WARC

Jan-Willem: Dank je wel!

Voor meer informatie over Diatec klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

SONNET 3: nieuwe geluidsprocessor voor cochleair implantaat van MED-EL

5 oktober 2024 | MED-EL komt met een nieuwe geluidsprocessor voor haar cochleair implantaat: de SONNET 3. Met de [...]

Ernst gehoorverlies gaat samen met mate van vervorming van muziek en verminderde plaatsing instrumenten en zangers in de ruimte

2 oktober 2024 | Dat komt naar voren uit het vragenlijstonderzoek dat Golden Hearing dit jaar uitvoerde naar muziekbeleving. [...]

“De focus bij Oticon Medical is nu juist om een nog sterkere positie voor de toekomst te bouwen.”

30 september 2024 | Eind mei werd bekend dat de overname van het cochleair implantaat (CI) onderdeel van Oticon [...]

Hoe ervaart u communicatie? Doe mee aan onderzoek Hoge School Utrecht

26 september 2024 | Logopedist Nicole ter Wal doet bij de Hogeschool Utrecht onderzoek naar communicatieproblemen. Ze wil een [...]