MED-EL promoot vroege interventie voor kinderen op World Microtia Awareness Day

8 november 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Op 9 november is het World Microtia Awareness Day. MED-EL wil op deze dag bewustzijn creëren voor gehoorverlies dat vaak met microtie samengaat. Het bedrijf pleit voor vroege aanpak van het probleem om zo de taalontwikkeling bijtijds te ondersteunen bij kinderen met deze aandoening.

World microtia awareness day microtie

Wat is microtie?

Microtie is een aangeboren aandoening waarbij de oorschelp onderontwikkeld is of zelfs volledig ontbreekt. Het woord ‘microtie’ betekent in het Grieks letterlijk ‘klein oor’. Bij microtie ontbreekt niet alleen (deels) de oorschelp, vaak ontbreekt ook de gehoorgang of is deze afgesloten. Dat heet gehoorgangatresie. Atresie is een medische term die verwijst naar het ontbreken of afgesloten zijn van een natuurlijke opening of doorgang in het lichaam.Dit kan betrekking hebben op de gehoorgang maar kan ook op organen of structuren betrekking hebben. Bij gehoorgang-atresie kunnen geluiden niet of niet goed het binnenoor bereiken, Daar ligt het slakkenhuis dat ons gehoororgaan vormt. Door de afsluiting van de gehoorgang ontstaat een zogeheten geleidingsverlies: geluiden kunnen niet meer goed richting het sakkenhuis worden geleid.

microtie oor vervormd atresie gehoorgang
Oor met microtie

Hoe vaak komt microtie voor?

Het voorkomen van microtie loopt uiteen van tussen de 1 op de 6.000 tot 1 op de 12.000 geboorten. Het varieert per regio, land en etnische groep. In Europa wordt microtie veelal geschat op 1 op de 8.000 tot 10.000 geboorten. Meestal doet microtie zich voor aan slechts één oor. In 90% van de gevallen doet het zich eenzijdig voor (unilateraal). In de overige 10% komt het aan beide zijden voor (bilateriaal).  In 60 tot 70% van de gevallen treft microtie het rechteroor en dus minder vaak het linkeroor. Waarom dat zo is, is niet exact duidelijk. Daar zijn wel theorieën over (lees meer).

In ongeveer 60% van de gevallen gaat microtie-atresie samen met syndromen zoals Goldenhar of Treacher-Collins.

Gevolgen van microtie

Microtie heeft niet alleen gevolgen voor het uiterlijk. Naast het esthetische aspect heeft het ook een effect op het functioneren. Dit doordat er minder goed door wordt gehoord. Dit kan bij kinderen zorgen voor problemen in de spraak- en taalontwikkeling. Deze problemen zullen zich vooral voordoen wanneer het gehoor niet in een vroegstadium wordt ondersteund. Dat kan plaatsvinden met een zogeheten beengeleidingssysteem.

Behandeling bij microtie

Behandelingen voor microtie zijn onder andere chirurgische reconstructie van het oor en hooroplossingen zoals toepassing van een beengeleidingshoortoestel of -implantaat. Zo’n apparaat brengt geluiden via trillingen door de schedel naar het binnenoor. Dit kan jonge kinderen helpen om een normale spraak- en taalontwikkeling door te maken, ondanks de afwijkingen in de structuren van het oor.

Conventionele hoortoestellen werken niet effectief bij microtie / atresie van de gehoorgang. Dit omdat geluiden niet goed terecht komen bij het binnenoor. Daarnaast is een regulier hoortoestel veelal ook niet goed te plaatsen doordat de oorschelp onvoldoende ontwikkeld is.

Beengeleidingstechnologie is dan een goede oplossing. Een beengeleidingsoplossing zorgt dat geluiden vanaf de schedel via trillingen direct aan het binnenoor worden doorgegeven. Daar bevindt zich het slakkenhuis dat wél goed functioneert.

Beengeleidingssystemen

MED-EL en ook andere fabrikanten hebben daarvoor moderne beengeleidingssystemen ontwikkeld. Deze zijn geschikt voor alle leeftijden, ook voor baby’s en jonge kinderen met microtie/atresie.

medel beengeleidingshoortoestel
ADHEAR van MED-EL

Voor baby’s en jonge kinderen met microtie/gehoorgangatresie zijn in eerste instantie de niet-chirurgische hooroplossingen belangrijk. Dit omdat hun schedel nog in ontwikkeling is. MED-EL heeft daarvoor een kleefadapter (‘huidsticker’) ontwikkeld. Deze is aan de zijkant van het hoofd te bevestigen. Het beengeleidingstoestel (ADHEAR) dat daar op bevestigd wordt, zorgt er vervolgens voor dat geluiden duidelijk zijn te horen. Ondanks de afwijkingen van het oor is het zo mogelijk om tot een goede spraakontwikkeling te komen die passend is bij de leeftijd. Een zogeheten ‘softband’ is ook een mogelijkheid.

microtie atresie MED-EL beengeleidingshoortoestel
Jongen met MED-EL BONEBRIDGE implantaat met SAMBA geluidsprocessor

Beengeleidingsimplantaten

Vanaf vijf jaar zijn beengeleidingsimplantaten een goede oplossing. MED-EL heeft daar de Bonebridge voor als optie. Ook deze implantaten zenden geluid rechtstreeks naar het binnenoor. Bij de Bonebridge is de huid na plaatsing van het implantaat weer helemaal gesloten en de geleiding vindt plaats door de intacte huid heen. De Bonebridge omzeilt net als andere beengeleidingsoplossingen het niet goed gevormde uitwendige oor. Daarbij komt het externe toestel magnetisch aan de zijkant van het hoofd te zitten. Zo is een effectief herstel van het hoorvermogen mogelijk. De overgang van kleefsysteem naar een implantaat biedt kinderen stabiele en betrouwbare gehoorondersteuning ook als ze ouder worden. Ook andere fabrikanten bieden hier verschillende oplossingen voor.

Kevin Vukovich, Senior Product Manager bij MED-EL: “Het is essentieel dat ouders vroegtijdige behandeling zoeken voor kinderen met microtie-atresie om gehoorverlies aan te pakken en toegang tot geluid te bieden, zodat kritieke mijlpalen in de spraak- en taalontwikkeling worden ondersteund.” Vukovich vervolgt: “Of het nu gaat om een pasgeborene die ADHEAR gebruikt, ons niet-chirurgisch beengeleidingssysteem, of een ouder kind of volwassene met het transcutane BONEBRIDGE-hoorimplantaat, wij bieden een uitgebreid portfolio van hooroplossingen om in de unieke behoeften van elke patiënt gedurende hun leven te voorzien.”

Lees meer over microtie/gehoorgang-atresie hier of kijk voor de oplossingen van MED-EL op hun website

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

B-Audio Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our Ears’ | Professional

21 maart 2025 | Op 2 en 22 april 2025 organiseert B-Audio de online Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our [...]

Cochleaire implantaten effectief bij gehoorverlies dat verband houdt met WFS1

19 maart 2025 | Mensen met zogeheten mono-allelische mutaties in het WFS1-gen, geassocieerd met Wolfram-achtig syndroom en DFNA6/14/38, kunnen [...]

Intelligente geluidslokalisatie met DNN-chip tilt hoortoestellen naar een hoger niveau

18 maart 2025 | Moderne hoortoestellen worden steeds slimmer. Dankzij technieken uit de kunstmatige intelligentie (AI) – en specifiek [...]

Luisteren, horen en inschatten van verstaan: een actief samenspel

17 maart 2025 | Ons brein doet meer dan alleen geluid verwerken. Het denkt ook actief mee over hoe [...]